Introduktion til de syv stærke - og forskellige - kvindelige kunstnere på Den Hirschsprungske Samling

Stædighed og udholdenhed har de syv udstillede kvindelige kunstnere til fælles.

Fakta, kultur

Anna Sophie Petersen (1845-1910). Uddannet i København og Paris. Debuterede i 1883 på Forårsudstillingen på Charlottenborg og udstillede her frem til to år før sin død. Aktiv som figurmaler i en klar, realistisk stil. Ligesom Edma Frølich Stage først anerkendt inden for de senere år.

Bertha Wegmann (1847-1926). Født i Schweiz og uddannet på malerskoler i München, hvilket gav hendes portrætter et præg af samtidens salonkunst. I portrættet af den svenske pianist Hanna Lucia Bauck nærmer hun sig dog en impressionistisk opfattelse af lyset. Meget anerkendt og efterspurgt som portrætmaler i samtiden og desuden aktiv i kampen for at skaffe kvindelige kunstnere bedre forhold.

Anna Ancher (1859-1935). En af Danmarks få impressionister og den eneste blandt de kendte skagensmalere, der blev født på stedet. Uddannet på Vilhelm Kyhns private malerskole i København og senere i Paris, ellers autodidakt. Dyrkede især interiørmaleriet og skildringen af fortrolige miljøer. Besad en eminent og fintfølende fornemmelse for sollysets virkning i billedet og farvens betydning.

Edma Frølich Stage (1859-1958). Født i Frankrig. Elev af bl.a. sin far, Lorenz Frølich, og Alfred Stevens. Debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1883. Trods sin konservative portrætstil var hun i 1891 medstifter af Den Frie Udstilling, hvor hun udstillede næsten til det sidste. Dyrkede overvejende pastelmaleriet, som på hendes tid blev anset for velegnet for kvinder.

Agnes Slott-Møller (1862-1937). Uddannet på bl.a. Kunstnernes Studieskole og medstifter af Den Frie Udstilling. Gift med Harald Slott-Møller. I opposition til tidens naturalistiske og impressionistiske strømninger og dengang mere kendt end anerkendt for sine stilistisk gennemstuderede skildringer af danske folkevisemotiver. Havde en længere korrespondance med Marie Krøyer, som var en nær veninde.

Marie Krøyer (1867-1940). Især kendt fra skagenskunsten som P.S. Krøyers billedskønne hustru. Var en lovende kolorist, men blev som kunstner efterhånden slået ud af kurs på grund af helbredsproblemer, et ulykkeligt ægteskab og mangel på opmuntring. Repræsenteret med en skitsebog fra perioden 1896-1901.

Anna Syberg (1870-1914). Søster til maleren Peter Hansen, gift med maleren Fritz Syberg. Oprindelig dekoratør og overglasurmaler ved Den Kongelige Porcelainsfabrik, helligede sig akvarelmaleriet med blomster som det foretrukne motiv. På udstillingen repræsenteret med akvareller af forårsblomster, levkøjer og krysantemum.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce