Blodigt. I et af Henrik Rehrs bidrag til antologien 'Knivsæg' fortæller hans mormor bland andet om en stikker.
Foto: Illustration fra bogen

Blodigt. I et af Henrik Rehrs bidrag til antologien 'Knivsæg' fortæller hans mormor bland andet om en stikker.

Skønlitteratur

Besættelsestegneserier demonstrerer bredden i dansk seriekunst

Danske serieskabere genfortæller slægtninges glimt af ’de fem forbandede år’.

Skønlitteratur

Historien er blevet til anekdoter«, siger en midaldrende herre i det første af de 45 bidrag til antologien ’Knivsæg’.

Over 10 sider reflekterer den anonyme mand over, hvor fjern krigen er for ham i hans nutidige gråtonehverdag. Og mange af de andre bidrag bekræfter det.

Her er rene familieanekdoter, både dokumentfaste og af mere tvivlsom dokumentarisk holdbarhed, og her er korte historier om jernbanesabotage og våbennedkastninger, om ’tyskerpiger’ (tre bidrag, stærkt tegnet af hhv. Henrik Rehr, Lars Jakobsen og Min Christensen) og om danskere i allieret tjeneste.

Velkendt stof, som mest viser, hvor unison danske familiers fortælling om krigen har været, godt hjulpet af den officielle historieskrivning fra de første tiår efter befrielsen: »Der var aldrig nogen, der kendte nogen, som havde været med i Frikorps Danmark«, som fortælleren tørt bemærker i et andet Rehr-bidrag. Men det dementeres nu delvis af næste fortælling om en opvækst som barn af »en overløber og en sigøjnerpige«, også særdeles veltegnet af Sofie Louise Dam.

Flere anekdoter turnerer pointen præcist, især Lars Jacobsens ’Passageren’ om en transport til Sverige. Færre har slet ingen pointe. Og er tonen i de ældre generationers selvbillede ens, er afkommets tegnestil det ikke: Her demonstreres bredden i dansk seriekunst lige nu, fra nærmest klassisk ’belgisk’ realisme over kollager af fotos og streg og til en spansk-amerikansk noirstreg som hos Halfdan Pisket eller for eksempel Rune Rybergs og Stine Spedsbjergs inspiration fra ny fransk seriekunst omkring forlaget l’Association. Blandt de ni kvindelige tegnere er også Clara Bjerre og Karoline Stjernfelt mere end lovende.

Det politiske niveau

Titlen går vel på den ’knivsæg’, krigens danske politik forsøgte at balancere på. Men faktisk handler ingen af bidragene om besættelsens politiske niveau. Det har ellers været i centrum for de senere års kritiske besættelsestidsdebat og forskning, men har tilsyneladende ikke fået familien Danmarks tegnere til at redigere i familiealbummet. En kvalitet ved antologien er til gengæld, at anekdoterne stammer fra alle egne af landet, inklusive Island og Færøerne.

Våbennedkastningerne over Midtjylland er jo med Hvidstengruppen noget af det bedst kendte stof fra årene. De indgår også i beretningen om ’Sabotage i Viborg’, for modstandsgruppen her modtager våben og TNT fra luften, før de kan sprænge jernbanen væk under en tysk våbentransport til Hirtshals.

Johan Nørgaard Pedersens besynderligt grove tegninger har en forbløffende, dragende dynamik: Selv om personerne fra rude til rude ligner hinanden mere end sig selv i hans kantede og påfaldende nødtørftige streg, skifter både historie, vinkler og beskæring så rask og effektivt som i en ordentlig actionfilm (eller i hans 75 (!) tidligere selvudgivne serier om Chicago-strømeren Bill Nash). Den paradoksale kombination får mig til at sluge historien i ét hug – selv om den grimme streg næsten sætter sig på tværs i halsen som fiskeben!

Anden Verdenskrig er ikke glemt af yngre danske serietegnere. Men den er stadig meget selektivt erindret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce