0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anmeldelser: Kun én af to engelske portrætfilm fortjener reelt Politikens Publikumspris på CPH PIX

En mislykket biopic om unge Morrissey og et vellykket portræt af en ung og helt igennem skeptisk kvinde udgør de to engelske bidrag til Politikens Publikumspris.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Fotos fra filmene
Foto: Fotos fra filmene

Både den unge udgave af sangeren Morrissey (billedet) og den vilde singlekvinde Daphne anlægger facader for at beskytte sig mod andre.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle de nye danske film har haft stor tiltrækningskraft på publikum under årets CPH PIX-festival, der slutter onsdag. Der er blevet præsenteret mange gode nye værker i konkurrenceprogrammerne, og hovedprisen, New Talent Grand Prix, gik i weekenden til den roste danske film ’Vinterbrødre’.

Først i morgen vides det, hvem vinderen af Politikens Publikumspris er. Også blandt de 10 udenlandske film i netop den konkurrence er der flere højdepunkter, men instruktøren Mark Gills spillefilmsdebut ’England Is Mine’ er ikke et af dem.

’England Is Mine’ er historien om de purunge år i Stephen Patrick Morrisseys liv som håbefuld digter og sanger i 1970’ernes Manchester. Filmen medtager Morrisseys første møder med guitaristen og medsangskriveren Johnny Marr, men den indeholder ikke en tone af Morrisseys musik.

Jack Lowden gør sit bedste i rollen som den kejtede, poesiinteresserede Morrissey, der har vanskeligt ved at have tillid til både andre og sig selv, men hverken replikker, biroller, scenografi eller handling løfter sig fra biografisk trivia og bliver levende og interessant.

Det er i 'Daphne', at skildringen af ung usikkerhed er overbevisende.

Hvad ’England Is Mine’ mangler i nærvær, personlighed og musikalitet har derimod publikumskonkurrencens anden engelske film, der bare hedder ’Daphne’ efter sin allestedsnærværende hovedperson. Rødhårede Daphne er fyldt 30, arbejder på café i London, har ikke oprigtig tillid til nogen og lever et singleliv med færrest mulige følelser og mest mulig sprut, kokain og betydningsløs sex. Noget i hende ændrer sig, da hun en dag er vidne til, at en ekspedient i en butik bliver stukket ned. Hun er den eneste kunde i butikken, og hun holder om den sårede, mens hun venter på den ambulance, hun har ringet efter.

I første omgang reagerer hun ved at gøre, som hun plejer efter en druktur eller et tilfældigt knald: Hun prøver at fjerne sporene med mere sprut og sex. Forandringen kommer senere, og med hele kroppen og ansigtet ses udviklingen i Daphne takket være især Emily Beechans formidabelt udtryksrige og troværdige skuespil i titelrollen.

’Daphne’ er et så vedkommende og interessant portræt af en ung, nutidig kvinde, at man digter videre på fortællingen, når filmen er færdig.