Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flop. Det er svært at være filmdebutant. Det må  Mikkel Munch-Fals erkende. Hans film har kun solgt 5.374 billetter - årets laveste for en dansk spillefilm.
Foto: SARA GALBIATI, arkiv

Flop. Det er svært at være filmdebutant. Det må Mikkel Munch-Fals erkende. Hans film har kun solgt 5.374 billetter - årets laveste for en dansk spillefilm.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tv-værts film er årets flop

Mikkel Munch-Fals' debutfilm fik kun 25 dage på plakaten.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var lagt op til en stor sejrsmarch. Mikkel Munch-Fals, i 2008 populær tv-vært på ’DR 2 Premiere’, debuterede som instruktør.

’Smukke mennesker’ fik da også okay anmeldelser. Filmmagasinet Ekko gav to stjerner, Berlingske Tidende tre, Politiken fire hjerter og Kristeligt Dagblad fem stjerner.

ANMELDELSE

Medieomtalen var på plads, de uortodokse promotionsvideoer florerede på diverse onlinefora, og filmen fik premiere i 10 biografer 23. september.

Årets bundskraber
Men marchen forvandlede sig hurtigt til en 25 dage lang ørkenvandring.

For filmen er nu taget af plakaterne.

Der er nemlig kun blevet solgt 5.374 billetter – årets laveste for en dansk spillefilm. I den senest opgjorte periode (7.-13. oktober) er tallet så lavt som 804 billetter.

MUNCH-FALS

Direktør for københavnerbiograferne Grand og Dagmar Kim Foss fortæller, at fødekæden er ganske enkel:

»Den film, der sælger mindst, ryger først af«.

Sender »uklare signaler«
Per Juul Carlsen, der er filmanmelder på DR’s ’Filmland’ og gav tre stjerner, er overrasket over, at filmen ikke har solgt flere billetter:

»Alene i kraft af, hvem der har lavet den, og hvad den trods alt har at byde på«.

»Jeg tror, at titlen driller. Man laver en film, der hedder ’Smukke mennesker’, og så kigger man på plakaten og kan se, at de ikke er særlig smukke, men har det ad helvede til. Det tror jeg er noget, der tænder folk af. Den er for uklar i sit signal til den almindelige biografgænger«, siger han og mener, at det er ærgerligt, at ikke flere har set filmen, fordi den tør noget, mange andre danske film ikke gør.

VIDEO »Hvis denne film kikser, laver jeg en blockbuster«

Prominente navne

På skuespillersiden optrådte navne som Bodil Jørgensen, Mia Lyhne og Peter Gantzler, og ud for producer stod navnet: Meta Louise Foldager – Lars von Triers faste producer.

De(t) hjalp dog ikke, og det gjorde det heller ikke, at filmen fik over 5 millioner i støtte fra DFI’s støtteordning New Danish Screen. Under samme ordning har Martin Zandvliets film ’Applaus’ i år solgt 40.085 billetter, mens Michael Noer og Tobias Lindholms ’R’ solgte 33.017 billetter.

VIDEO Instruktør giver 32 stjerner til sig selv

Men det er bare svært at være debutant, mener Henrik Bo Nielsen, direktør for DFI. Også selv om man er kendt fra tv.

»Selv store filmkunstnere har to-tre film, som ikke river det store antal billetter ned. Man skal huske på, at det er talentet, der er produktet, og instruktøren, der skal udvikles via ordningen«, siger han.

Havde forventet flere solgte billetter
Ifølge Henrik Bo Nielsen havde filmen fortjent at få »lov til at arbejde lidt. For det har den fortjent«.

Han havde dog også forventet, at filmen ville sælge mere end 5.000 billetter, selv om han aldrig troede, den ville sælge 50.000:

»Det er jo ikke altid, at kvalitet og tilskuerantal er to afhængige faktorer«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mikkel Munch-Fals.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden