Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Warren Richardson
Fakta, kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan så verden ud sidste år: Så vild, så voldsom, så mærkelig – og så smuk

På World Press Photo-udstillingen i Politikens Hus kan man fra 30. september til 20. oktober opleve nogle af verdens allerbedste pressefotografier.

Fakta, kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske er pigtråden det første, man ser. Eller mandens blik. Eller de bløde konturer af et lille barn i midten af billedet.

Men, indrømmet: Mange vil nok først og fremmest bide mærke i, hvor sløret og uskarpt billedet er.

Især når man tager i betragtning, at det i februar i år blev kåret til verdens bedste pressefotografi – World Press Photo of the Year.

Den enkle forklaring er, at fotografiet er taget om natten.

I al hast.

Og kun ved brug af månelys.

I august sidste år fulgte vinderfotografen, australieren Warren Richardson, en stor gruppe flygtninge, der på deres vej gennem op gennem Europa var nået til grænsen mellem Serbien og Ungarn. Klokken var 3 om morgenen, og de var desperate for at bryde igennem det kontroversielle grænsehegn og videre ind i EU uden at blive opdaget af det ungarske politi.

»Jeg kunne ikke bruge blitz i en situation, hvor politiet forsøgte at finde disse mennesker – på den måde ville jeg bare komme til at afsløre dem«, har Warren Richardson fortalt.

Og for World Press Photo-juryen var det bare en fordel, at billedet på den måde skilte sig ud: »Vi lagde mærke til fotoet lige fra begyndelsen og vidste, at det var noget særligt. Det rummede nærmest alt, hvad der skal til for levere et stærkt billede af, hvad der sker med flygtningene«, har juryformanden Francis Kohn fra Agence France-Presse sagt.

Nu er der så mulighed for selv at mærke, hvilken effekt billedet har på én.

Siden kåringen i begyndelsen af året har månelysfotografiet nemlig rejst rundt i verden sammen med de over 100 andre billeder, der vandt i år inden for sport, natur, portrætter, nyhedsfotografi og hverdagsliv.

30. september lander udstillingen i Danmark, nærmere betegnet Pressen i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

Her får man en helt særlig lejlighed til at gå rundt mellem de vindende fotografier og blive vidne til smukke, gribende, grufulde, besynderlige – nogle gange næsten ubegribelige øjeblikke:

Man kan opleve en 800-tons kemikalieeksplosion i Kina. Komme med ned i havets dyb og se tonstunge hvaler svømme med deres unger. Være til stede helt nede blandt murbrokkerne i en syrisk storby, efter at bomberne er faldet. Og se, hvordan 40.000 tibetanske munke og nonner synes, at de finder himmelsk fred.

82.000 fotografier deltog i år i konkurrencen, der regnes for at være verdens største og mest prestigefyldte konkurrence inden for fotojournalistik.

Vinderne kommer fra 21 lande. Desværre hentede ingen danske fotografer priser i år – i modsætning til sidste år, hvor Politikens Mads Nissen vandt den største af dem alle, World Press Photo of the Year. Men der er fire svenske.

Om World Press Photo

World Press Photo har siden 1955 fungeret som en uafhængig, nonprofit-organisation med base i Amsterdam. Formålet er, at støtte og fremme professionelle fotojournalisters arbejde internationalt. Og i relation hertil organiserer World Press Photo altså hvert år verdens største og mest prestigefyldte konkurrence inden for fotojournalistik.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden