Foto: Tegning: Mads Stage
Skønlitteratur

Med næb og klør - anmeldelser af Bent Haller fra Politikens arkiv

Han har udgivet mere end 100 bøger gennem sin lange karriere - senest en erindringsroman. Vi har været i arkivet og fundet nogle af de gamle anmeldelser frem.

Skønlitteratur

Han er produktiv. Faktisk har han skrevet så mange bøger, at opslagsværkerne blot nøjes med at anføre, at han udgivet 'mere end 100 bøger' eller 'langt over 100 værker'.

Og har man gået i folkeskole 1980'erne og årtierne derefter, har man utvivlsomt stiftet bekendtskab med børne- og ungdomsdelen af forfatterskabet. Mange skolelever har læst 'Kaskelotternes sang' (fra 1981), mens det i denne skribents folkeskole var 'Fuglekrigen' (fra 1979), vi fik læst højt i de små klasser.

Men det er altså forkert at rubricere Haller som børne- og ungdsomsbogforfatter alene, mener han.

»Jeg har været ude for en journalist, der spørger, hvorfor jeg kun skriver for børn, men jeg har skrevet 25 bøger for voksne. Det irriterer mig, at jeg skal bedømmes på én brik i det billede«.

Sådan siger han til Politikens Carsten Anders i et interview i anledning af den nye erindringsromanen 'Det man husker', som Haller i øvrigt selv hellere vil kalde et portræt.

Mesterlig bog

Politiken har gennem årene anmeldt mange af hans bøger - om end langt fra alle. I det følgende dykker vi ned i arkiverne og plukker lidt anmelderroser - for dem er der klart flest af.

Vi begynder med 'Kaskelotternes sang'. Den anmeldte Politiken omkring udgivelsen tilbage i 1981, og den findes derfor - ligesom langt de fleste andre anmeldelser fra forfatterskabets tidlige år - ikke online:

»Tænk, at der engang var nogen, der ikke troede på, at Bent Haller var andet end en provokatør, der ville forføre vore stakkels børn med barske skildringer af livet i slumkvartererne. Og tænk så, hvad han har skrevet siden 'Katamaranen': den ene mesterlige bog efter den anden. 'Kaskelotternes sang', som er Bent Hallers nyeste roman for større børn, unge og voksne, er et smukt fortalt og fint illustreret eventyr om den fortvivlende virkelighed, mennesker og dyr lever i«.

Vold i betonkvarteret

'Katamaranen', som den unavngivne anmelder omtaler i ovenstående citat, er Hallers debutroman fra 1976. Den havde vundet forlaget Borgens konkurrence om bevidstgørende socialistisk børnebog, vakte betydelig debat i samtiden og blev blandt andet med retsystemets velsignelse forbudt på biblioteket i Thisted.

Politikens anmelder Ingerlise Kofoed udlagde 22. november 1976 handlingen således:

»Bogen handler om den vold, som livet i et betonkvarter, beboet af håbløse voksne, udøver mod børn og unge, og den vold og det had, som bliver de udsattes børns eneste mulighed«.

Tænk, at der engang var nogen, der ikke troede på, at Bent Haller var andet end en provokatør

Hun kalder bogen »meget velskrevet og godt komponeret« og slutter sin anmeldelse af med at skrive at »i solidaritet og forståelse overfor 'læderjakker' er bogen helt enestående, og smitter den på det punkt, vil de mere heldige, måske lade analysen følge af nogle handlinger og beslutninger, som i sidste ende kan ændre strukturen og lukke op for menneskeværdige muligheder. Christiania kunne være en station på vejen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Begyndte som lyriker

Og lad os så vende os mod en af de mange udgivelser rettet mod voksne. 24. august 1990 anmeldte Søren Vinterberg den historiske roman 'Det romanske hus' i avisen:

»Sprogligt skaber Haller sit eget univers, hvis personer »sidder og glor mørkt ind i sjælen« - ikke for intet begyndte han som lyriker«, skriver Vinterberg blandt andet og slutter sin anmeldelse med denne uforbeholdne ros:

Med 'Det romanske hus' placerer den alt anden end hellige Haller sig i mesterklassen

»Med 'Det romanske hus' placerer den alt anden end hellige Haller sig i mesterklassen, den bør blive et nyt gennembrud til læsere, der søger både bredde og dybde«.

Endelig skal vi også lige høre, hvad Ingerlise Kofoed mente, om føromtalte 'Fuglekrigen', som hun anmeldte under overskriften 'Med næb og klør' i Politiken 26. september 1979:

»En fantastisk fortælling med et klart budskab. Den handler om de svages kamp mod de stærke, og den budskab er, at når de små og svage slår sig sammen og kæmper for ret og frihed, bliver de store og stærke magetløse, blottede og også til grin i al deres nøgenhed«.

Hvor mange bøger?

Og så lige tilbage til det med 'langt over 100 værker', som vi begyndte med. For er det egentlig præcist nok tal?

En fantastisk fortælling med et klart budskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi har haft avisens bedste researchere på sagen. Og de oplyser, at det ville være muligt at få et præcist svar. Men det ville samtidig kræve meget udførlige studier at få det. For søger man på bibliotekernes boglister og allehånde andre opslagsmuligheder på nettet, optræder der flere udgaver af samme bøger og så videre. Desuden har Haller også udgivet en del skuespil, bidraget til essaysamlinger, skrevet filmmanuskripter mv.

Så på stående for er det mest præcise svar, at han i hvert fald har udgivet omkring 100 forskellige bøger og dertil kommer så altså en lang række andre typer udgivelser. I 2013 skrev Nordjyske således, at han har i alt omkring 140 udgivelser på cv'et.

Men det var i 2013, så vi kan nok roligt skrive omkring 145 nu - og så hører vi gerne fra læsere, som måtte ligge inde med endnu mere præcise tal. Skriv til agn@pol.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce