Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fakta: Her er de 14 forfatteres manifest for ytringsfrihed

Efter attentatforsøget mod Lars Hedegaard forsvarer 14 forfattere den totale ytringsfrihed.

Fakta, kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

§1 FÆLLESSKABET Ethvert fredeligt og holdbart fællesskab er funderet på det princip, at deltagerne anerkender hinandens ret til at være uenige.

Vi giver vores modstandere ret til og mulighed for at kritisere os frit og afviser, at nogen iblandt os eller uden for vores fællesskab skal afgøre, hvem og hvad der må kritiseres, i erkendelse af, at hvis nogen bemyndiges med denne magt, vil det altid medføre, at magthaverne får mere magt.

§2 TOLERANCE OG RESPEKT
Vi skelner mellem tolerance og respekt og definerer tolerance som fordragelighed over for anderledes tænkende; og respekt som lydighed, agtelse og ærbødighed.

Vi tolererer alle ytringer, herunder de intolerante, men vil til enhver tid imødegå alle former for intolerance med kritik og disrespekt.

Vi anerkender ikke ønsket om respekt for at være et argument i sig selv. I vores øjne er intolerance en trussel mod det åbne samfund, mens mangel på respekt omvendt er det vigtigste forsvar for demokratiet.

§3 DIALOG
Kritik kan være ubehageligt, og vi er beredt på, at når vi ytrer os ubehageligt om andre, kan vi få et ubehageligt svar på tiltale.

Men vi accepterer ikke, at nogen former for kritik besvares med trusler, hærværk, vold, overgreb eller drab, og vil altid kæmpe for friheden til at tænke og tale frit.

Tanken raffineres af modstand og kritik, og det er gennem dette, vi udvikler os som medmennesker og borgere. Derfor insisterer vi på nødvendigheden af, at alle synspunkter kommer til orde, og anser den ubehagelige samtale som et bevis på, at demokratiet fungerer.

§4 ANSVAR
Vi opfatter det som et individuelt ansvar at blande sig i debatten, hvis der ytres noget, som man er uenig i.

Det synspunkt, at kritik ikke skal eller bør ytres, hvis den støder eller krænker, anser vi for et udtryk for, at man ikke er villig til at tage sit ansvar på sig og forsvare sine holdninger.

Vi skelner derfor ikke mellem kvalificeret og ukvalificeret kritik og vil forsvare alle, der bruger deres ytringsfrihed.

§5 KULTUR- OG MENNESKESYN
Det kulturelt dannede menneske definerer vi som det individ, der er åbent for at gå i dialog; som kontinuerligt reflekterer, og som i kraft af nye indsigter er i stand til at skifte standpunkt.

Vi er modstandere af det kultur- og menneskesyn, ifølge hvilket særlige værdier og indsigter er inkarneret i folk baseret på deres etnicitet, religion, sprog, seksualitet, køn, politiske observans eller andet.

Vi fordømmer det udynamiske kultur- og menneskesyn og brugen af det som argument for, at man ikke kan eller bør kritisere kulturer, ideologier mv. eller disses tilhængere, hvis man ikke selv tilhører eller støtter dem.

Vi vil bestandigt ytre vores manglende respekt over for denne opfattelse, fordi den blokerer den frie dialog, uddyber forskellene imellem os og legitimerer ulighed.

§6 LIGHED
Vi går ind for de universelle menneskerettigheder og anser kun den stat for legitim, hvor alle er lige for loven.

Vi fordømmer særrettigheder og alle individer, grupper og stater, der bruger det udynamiske kultur- og menneskesyn til at legitimere overgreb på og/eller begrænsede rettigheder for dem, der ikke tilhører den samme kultur, religion m.v.

§7 INTELLEKTUALISME

Vi definerer intellektualisme som funderet i andet og mere end evnen til at være selvkritisk og viljen til at kæmpe for de svages ret til lige muligheder.

Intellektualisme fordrer kritik af intolerance, også selv om de intolerante er svage.

Vi vil aldrig gå på kompromis med det synspunkt, at ethvert fredeligt og holdbart fællesskab begynder med, at vi anerkender hinandens ret til at være uenige – og at dette fællesskab overlever ved, at vi har mod til at forsvare denne ret, også på egne vegne. Underskrivere: Birgithe Kosovic, Elsebeth Egholm, Nis Jakob, Ulrikka Strandbygaard, Niels Brunse, Henrik Dahl, Rune T. Kidde, Nicolaj Stochholm, Erling Jepsen, Kim Leine, Inge Pedersen, Bente Scavenius, Alen Meskovic, Sven Holm og Martin Sundstrøm.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden