Ligner. I alt væsentligt er romanens fodboldklub modelleret over Chelsea, der netop har sikret sig det engelske fodboldmesterskab.
Foto: Kirsty Wiggleswort / AP

Ligner. I alt væsentligt er romanens fodboldklub modelleret over Chelsea, der netop har sikret sig det engelske fodboldmesterskab.

Skønlitteratur

Fiktiv Premier League-klub er 'hovedperson' i ny krimi

Philip Kerr kaster sig over en ny krimigenre. Og det er nemt at se, hvor han har inspirationen fra.

Skønlitteratur

Selv om jeg er ret vild med både litteratur og fodbold, sidder jeg noget skeptisk med Philip Kerrs ’Januarvinduet’ i hånden.

En krimi, hvor hovedpersonen er træner og altmuligmand i en fiktiv klub i den engelske Premier League. Kan man tro på det?

Ja, det kan man faktisk. Forpustende produktive Philip Kerr er noget af en troldmand, når det handler om at puste kriminelt liv i et stykke researchet virkelighed. Og minsandten om ikke også han får mig til at tro på London City med hjemmebane på det futuristiske stadion med tilnavnet Tornekronen.

En relativt ny London-klub, der takket være en rig klubejer hurtigt er kommet til at spille med i det fineste selskab og hver weekend møder Manchester United, Tottenham, Arsenal, Newcastle eller et af de andre kendte mandskaber fra verdens mest prestigiøse liga.

Skygge-Chelsea

Kerr benytter sig af et frækt kneb. London City er fiktiv ’hovedperson’ i en slags nøgleroman om Chelsea F.C., der sidste weekend sikrede sig det engelske fodboldmesterskab flere uger før sidste spillerunde. Men The Blues fra Stamford Bridge spiller også mod London City, så Chelsea er det ikke.

Men i alt væsentligt er London City modelleret over Chelsea. Klubbens portugisiske manager, Joao Zarco, er en provokerende, selvpromoverende herre med flabet mundtøj, iltert temperament og lækkert halstørklæde. Ligesom Chelseas Mourinho.

At London Citys oligark, Sokolnikov, er ukrainsk, gør ikke den store forskel i forhold til Chelseas russiske enehersker, Roman Abramovich.

London City som et Skygge-Chelsea fungerer. Det samme gør Scott Manson som hovedperson. En farvet tidligere professionel fodboldspiller, som fik sin karriere brat afbrudt af en voldtægtsdom. Da han efter et par år i fængsel blev renset, var karrieren forbi.

Nu er Manson via et ophold under vingerne på Pep Guardiola i Bayern München hastigt på vej opad i det internationale træner-hierarki som Zarcos næstkommanderende.

Scott er vant til at fikse lidt af hvert i kulisserne. Ikke så få af fodboldspillerne er hedonistiske halvguder med børnehjerner. Så det falder Scott ret naturligt at optræde som diskret amatørdetektiv, da Zarco bliver myrdet.

Forpustende tempo

Når krimien ’Januarvinduet’ er så spændende som en fodboldkamp, skyldes det ikke mindst, at Kerr klart nok ved alt, hvad man skal vide om engelsk fodbold for at kunne skrive en krimi om en myrdet manager og alle de svinestreger og beskidte eftertaklinger, der afsløres i kølvandet.

Der er temperament i nærkampene og krudt i støvlerne i det kriminelle felt, når Kerr lufter sine holdninger til de vanvittige pengesummer i moderne fodbold, Fifa’s korrupte metoder og det moderne fodboldstadions forvandling til grotesk forvoksede VIP-suiter.

I ’Januarvinduet’ – titlen hentyder til det korte transfervindue i januar, hvor klubberne kan handle spillere – virker Kerr sulten og skriver, som om han har haft en fest. Hvilket ikke altid er en selvfølge.

Philip Kerr holder et forpustende tempo

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Philip Kerr holder et forpustende tempo. Der er allerede annonceret yderligere to Scott Manson-fodboldkrimier i 2015 med titlerne ’Hand of God’ og ’False Nine’. Kerr skriver som P.B. Kerr børnebogsserien ’Lampens børn’ og tematiske spændingsromaner med udgangspunkt i videnskabelige eller filosofiske emner.

På det seneste har især debatten om Skaberguden vs. Darwin haft hans interesse. Her er hans store helt den naturvidenskabelige fundamentalist Richard Dawkins.

Men Kerrs vigtigste præstation er og bliver ’Berlin Noir’-krimierne med hovedpersonen Bernie Gunther. ’Berlin Noir’-trilogien henlagt til Hitlers Tyskland satte 1989-91 en ny standard for den historiske krimi.

Realismen siver

Kerrs konstruktion med en Raymond Chandlersk noir-helt omgivet af superskurke som Heydrich og Goebbels er ikke mindst takket være Kerrs eminente research og sans for rekonstruktion en vinderkombination.

I 2006 vendte Kerr tilbage til Bernie Gunther. Med ’The Lady from Zagreb’ er Kerr nu oppe på syv nye ’Berlin Noir’-bøger og ti i alt. De fleste har været gode, men det voksende problem er, at måden Kerr efterhånden får udfyldt alle hullerne i historien på, får realismen til at sive ud.

Det er svært at tro, at Bernie hvert eneste år sin traurige modvilje til trods har oplevet noget exceptionelt dramatisk og spillet en historisk nøglerolle.

I den hidtil mindst troværdige i serien, ’The Lady from Zagreb’, kniber det også stilistisk med realismen. Her går Kerrs sikre greb om seje Chandler-replikker over gevind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Historien om Gunthers forelskelse i den kroatiskfødte ’tyske’ skuespillerinde Dalia Dresner skal i forbifarten afhandle Balkan og Schweiz’ rolle under Anden Verdenskrig, mens Kerr lader Bernie gå Bogart-planken ud i sin helt egen version af ’Casablanca’. Det er lige før, at den hårdkogte charme virker smagløs midt i folkemordene.

I et efterskrift takker Kerr sin redaktør for at have opmuntret ham til at skrive ’The Lady from Zagreb’ og bekendtgør samtidig, at den næste i serien hedder ’The Other Side of Silence’ og kommer i 2016. Måske var det på tide at klappe hesten.

Eller skrue lidt ned for Bogart-charmen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce