Forside. Illustration: Lars Mæhle 'Fuck off / I love you' / Vild Maskine

Forside. Illustration: Lars Mæhle 'Fuck off / I love you' / Vild Maskine

Skønlitteratur

Relevant norsk skoleroman går i kødet på racismen

'Fuck off/ I love you' er en lidt konstrueret, men interessant historie.

Skønlitteratur

Vermund er 16 år og et mentalt nøglebarn.

Han har ingen far, og hans mor er psykisk svag. Vermund bor i en dal i Norge, hvor folk er, som folk er flest. Her er en grill og et styrketræningscenter, en bro, en elv og søde piger.

Da en række muslimske familier flytter til området, er der nogle, som vågner op. Lars Mæhles roman, der er meget brugt i skolerne, kan læses som en reaktion på racisme, had og Breivik.

Aktionen

Vermund hænger ud med fire andre gutter.

Gruppen styres af den karismatiske, iskolde og benhårde Two-Face, der manipulerer de andre med lige dele rygklapperi og trusler.

Det er bogens pointe, hvor let det er at styre typer som Vermund, der har et svagt fundament og rygrad som en bækørred. Stille og roligt leder Two-Face de fire andre frem mod den uundgåelige udrensning af de muslimske familier.

Det bliver kaldt Aktionen, og det ender mildt sagt ikke godt.

Grænserne for indoktrinering

Forfatteren indlægger en spirende kærlighed imellem Vermund og Marie, der er et barn af dalens overklasse.

Det virker, som om forfatteren har tænkt, at kys skal der til, for i virkeligheden er al opmærksomhed rettet imod Aktionen, der sættes i værk under en fugtig sejltur med færgen til København.

Det er historiens stærke side, at den afsøger grænserne for indoktrinering og styring. Selv i høj søgang. Vermund bliver presset ud over sine grænser. Han må betale prisen. Og det er så her, at Maries følelser kommer ind.

Folk i dalen er blevet klogere efter dette vanvid. Og en af de fem lever ikke mere. En lidt konstrueret, men relevant og interessant historie har fundet sin vej.

Men hvorfor er den »skarpt redigeret« og »omskrevet væsentligt«, som der står i følgebrev og kolofon? Havde det da ikke været nemmere at skrive en dansk version, som kunne foregå i Dollerup Bakker?

Så original er Lars Mæhles bog heller ikke.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce