Finsk. Kjell Westö er vinder af Nordisk Råds Litteraturpris for bogen'Luftspejling 38' om et mørkt kapitel i Finlands historie. Nu er hans roman 'Der hvor vi gik engang' endelig kommet på dansk.
Foto: Finn Frandsen (Arkivfoto)

Finsk. Kjell Westö er vinder af Nordisk Råds Litteraturpris for bogen'Luftspejling 38' om et mørkt kapitel i Finlands historie. Nu er hans roman 'Der hvor vi gik engang' endelig kommet på dansk.

Skønlitteratur

Storstilet kollektivroman om det unge Finland er endelig kommet på dansk

Kjell Westös vidtforgrenede og på alle måder store Helsingforsroman skildrer en turbulent periode i det unge Finlands historie.

Skønlitteratur

Kjell Westö har forsynet sin roman med følgende dedikation: »Til helsingforserne; de døde, de levende, de kommende«. Den dedikation kunne sådan set stå over de fleste af hans romaner, der gør byen særdeles nærværende, før og nu. ' Der hvor vi gik engang' udkom i Finland i 1996. Nu får vi den endelig på dansk i kølvandet på romanen ' Luftspejling 38', der vandt Nordisk Råds Litteraturpris sidste år.

'Der hvor vi gik engang' skildrer med omdrejningspunkt i en finlandssvensk vennekreds en brydningstid i det unge Finlands historie. I 1905, hvor romanen begynder, var Finland et russisk storfyrstendømme med zaren som overhoved, men efter Oktoberrevolutionen i 1917 kunne Finland erklære sig selvstændigt.

LÆS OGSÅ

Året efter fulgte den blodige og brutale borgerkrig mellem de røde og de hvide - socialisterne og de borgerlige. Krigen var kortvarig, men splittelsen mellem de røde og de hvide bestod i hele den periode frem til 1938, som Kjell Westö skildrer, med kommunisterne (hvis partidannelse og agitation blev forbudt) og den halvfascistiske Lappobevægelse som yderpunkterne.

Kjell Westös roman lever i de store linjer og de fremragende persontegninger, men så sandelig også i detaljen

Dette er en meget forkortet version af det historiske grundlag for romanen. Nu er det jo ikke nogen historiebog, Westö har skrevet, men disse voldsomme konflikter ulmer hele tiden i hans storstilede kollektivroman, der samtidig former sig som en række familiekrøniker med personer og historier, der væves elegant ind i hinanden.

Cedi med det fornemme efternavn Lilliehjelm, der indikerer både stort Helsingfors-domicil og herregård på landet, kaster sig med ildhu ind i borgerkrigen og får den tøvende ven Eccu med sig. Lucie, Cedis søster, kaster sig derimod ud i selskabslivet i de brølende tyvere, på alle de etablissementer, der skyder op i det Helsingfors, hvor der bygges som besat og drikkes lige så vildt, selvom der er spiritusforbud.

Den slags kan altid omgås, sprut kan serveres i tekopper! Det er nye tider, især for den finlandssvenske overklasse, der forsøger at glemme hævntogterne efter borgerkrigen, hvor især Cedi gik amok som en ren dræbermaskine.

Følsom og vidende prosa

Den følsomme og depressive Eccu bliver en mondæn portrætfotograf og har en lille hemmelig business med erotiske fotos af en perlerække af overklassens unge damer. Først den karismatiske Lucie, siden hendes veninder, der alle føler sig set og forskønnet under Eccus dristige kameralinse.

Alle mødes de under Operakælderens sommerfuglelamper i det helsingforske natteliv, de fester på landstedet, spiller tennis i Hangö (Finlands sydspids med alle træslottene), sejler i Helsingfors' skærgård.

Hver enkelt - der er mange flere, end jeg kan nævne her - bliver fuldt aftegnet i Westös både følsomme og vidende prosa.

Voldsomme konflikter ulmer hele tiden i hans storstilede kollektivroman

Det gælder også den svenske underklassedreng Allu, modsætningen til den efterhånden stærkt højreorienterede Cedi. Allu stikker som ung til søs, mister mor og søster til den tuberkulose, der hærgede i Helsingfors' fattigkvarterer på den tid, og bliver kommunist - og et vildt fodboldtalent.

Han vil bare ikke spille på et borgerligt hold. Han kommer til at opleve opsvinget i midten af trediverne, der kan give en arbejderfamilie et værelse med indlagt vand og wc. Og et kort, gensidigt, stærkt hemmeligt og selvfølgelig helt umuligt kærlighedsforhold til den forslugne Lucie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Sporten kommer til Finland i denne periode, jazzen kommer til byen, nye kvarterer skyder op. For de rigeste kommer der stormagasiner, biler - og en vaskerobot (som den hidtil usete vaskemaskine kaldes).

Kjell Westös roman lever i de store linjer og de fremragende persontegninger, men så sandelig også i detaljen! Han tilfører sit historiske tidsbillede en befriende humor, og at det lader sig gøre uden at overskygge alvoren, er i sig selv en præstation.

Om en journalist i yderkanten af vennekredsen hedder det: »Han vidste et og andet om hvordan følelse og intelligens mødes i sproget«. Det ved Kjell Westö også.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce