Krimidebut. Hanne Bech Hansens debut som krimiforfatter mangler den saft og kraft, der gør en god krimi. Håndværket er redeligt, men desværre heller ikke mere end det.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Krimidebut. Hanne Bech Hansens debut som krimiforfatter mangler den saft og kraft, der gør en god krimi. Håndværket er redeligt, men desværre heller ikke mere end det.

Skønlitteratur

Hanne Bech Hansens debutkrimi er for redelig og kedelig

Den tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen debuterer med en fredelig krimi.

Skønlitteratur

Man behøver bare at have set den tidligere politidirektør Hanne Bech Hansens gebærde sig på tv-skærmen i fuld politiuniform en enkelt gang for at tro på, at her er en kvinde, der vil kunne skrive en krimi fuld af efterforskningsfinesser og stringent opklaring.

En vaskeægte politikrimi renset for de bleskift og trivielle skænderier, der ellers fylder danske nutidskrimier.

Men man kunne derfor også have forventet, at den slagkraftige og sympatiske politimoster ville levere meget mere smæk for skillingen, end hun har med sin debutkrimi, ’Lasten’, der netop er udkommet.

Ukompliceret plot
Plottet er ligetil: En ung advokat skydes ned af ukendte gerningsmænd, og dagen efter bliver en gammel dame, der var vidne til skyderiet, kvalt hjemme i sit tyverisikrede hus.

LÆS OGSÅ Den dygtige, nyudnævnte vicepolitikommissær Malika – der originalt nok er af pakistansk herkomst – sættes på opgaven, og så går efterforskningen lidt langsommeligt derudad, for forbryderne er forduftet ud af landet med en lastvogn fuld af dyrebart gods, og det er ikke helt nemt for den unge politikvinde at få sine kolleger i udlandet til at hjælpe sig. Sagen viser sig at have tråde til flere europæiske lande, og skurkene er en god blanding af psykopatiske lejemordere, almindelige tyveknægte og ulækre rigmænd. Hovedpersonen Malika er et sympatisk bekendtskab, og hendes både analytiske og intuitive evner udi opklaringsarbejde er overbevisende skildret.

Mere redelig end handlingsmættet

Alligevel er det, som om Hanne Bech Hansen ikke får godt nok fat om hendes person til at gøre hende rigtigt interessant, og hovedkarakteren forbliver bogen igennem en smule flad. Det samme gør de andre karakterer. Samtidig benytter Bech Hansen den ellers velafprøvede teknik med at følge både forbrydernes gerninger og politifolkenes arbejde sideløbende, og det er sjældent, det giver en overraskende udvikling i historien. Der er simpelthen for få spændende passager, når læseren følger begge parter.

LÆS OGSÅ Krimien er således mere redelig og sympatisk end egentlig handlingsmættet, men den simple fortælleform og det enkle plot har da sine kvaliteter, og hvis Bech Hansen skruer en hel del mere op for suset og sanseligheden i anden del af sin planlagte trilogi og samtidig fører læserne ind under huden på Malika, kan forfatterskabet udvikle sig til mere end en pensionists tidsfordriv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce