Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aftryk. En mand passerer et værk af Banksy i en øde gade i London. Fra i dag kan verden se, om den britiske street artist også har talent som filmskaber. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP

Aftryk. En mand passerer et værk af Banksy i en øde gade i London. Fra i dag kan verden se, om den britiske street artist også har talent som filmskaber. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Graffitiens superstar går til filmen

Graffitiartisten Banksy afslører – måske – sin identitet på Sundancefestivalen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen, der nogensinde har set hans ansigt. Det tætteste, fans indtil videre er kommet et glimt af den verdensberømte kunstner, der kalder sig Banksy, er et fotografi af et ansigt badet i skygge. Med en hættetrøje trukket ned over øjnene.

Men nu er der håb. I dag får dokumentarfilmen ’Exit Through The Gift Shop’ om den berømte og berygtede street artist premiere på filmfestivalen Sundance i Utah, USA.

Og selv om den anonyme kunstner efter sigende ikke afslører sit sande jeg i filmen, er rygterne om, hvorvidt han til gengæld vil gøre det på den røde løber i forbindelse med premieren af filmen, gået i gang.

LÆS OGSÅ ’Exit Through The Gift Shop’ handler om den excentriske franske butiksejer Terry Guetta, der beslutter sig for at lave en dokumentar om Banksy, og som filmer sine mange forsøg på at finde frem til kunstneren og ikke mindst blive venner med ham.

Men da det endelig lykkes ham at komme i kontakt med Banksy, vender street artisten kameraet væk fra sig selv og filmer i stedet selv Terry Guetta og resten af gruppen af gadekunstnere.

I en kryptisk udtalelse, der er gengivet gennem Banksys publicist, Jo Brooks, siger kunstneren i The Independent:

»Det er en film om en mand, der forsøgte at lave en film om mig. Alting i den er sandt, især de dele, hvor vi alle sammen lyver«.

Smuglede Guantanamo-fange

Banksy er det tætteste, kunstverden kommer på en anonym superstar. Den britiske kunstner fra Bristol er berygtet for sine politisk-satiriske værker, der i nattens mørke bliver sprayet op på mure gennem udstansede huller i karton.

Blandt andet har han prydet den otte meter høje sikkerhedsmur på Vestbredden i Israel med tegninger af stiger, piger der bliver fløjet over den forhadte mur ved hjælp af balloner, ligesom han har smuglet en oppustelig udgave af en Guantanamo-fange ind i Disneyland og efterladt den for foden af en rutsjebane. I starten blev hans værker opfattet som hærværk og fjernet, og det er netop for ikke at blive fanget af politiet, at han har valgt ikke at afsløre sin sande identitet. Siden han startede sin karriere som street artist i begyndelsen af 1990’erne, er hans kunst dog blevet så eftertragtet, at han har fået værker købt af berømtheder som Brad Pitt og Angelina Jolie, solgt for en stykpris på op til 288.000 pund, og fredet af de selvsamme byråd, der for få år siden kaldte dem for hærværk. Hybrid mellem reality og fiktion Filmen ’Exit Through the Gift Shop’ var oprindelig slet ikke en del af det officielle Sundance-program, men da der i midten af denne uge begyndte at dukke flere spritnye Banksy-værker op på forskellige mure i Utah, tog rygterne fart. Og da et af de værker endda forestillede en mand med et videokamera, tog farten til. Direktøren for Sundance Filmfestival, John Cooper, bekræfter, at filmen bliver vist på festivalen. Om filmen siger han ifølge BBC

»Det er en film om en mand, der forsøgte at lave en film om mig. Alting i den er sandt, især de dele, hvor vi alle sammen lyver«.


»’Exit Through The Gift Shop’ er en af den slags film, der dukker op meget sjældent, en forvrænget hybrid mellem ’reality’ og fiktion, der samtidig er en total underholdende oplevelse«. Direktøren tror dog ikke selv på, at Banksy afslører sin identitet, men håber, at han alligevel kommer til at møde ham. »Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kan give ham hånden og sige, hvor meget jeg elsker denne film. Jeg tror, jeg vil give alle hånden den dag og bare håbe, at en af dem er Banksys«. Også den danske dokumentarserie ’Det Røde Kapel’ deltager på Sundance Festival. Serien handler om Mads Brügger, Simon Jul Jørgensen og Jakob Nossel, der under påskud af at være en teatertrup, får lov til at rejse ind i Nordkorea og filme.

Han har smuglet en oppustelig udgave af en Guantanamo-fange ind i Disneyland og efterladt den for foden af en rutsjebane.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden