0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kapitel 7: Konfrontationen

I efteråret 1999, to et halvt år efter at have mistet sit band The Bushpilots på toppen af Empire State Building, læser bassisten Thomas Vang på konservatoriet i København. Efter at han kollapsede på Strøget, søgte han psykologhjælp og er nået frem til, at han må tilbage til New York og møde de mennesker og steder, han flygtede fra, da presset blev for stort. Og han må konfrontere sin angst ved at gå op på Empire State, hvor drømmen om The Bushpilots smuldrede. Thomas beskriver sit syn på tragedien i dag Thomas om sit møde med Matt i august i år Hør intro til nummeret 'Mother Russia'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Fakta, kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fakta, kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En efterårsformiddag i oktober 1999, på en bar i Kastrup Lufthavn, sidder Thomas Vang og øser en stor fadøl i sig. Stedet minder ham om en irsk pub, bortset fra at møblementet ligner en filmkulisse, og at de ikke sælger Guinness. Over for ham sidder Søren Jannerup, The Bushpilots’ gamle hjælper og selvudnævnte manager.

»Det er fandeme uhyggeligt«, siger Thomas stille.

Han har efterårsferie fra konservatoriet. Efter at han kollapsede midt på Strøget et år før, begyndte han at gå til psykolog.

Det hjalp noget. Han sitrer ikke længere, når han skal sove. Han lider ikke af de samme angstanfald. Men ingen psykologer og terapeuter kan fjerne den kendsgerning, at han stak af fra New York. Det ligger stadig som en skygge over hans liv.

Derfor vil han tilbage. Søren Jannerup har tilbudt at rejse med ham.

Thomas vil besøge Matt igen. Han vil tale med Michele og de andre, han forlod.

Og han vil op på Empire State Building. Han vil se med egne øjne, hvor drømmen om The Bushpilots faldt fra hinanden.

Hey, dude
I New York-forstaden Montclair, bag Matts families kæmpevilla, ligger græsplænen åben mellem ahorntræerne. Taxaen har lige sat dem af. Thomas Vang står på verandaen sammen med Søren. Han læser en seddel, Matt har lagt til dem.

Han er ude i et ærinde. Når han kommer tilbage sammen med sin far, tager de ud og spiser pizza, står der.

Der er ingen hjemme i huset. De sidder i næsten to timer og skuer ud over tennisbanen, mens de snakker om tiden i New York. Søren Jannerup tog tilbage til Danmark før terroren på Empire State, men han red med på hele den lange optur, hvor de fik flere og flere job på større og større spillesteder.

Foran dem ligger en mikrofon og en båndoptager. De kender en pige, der laver ungdomsradio, og Thomas har sagt ja til at optage nogle sekvenser, som hun kan bruge i et program om ulykken. Måske er det også meget godt at forevige nogle af sine tanker på den måde – som en slags dagbog på bånd.

De sidder og filosoferer over Christoffers tennisserv, som var omtrent lige så virtuos som hans guitarspil. Så, endelig, ruller en bil op langs fortovet.

Det er Matt, der stiger ud. Han begynder at gå hen over plænen. Han sjosker lidt, fjedrer i benene, flytter sig med den samme skødesløse, men selvsikre gangart, han bevægede sig med før i tiden, og som Thomas husker fra deres allerførste møde uden for elevhusene ved Bennington College. Han har måske taget lidt på, men han ligner sig selv på en prik.

Thomas går mod ham. De møder hinanden omtrent midt på plænen. De slår armene om hinanden i et knus.

»Hey, dude«, udbryder de i kor.

Lidt senere sætter de sig på pizzastedet Nauna’s i Montclair.

Thomas spørger til Seth og de andre venner i New York. Matt spørger venligt, hvordan deres gamle bekendte i Danmark har det, hvordan flyveturen har været, han virker glad og slet ikke mut og fjendtlig, som da Thomas forlod ham.

Måske er det fremskridtene siden sidst, der får ham til at føle, at den gamle Matt er tilbage. Søren har jo ikke set Matt efter ulykken, og Thomas fornemmer, at han oplever Matt anderledes.

Servitricen kommer med menukortet. I gamle dage elskede Matt den slags situationer, skruede op for charmen.

Nu ser han på sin far. Han beder ham bestill