Sex er galde, selvhad og giftig sult

Ida Jessen har forsøgt sig i den fantastiske genre med en provokerende og meget rodet bog om kvinders begær.

Skønlitteratur

Der er aggression i titlen, 'Foxy Lady', og henvisning til Jimi Hendrix' gamle heftige nummer. Snu som ræve, luskede og besat af lidenskab og begær - sådan er kvinderne også i den lille by Fox, der danner rammen om Ida Jessens nye bog.

Den falder inden for den fantastiske genre, og dermed overskrider hun den psykologiske realisme, hun er blevet berømmet for. Hun har sprog til også dette, både drive og billedskabende fantasi, men fortælleteknisk fungerer bogen så langtfra. Og der er noget alt for konstrueret og villet vildt over den.

Byen Fox er beboet udelukkende af kvinder, og det gør det attraktivt for nogle mænd at komme der. Som manden, der besøger den sorte kvinde, der kalder sig Elskede, i bogens første af fem dele. Han parkerer i den forbindelse sin lille datter Adele på et hotel, hvor servitricen Angelina varter hende op, mens den gamle fede Gabriella ser til. Gabriella får taget livet af manden og hans sorte elskerinde, og dermed har hun og Angelina fået en 'datter'.

Ad åre får Angelina nok af den despotiske Gabriella og indleder en tilværelse som luder i Fox. Gabriella selv kommer senere af dage i operaen, hvor hun knuses under en lysekrone - ved samme lejlighed brækker Angelina ryggen og kommer til at leve som en fjern og ligeglad krøbling på det kloster, der engang var hjemsted for kvinders udskejelser med hinanden. Adele er fri.


Dette er et spor, man kan stykke sammen. Og så er der Venca og Susanne og en sværm af mere eller mindre forbundne hændelser, lokaliteter og genstande med eventyragtig karakter.

Det er et noget overlæsset univers, vi føres ind i. Føres er nu så meget sagt. Jeg måtte læse bogen to gange for at holde rede på de skiftende jegfortællere, deres indbyrdes forbindelser og referencer til de samme ting, og de forskellige tidsplaner.

Ida Jessens kvinder oplever udpræget sig selv som kønsobjekter. Bortset fra Gabriella, der er ond og herskesyg. En af kvinderne karakteriserer sig selv som ung sådan: »Det forekom både mig og mine tilbedere, at jeg var en inkarnation af selve kvinden, på én gang sensuel, uopnåelig og fortabt i begær«. Derudover besad hun komplet eftergivenhed og var en god skuespiller. »Sex er galde og selvhad og giftig sult«, hedder det i samme åndedrag.


Det er en kvindefremstilling, der sandelig ikke lægger fingrene imellem. Man kan have respekt for en forfatter, der prøver at skrive sig helt ned til de rustne søm og skruer, der holder sammen på en syg kvindelig organisering af psyken, men trættende er det at vandre rundt i dette kuldslåede, rå univers, der sætter had, begær og sex i uendelig rotation.

Man bliver også træt af alle eventyreffekterne, fordi der er så mange af dem - ringe, der tabes og findes, afhuggede hænder, pengesedler, løbende glaskugler, trapper og labyrintiske veje, man farer vild i osv. osv. Kunne der ikke være sorteret lidt i alle disse indfald?

Ida Jessen har prøvet noget nyt. Men en fantastisk fortællerske er hun langtfra. Det kræver den største disciplin. Og mere varme.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce