'R'. Instruktørerne bag 'R', Michael Noer ved mikrofonen og Tobias Lindblom (th), der også har lavet manuskriptet til fængselsfilmen, var på scenen adskillige gange og endte med at inviterere hele filmholdet op på scenen, da Robert'erne blev uddelt søndag aften i Cirkusbygningen.
Foto: LÆRKE POSSELT

'R'. Instruktørerne bag 'R', Michael Noer ved mikrofonen og Tobias Lindblom (th), der også har lavet manuskriptet til fængselsfilmen, var på scenen adskillige gange og endte med at inviterere hele filmholdet op på scenen, da Robert'erne blev uddelt søndag aften i Cirkusbygningen.

Film og tv

Fængselsfilm blev årets Robert-sluger

Debutantsduos barske drama fik otte Robert'er, mens 'Submarino' snuppede fem.

Film og tv

'R' står for Robert.

I hvert fald var fængselsfilmen 'R' det helt store prismonster, da Danmark Film Akademi søndag aften uddelte de årlige filmpriser i Cirkusbygningen i København.

De spillefilmdebuterende instruktører, Tobias Lindholm og Michael Noer, vandt prisen som årets film, parret blev valgt som årets instruktører, ligesom de to instruktørers manuskript til 'R' også hentede en Robert - i øvrigt i konkurrence med Anders Thomas Jensens manuskript til Susanne Biers 'Hævnen'.

I alt fik 'R' otte gange Robert med hjem, mens der var fem priser til Vinterbergs 'Submarino'.

ANMELDELSE (fem hjerter)

Pris til Dyrholm
Det vakte stor forargelse, ikke mindst hos filmproducenten Zentropa, at Biers Golden Globevindende og Oscarnominerede drama ikke var fundet god nok til en nominering til årets film.

LÆS ARTIKEL

Men helt tomhændede tog 'Hævnen'-folkene ikke hjem fra Robert-festen:

Trine Dyrholm fik en Robert for årets kvindelige hovedrolle i 'Hævnen', mens hendes nominerede medspiller i filmen, svenske Mikael Persbrandt, til gengæld 'tabte' slaget til Pilou Asbæk, der blev årets mandlige hovedrolle for præstationen i 'R', der er optaget i det forhenværende Horsens Statsfængsel og baseret på virkelige begivenheder.

Pilou Asbæks portræt af Rune, der forsøger at overleve i arrestens brutale hierarki, er i øvrigt set af meget færre biografgængere end Persbrandts Anton i 'Hævnen' - 33.000 har set 'R', mens godt 400.000 har set 'Hævnen'.

SE FOTOS

Fem Robert'er til Submarino

At filmakademiets medlemmer ikke ligger under for international virak, understreges måske også i det faktum, at Thomas Vinterbergs 'Submarino' fik fem statuetter ud af sine 15 nomineringer.

'Submarino' fik i efteråret Nordisk Råds filmpris som årets nordiske film, men søndag aften i Cirkusbygningen fik filmatiseringen af Jonas T. Bengtssons roman hæder i de knap så tunge kategorier.

LÆS ARTIKEL

Peter Plaugborg fik en Robert som årets mandlige birolle for sin præstation i 'Submarino', mens Thomas Blachman og Kristian Eidnes Andersen blev prist for årets filmmusik for soundtracket til 'Submarino'. Og i samme musikalske spor fik sangerinden Agnes Obel en Robert for årets orginale sang, 'Riverside', der også er at finde på hendes debut-cd.

I den internationale afdeling valgte filmakademiet at give en Robert til Lone Scherfigs 'An education' i kategorien årets ikke-amerikanske film, mens Christopher Nolans 'Inception' blev hædret som årets amerikanske film.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce