Med støtte fra Københavns Kommune og Det Danske Filminstitut har Gloria investeret i nyt filmudstyr og åbnet i større og lysere lokaler.
Foto: POSSELT LÆRKE

Med støtte fra Københavns Kommune og Det Danske Filminstitut har Gloria investeret i nyt filmudstyr og åbnet i større og lysere lokaler.

Film og tv

Klassisk københavner-biograf lokker med lys og plads

Folk strømmede til genåbning af Gloria, der har fået topmoderne lydanlæg og nyt lærred.

Film og tv

»Tak for en fantastisk og meget varm oplevelse«, siger en midaldrende mand med guldring i øreflippen til Glorias direktør Anders Simonsen.

Han holder døren åben for de 106 mennesker, som strømmer ud fra biografsalen efter at have set forpremieren på den franske film 'Pindsvinet'.

ANMELDELSE

Efter en måneds omfattende renoveringsarbejde genåbnede den lille 15 år gamle kunstbiograf for fulde huse i aftes.

»Det er fantastisk, at vi har kunnet samle så mange mennesker på så varm en dag«, siger direktøren, der en halv time senere er trukket ud under kastanjetræerne foran Gloria, hvor mindst en tredejedel af de fremmødte drikker cava og snakker om film.

Større lærred og topmoderne lydanlæg
Ved hjælp af 600.000 støttekroner fra Københavns Kommune og Det Danske Filminstut har Gloria ikke alene fået et større lærred, et topmoderne lydanlæg og fået opdateret sin fremviser.

Fem designere og tre grafikere har siden foråret arbejdet på at nytænke facaden og caféen i den kælderliggende biograf ved Rådhuspladsen.

Og resultatet er til at få øje på.

Selv om der er stopfyldt med mennesker foran baren under åbningsreceptionen, og køen af gæster bevæger sig i sneglefart ind mod sølvfadene med pindemadder fra Restaurant L' Alsace, er det tydeligt at se, at den lille biograf har fået mere plads og ikke mindst mere lys.

Hvide vægge erstatter mørk efterårsskov
Det gule og orange efterårsskovslignende tapet, der indtil for nylig satte et iøjnefaldende præg på væggene i biografens café, er erstattet af hvide og lyse pastelfarver.

Møblerne og lamperne er skiftet ud. Og et par vægge er blevet væltet og har givet plads til et lille nyt cafe-område bag baren.

Det glæder Anders Simonsen, der mener, at Gloria havde et stort behov for, at der blev sat lighedstegn mellem biografens film-repertoire og de rammer, filmene bliver vist i.

Både på det tekniske, filmkunstneriske og visuelle plan, mener Anders Simonsen, at biografen nu langt om længe lever op til sit ønske om at være en moderne og klassisk art cinema.

»Målet var at gøre det rent og tidløst, uden at det fremstår koldt«, siger direktør Anders Simonsen om det nye og lysere interiør i Glorias café.

»Det handler om at få folk til at føle, at de bliver ført ind i et indbydende univers og ikke en mørk kælder«, siger Tine Lylloff, den ene af de fem designere.

Funklende neonskilt lyser op i natten
Og så har det handlet om, at gøre kælderbiografen, der ligger klemt inde mellem Jensens Bøfhus og boligselskabet BSF, mere synlig.

G L O R I A står der med strålende neonbogstaver over den gennemsigtige glasdør indtil biografen.

Det nye funklende neonskilt skal sørge for, at Gloria ikke længere drukner bag taxier og turistbusser og naboernes prangende reklameskilte.

Neonbogstavernes typografi går igen i de nye glasmontrer, der informerer om, hvilke film, der er på programmet, samt skiltningen til biografens toiletter.

Inspirationen til det minimalistiske design og typografien stammer fra filmplakater og art cinemas fra 1930'erne og 50'erne, fortæller en anden af designerne Cecilie Jacoba Justesen.

Designere og frivillige filmentusiaster har knoklet i døgndrift

Udover de fem designere, tre grafikere og et hav af håndværkere, står en lang række frivillige filmentusiaster bag renoveringen.

Blandt andre 26-årige filmvidenskabstuderende Nis Grøn, der har arbejdet i Gloria de sidste fire år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg elsker det her sted«, siger Nis Grøn, der af kærlighed til filmkunsten og den lille biograf har hjulpet til med ombygningen uden at få en krone for det.

»I går mødte jeg ind klokken otte om morgenen og gik først igen klokken to om natten«, fortæller han.

Halvanden time efter, at propperne røg af cava-flaskerne, og folk strømmede ud fra forpremieren på Pindsvinet, er der stadig gang i filmsnakken under kastanjetræerne, og en flok unge kvinder sidder med fødderne helt ude på taxaernes holdeplads.

Nis Grøn glæder sig over, at så mange unge mennesker er mødt op til åbningsreceptionen. Tidligere har størstedelen af publikum været ældre, fortæller han.

Selvom Gloria viser et udbud af film, som kan opleves i få andre danske biografer, er det svært at lokke folk i biografen i dag, mener Nis Grøn.

Men med Glorias større synlighed og et større og lysere interiør er han fortrøstningsfuld.

»Jeg er spændt på at se, hvad alt vores arbejde vil gøre for Glorias fremtid«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce