Stilsikker slowkrimi bliver i kroppen efter bogen er lukket

Islandske Viktor Arnar Ingólfsson skaber og dræber personer i 'Fløtagården'.

Skønlitteratur

Det er en stilsikker slowkrimi med en raffineret slutning, Viktor Arnar Ingólfsson udgiver på dansk i Kim Lembeks stemningstro oversættelse.

To gange er den islandske forfatter nomineret til Glasnøglen, sidst for ’Flatøgåden’, og man forstår hvorfor: Manden kan både skrive og få steder og personer til at leve (og dø – det er trods alt en krimi), så man bærer historien med sig efter endt læsning.

Den unge sysselsbetjent Kjartan sendes ud til klippeøen for at opklare et mord på en dansk professor, der mener, at de islandske sagaer har det bedst i København. Det bliver man selvsagt ikke populær på.

Selveste ’Flatøbogen’ (kongesagaer fra slutningen af 1300-tallet) spiller en lidt søgt rolle i plottet.

Men beretningen om det sære og sælfangende øsamfund er det hele værd.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce