Skønlitteratur

Hold på hat og læsebriller i dystopisk bind to

Astrid Heise-Fjeldgren er helt inde i dystopiens maskinrum i dette hæsblæsende andet bind af ’Terra Nova’.

Skønlitteratur

Astrid Heise-Fjeldgren har gang i en dystopisk science fiction-trilogi, ’Terra Nova’, der meget vel kan gå hen at blive en nyklassiker.

Meget afhænger af, om hun kan samle alle tråde op i det kommende, tredje bind, for efter nummer to er der stadig utallige spørgsmål, som hænger i den vindpiskede, forurenede luft.

Forfatteren – som også oversatte Scott Westerfelds legendariske trilogi (’Uglies’, ’Pretties’, ’Specials’) – følger genrens scenografi, der omfatter byer i forfald, bander, der slås, sygdomme, overvågning, hemmeligheder, klimatisk uorden og almindeligt sortsyn.

Teknik får historien til at lette

I seriens første bind, ’Den som tøver’, møder læseren drengen Aik og hans venner, der forsøger at holde sig i live i byen Store F, mens de prøver at finde ud af, hvad der foregår. Aik var ellers i sikkerhed inde i bjerget med sin far, men HAN tøvede ikke. Han brød ud for at finde resten af sin familie.

Astrid Heise-Fjeldgren varierer konceptet med en original sproglig vinkel, der forkorter ord til ’effi’ og ’nrgi’. Hun finder også på en del teknik, der får historien til at lette. Og hun lever op til det udsagn, som styrer Aik: »Stol ikke på nogen«, og i øvrigt et nyt, der nok skal vise sin værdi: »Fire fluer er nok til at narre en edderkop«. Og der bliver narret og fortiet og lusket, så man er helt rundt på gulvet.

Kan Aik mon stole på sin egen mor? Det resterende samfund styres af KK, der er fremtidens McKinsey. Og man benytter sig af ALP, der er forkortelsen for Autoriseret Lindringsprocedure, som betyder død. Men Aik lever også efter dette. Det forstår man på de indlagte scener fra fremtidens fremtid, hvor han er til afhøring/genoptræning hos ’bredere’ på et skib.

Man skal virkelig holde på hat og læsebriller, og det er klogt at tage en pause for at opsummere en gang imellem. For husk det!

Man kan ikke stole på nogen. Ikke engang sig selv, som Groucho Marx udtrykte det.

Så fem forhåbningsfulde hjerter til ’Terra Nova’. De bliver givetvis indløst med bind tre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce