Pletskud. Mor og børnene Knold og Tot. Tegning: Ursula Seeberg

Pletskud. Mor og børnene Knold og Tot. Tegning: Ursula Seeberg

Skønlitteratur

Betagende billeder fortæller om et år i muldvarpens liv

Et helt år fra dets bedste sider tegnes og fortælles frodigt af Ursula Seeberg i hendes billedbog om en mindesamlende muldvarp.

Skønlitteratur

Rødmende nedfaldsæbler, tunge blommer, rynkede græskar og en hel masse brune jordtoppe i græsplænen er bare noget af livet i Ursula Seebergs tegnede og malede have i hendes nye billedbog om en muldvarp.

Og det er bare i begyndelsen. Senere følger billeder af en solsorts fødejagt på en vinterfrossen februardag, af en haremor med unge på græs i maj måneds lune og af en regnorms kåde liv i oktobers overdådige frugtmåltid. Sådan fortsætter Seeberg med at skildre årets gang i billeder fra havens liv.

Muldvarpen Midde er hovedpersonen. Det er med afsæt i hendes beretning om et års bedste skud, at Ursula Seeberg maler billeder, som øjnene nyder at være på opdagelse i. For en muldvarp har det på flere måder været et ganske almindeligt år. Mens der er forår i luften, får hun besøg af naboen Hubert dybt nede i sine gange under træers rødder.

LÆS ANMELDELSE

Måneden efter dier fire små muldvarpegrise hos hende. Og når sommeren går på hæld, har ungerne lært de vigtigste ting: »Ingen gæster, hold huset rent, pas på med ugler, katte, ræve og rotter – og grøntsager!«.

Som sædvanlig får man ikke bare noget godt til synet og fantasien, når man læser Ursula Seeberg. Man lærer også noget.

I ’Skud for skud’ trækker hun på sin viden om nytte- og prydhaver og om dyr, og det er overhovedet ikke kun for sjov, at sådan en insektæder som muldvarpen skal være varsom med grøntsager. Den lever udelukkende af animalsk føde og har ekstremt gode armmuskler, så den kan bakse rundt med al den jord, den laver toppe af for at skabe bo og komme frem i verden.

Streg er ikke vild eller grotesk

Ursula Seeberg skrev og tegnede allerede som 11-årig ’Trøstebogen’ (1969), men debuterede mere formelt i 1986 som billedbogsillustrator med ’Roland kommer til verden’, hvis tekst var skrevet af hendes far, forfatteren Peter Seeberg. Ligesom mange andre er hun uddannet illustrator på den skole, som i dag hedder Danmarks Designskole.

LÆS ANMELDELSE

I sammenligning med mange andre tegner hun mere traditionelt. Ursula Seebergs streg er ikke vild eller grotesk. Den er nøjagtig. På samme tid er den realistisk og oplevelsesrig, og en gang imellem er det dejligt at få fortalt en historie, der er så loyal og, ja, faktisk gammeldags i sin gengivelse af en mælkebøttes støvbold og en ugles blik.

Hos Ursula Seeberg er det akkurate afsæt for perspektiv, bevægelse og liv. Som tegner er hun inspirerende opmærksom på at skabe livlige detaljer. Og hvert eneste billede udgør sin egen helhed. Blandt de priser, hun har modtaget, er Kulturministeriets Illustratorpris i 2006 for ’Regnar Lodbrog og Kraka’, som Dorte Futtrup skrev teksten til.

I ’Skud for skud’ har hun selv skrevet teksten, som fint supplerer de betagende billeder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce