Design

Lauritz.com solgte tvivlsom designersofa for 52.000

Arvinger til kendt møbelarkitekt afviser, at deres far står bag auktionsmøbler.

Design

En Mogens Koch-sofa overraskede i forrige uge auktionshuset Lauritz.com. Den var nemlig kun vurderet til 2000 kroner, men gik for hele 52.000. Sofaen var en del af en større auktion med møbler fra den danske arkitekt Mogens Koch (1898-1992). Men sofaen har aldrig haft noget med Mogens Koch at gøre, siger hans søn, der hedder Mogens S. Koch.

»Sofaen, der blev tillagt min far, vil vi ikke kendes ved, da jeg ikke kan finde nogen dokumentation, og da den ikke ligner hans formsprog. Det det må være en erindringsforskydelse hos sælger«, siger Mogens S. Koch. »Ellers har Lauritz noget information, som jeg ikke har adgang til«.

»Man solgte også tre indskudsborde, som man tilskrev min far, men de kan heller ikke findes i arkiverne«.

Arving: Lugter af pengepresning

Sofaen og indskudsbordene blev præsenteret som ’tilskrevet Mogens Koch’, mens de øvrige møbler er præsenteret som designet af Koch. Og det er tilskrivningen, der er problematisk siger Mogens S. Koch.

Han har gennemgået alle sin fars tegninger og billedarkiv og kan ikke finde dokumentation for, at sofaen og de små indskudsborde skulle stamme fra farens tegnebord. De øvrige ting, der blev solgt på auktionen, kan han godt finde belæg for i Mogens Kochs arkiver.

Det drejer sig blandt andet om et skuffedarium, der var vurderet til 5.000 kroner, men gik til 155.000 kroner og et skrivebord, der var sat til at nå 10.000 kroner, og som landede på 285.000 kroner. Tingene stammer fra familiens Wandels villa i Gentofte, og måske har familien troet, at sofaen og de små borde stammede fra Koch. Eller også har Lauritz taget fejl, siger Mogens Koch.

»Det lugter af, at man vil presse penge ud af noget, der ikke er, hvad det skal være«.

Det er Lars Johannesson fra Lauritz’ Helsingør-kontor, der har stået for vurderingen og salget af Mogens Koch-møblerne.

»Jeg bygger min vurdering på, hvad der ellers var af Mogens Koch-møbler fra huset i Gentofte. Men sofaen var der usikkerhed om, så den præsenterede vi som ’tilskrevet Mogens Koch’. Det betyder, at der er et gran af usikkerhed, men at det er vores bedste bud«.

Fjernet fra hjemmeside

Lars Johanneson forklarer, at man i familien Wandel altid har opfattet møblerne som være designet af Mogens Koch.

»Både skrivebordet og sofaen har sko på, der minder om hinanden, så jeg synes, der er et vist sammenfald i møblernes formsprog«.

Lauritz.com har fjernet Mogens Koch-møblerne fra sin hjemmeside, hvor de ellers blev præsenteret som rekord-hammerslag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden