Propaganda. Den Store Leder, Kim Il-Sung (i midten), og Den Kære Leder, Kim Jong-Il (til højre). En typisk nordkoreansk æstetik.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Propaganda. Den Store Leder, Kim Il-Sung (i midten), og Den Kære Leder, Kim Jong-Il (til højre). En typisk nordkoreansk æstetik.

Skønlitteratur

Utrolig bog fører os ind i Nordkoreas dunkle verden

Nordkoreas uvirkelige virkelighed bliver afdækket i ny fascinerende udgivelse.

Skønlitteratur

Fiktion eller virkelighed? Var Nordkoreas diktator Kim Jong-Il en beregnende kyniker eller en filmnørd, der faktisk troede, at James Bonds univers var virkelighed i den vestlige verden, han aldrig besøgte? Og hvor meget er vores virkelighedsopfattelse præget af de billeder, film og tv, vi suger til os næsten hver eneste dag?

Denne utrolige, og utrolig velskrevne bog åbner for disse spørgsmål og fører os samtidig ind i Nordkoreas dunkle og grusomme verden. Det er en utrolig og medrivende historie, lige til et filmmanuskript.

Shin Sang-Ok var i 1960’erne og frem en af Sydkoreas mest omtalte filminstruktører, i begyndelsen god ven med landets diktator, general Park Chung-Hee, der siden ville censurere hans film og endte med at lukke hans filmselskab. Shins foretrukne skuespillerinde var Choi Eun-Hee.

Kys udløste chokbølger

Hendes historie var næsten lige til Hollywood. Hun kom fra en fattig familie – og i krigens Korea var det en fattigdom, vi næppe kan forestille os – stak af som 17-årig, fordi hun ville være skuespiller, blev indfanget af nordkoreanerne, da de erobrede hovedstaden, Seoul, og sat til at optræde for soldaterne, flygtede i det almindelige kaos og blev nu brugt som entertainer for de sydkoreanske tropper.

Her blev hun voldtaget af en officer. Hun var på det tidspunkt gift med en 20 år ældre filmfotograf, der blev invalideret under krigen, og som også mishandlede hende.

Ind kommer instruktøren Shin og behandler hende ordentligt. Det lykkes hende at få skilsmisse, og de to flytter sammen. Shins filmkarriere går op og ned, mens Chois stjernestatus især blandt den unge generation af kvinder var usvækket. Hun spillede gennem årene unge kvinder, der satte sig op mod det mandsdominerede samfund, og i en af filmene var der et 3 sekunder langt kys, der sendte chokbølger gennem landet og store dele af Asien.

Under et ophold i Hongkong i 1978 bliver Choi kidnappet og transporteret med skib til Nordkorea, hvor hun straks bliver introduceret for Den Kære Leder, Kim Jong-Il

Under et ophold i Hongkong i 1978 bliver Choi kidnappet og transporteret med skib til Nordkorea, hvor hun straks bliver introduceret for Den Kære Leder, Kim Jong-Il, søn af Kim Il-Sung, landets Store Leder og præsident for evigt.

Kim Jong-Il var fra sine tidlige år filmentusiast. Landets ambassader og konsulater blev beordret til at sende kopier af alle de vestlige film, de kunne få fat i til ham. Han fik efterhånden måske det største bibliotek af film noget sted i verden.

Han så dem alle, studerede de kendte instruktørers teknikker og arbejdede for at få Nordkoreas filmindustri løftet fra betonpropaganda til noget mere artistisk. Han var klar over, at film var det medium, der bedst egnede sig til at sprede ideologien til den brede befolkning og holde moralen oppe. Her havde han brug for en god instruktør og berømte skuespillere.

Taget til fange

Selv om ægteskabet mellem Shin og Choi på det tidspunkt var gået i opløsning, rejste Shin til Hongkong for at finde ud af, hvad der var sket med hans ekskone, der var sporløst forsvundet. Han blev lokket i en fælde og bortført til Nordkorea på samme måde som Choi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han blev holdt i husarrest i en af Kim Jong-Ils 24 luksusvillaer og forsøgt genopdraget. Her stjal han en bil og forsøgte at flygte mod grænsen til Kina, men blev fanget og sendt tilbage til sit gyldne bur. Et nyt flugtforsøg mislykkedes også, og nu faldt hammeren.

Det er begejstringen for film, der bringer hovedpersonerne sammen, det er filmens magi, der er omdrejningspunktet i bogen. Han har lavet en omfattende research, som giver bogen dybde og fine nuancer

Shin tilbragte de næste to år i et uhyggeligt fængsel, hvor han skulle sidde i skrædderstilling 16-17 timer i døgnet. Rørte han for meget på sig, fik han tæsk. Han undgik at blive vanvittig, fortalte han siden, ved at gennemtænke alle de film, han havde lavet, dissekere hver eneste optagelse, diskutere med sig selv, om det ikke kunne være lavet anderledes og bedre. Han forsvandt ind i filmens verden.

Efter en sultestrejke blev han løsladt, og næste scene var fin middag og diskussioner med Kim Jong-Il om film, film, film. Han blev overtalt til at instruere en række film, de fleste med Choi i en ledende rolle. Han fik lov at rejse til udlandet og filme, deltage i filmfestivaler, men hele tiden overvåget af 10-12 sikkerhedsvagter. I 1986 var de to ægtefæller (de var i mellemtiden blevet gift igen) i Wien, og der undslap de vagterne og søgte asyl på den amerikanske ambassade.

Forfatteren Paul Fischer er først og sidst filmskribent og journalist. Det er begejstringen for film, der bringer hovedpersonerne sammen, det er filmens magi, der er omdrejningspunktet i bogen. Han har lavet en omfattende research, som giver bogen dybde og fine nuancer.

Enestående indblik

Igennem denne spændende og uhyggelige fortælling om to mennesker, der bliver kastebold i en politisk konflikt, får man et helt enestående billede af det lukkede nordkoreanske samfund. Det ene øjeblik sidder man til højbords med diktatoren, det næste spiser man græs i en lusebefængt fængselscelle, det næste igen får man 2 millioner dollars til at rejse og lave film.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det hele har et præg af uvirkelighed, og skeptikere har da også forsøgt at insinuere, at Shin og Choi rejste frivilligt til Nordkorea, da deres karriere i syd var ved at ebbe ud. Imidlertid medbragte de en båndoptagelse med Kim Jong-Il, som overbeviste både CIA og den sydkoreanske efterretningstjeneste KCIA, at deres historie er sand.

Og man lægger ikke bogen væk, før sidste side er vendt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden