Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

mørke. Filmproducent Regner Grasten har tabt en sag ved Højesteret, hvor han var sagsøgt af instruktør Morten Lorentzen for at gøre en mørk Krumme-film lysere uden om instruktøren.
Foto: Arkivfoto. MARTIN LEHMANN

mørke. Filmproducent Regner Grasten har tabt en sag ved Højesteret, hvor han var sagsøgt af instruktør Morten Lorentzen for at gøre en mørk Krumme-film lysere uden om instruktøren.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krumme-producent: Jeg er den store, onde ulv

Regner Grasten er stærkt uenig i højesteretsdom, der koster ham 187.500 kr.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg taber på, at jeg er filmproducent og den store, onde ulv, mens stakkels Morten Lorentzen er den stakkels, lille filminstruktør«.

Sådan lyder producent Regner Grastens umiddelbare reaktion på, at Højesteret i dag dømte ham til at betale 187.500 kroner i erstatning til filminstruktør Morten Lorentzen.

»Jeg vil sige, at min tillid til Højesteret sgu har fået lidt af et knæk«, siger producenten.

Skar en tredjedel af instruktørens løn Dommen er forløsningen på en mangeårig tvist i kølvandet på familiefilmen ’Krummerne – så er det jul igen’ fra 2006.

Instruktør Morten Lorentzen sagsøgte filmens producent, Regner Grasten, og krævede erstatning, fordi Regner Grasten ændrede i filmen mod instruktørens vilje - og uden forudgående aftale.

Producenten fik gjort Krumme-filmen lysere, fordi han fandt tonen og farvesammensætningen for mørk, mens han samtidig trak Morten Lorentzen en tredjedel i løn.

»Han har lavet et dårligt stykke teknisk arbejde, for han lavede en version, som var kulsort mange steder. Jeg ændrede ikke noget i filmen, jeg lavede bare en version, som kunne vises i biografen«, siger Regner Grasten.

Instruktør overskred ikke aftale
Men producenten havde ikke ret til at ændre i filmen uden om Morten Lorentzen, har Højesteret altså fastslået i dag.

Derfor skal Regner Grasten betale Morten Lorentzen 187.500 kroner samt sagens omkostninger på 35.000 kroner.

LÆS DOMMEN(eksternt link)

»Højesteret fandt det ikke godtgjort, at instruktøren, selv om der er tale om en kommerciel børne- og familiefilm, ved gradingen (farvegradingen, red.) af filmen overskred de rammer for billedsproget, som var aftalt eller forudsat ved indgåelsen af instruktøraftalen«, lyder begrundelsen i dommen.

Producent kritiserer Højesteret

Men Højesteret har slet ikke nok teknisk indsigt til at afsige sådan en dom, mener Regner Grasten.

»Mit problem er, at Højesteret ikke har nok indsigt i hele det tekniske, for det her handler bare om, at instruktøren ikke har været dygtig nok. En skønsmand har sagt, at filmen var alt for mørk til biografvisning, og det har dommerne undladt at tage hensyn til«, siger producenten.

LÆS OGSÅ

I Danmark er det – i modsætning til f.eks. USA – instruktøren og ikke producenten, der ifølge ophavsretsloven har retten til at bestemme over filmens endelige kunstneriske udtryk.

Det har Højesteret stadfæstet i dag, men det betyder, at producent og instruktør fremover er nødt til at indgå langt mere detaljerede kontrakter end hidtil, mener Regner Grasten.

»Nu er man nødt til at skrive alt ned. Aftale at man skal kunne se øjnene og andre detaljer«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden