Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritik. Det er ikke ligefrem varme følelser, Lars von Trier har over for Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti.
Foto: Collage - AP og Martin Lehmann

Kritik. Det er ikke ligefrem varme følelser, Lars von Trier har over for Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars von Trier fortryder 'Dogville' efter det norske massemord

Ifølge Trier har hele Danmark grund til selvransagelse. Men især Pia Kjærsgaard.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Filminstruktøren Lars von Trier ville ønske, at han aldrig havde lavet filmen ’Dogville’, hvis det viser sig, at den norske massemorder Anders Behring Breivik ligefrem har ladet sig inspirere af dens dramatiske slutning til sin massakre på øen Utøya.

På Breiviks nu lukkede profil på Facebook figurerede ’Dogville’ som nummer tre på listen over den 32-årige nordmands yndlingsfilm, og selv kan Lars von Trier sagtens få øje på lighederne mellem blodbadet på Utøya og filmens slutning.

»Jeg har det vanvittig dårligt med at tænke på, at ’Dogville’, som ellers i mine øjne er en af mine mest vellykkede film, skulle have været en slags drejebog for ham. Det er rædselsvækkende«, siger Lars von Trier.

Har altid et pædagogisk sigte med sine film
’Dogville’ ender med, at den kvindelige hovedperson spillet af Nicole Kidman, som er blevet misbrugt af de smålige og skinhellige indbyggere i landsbyen Dogville, lader sin fars gangsterbande skyde dem alle ned.

»Min hensigt med ’Dogville’ var fuldstændig modsat. Nemlig at undersøge, om man kan acceptere en hovedperson, som hævner sig på hele landsbyen. Og her tager jeg absolut afstand fra hævnen. Det er en måde at nuancere hovedpersonen og vores følelser på og måske oven i købet afdække det, så det netop ikke bliver sort-hvidt«.

Helt sådan har Anders Breivik næppe forstået filmen.

LÆS OGSÅ

Om han ligefrem har ladet sig inspirere af den, vides ikke, men han nævner den som en favorit mellem film som ’Gladiator’ og ’300’. Og selv mener Trier, at »’Dogville’s slutscene bringer meget ubehagelige mindelser om Utøya«.

Jeg synes, at der går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn og til Utøya»Og så kan du spørge, om jeg er ked af, at jeg har lavet filmen. Og ja, hvis den har givet sig det udslag, så er jeg ked af, at jeg har lavet den. Men det er klart, at jeg også har et pædagogisk sigte med mine film, selv om jeg nødig vil være ved det, og mit sigte går i hvert fald i den stik modsatte retning af Breiviks handlinger«, siger instruktøren, der i øvrigt mener, at hele Danmark har grund til selvransagelse oven på tragedien i Norge.

Pia Kjærsgaards ansvar
Forleden spurgte en belgisk journalist Lars von Trier, hvordan han som dansker har det med, at Breivik i sit manifest flere gange fremhæver Danmark som det eneste anstændige land på grund af den danske politik over for muslimer.

»Det gør mig virkelig ondt, men jeg forstår det godt«, siger Lars von Trier.

»For man må jo gribe i egen barm og sige: Hold kæft, ja! Vi skulle have gjort meget mere vrøvl i tide. Så kunne vi måske have reddet de børn og unge på den ø. Vi skulle have gjort meget mere op med Dansk Folkeparti. For det er den holdningsændring, som de har fremprovokeret, og som vi andre bare har ladet ske, vi betaler prisen for nu«.

»Nu er jeg jo ikke ekspert i politik, men som jeg ser det, har der i adskillige år været en stærk dansk tradition for islamforskrækkelse. Man har begået uhyrligheder lovgivningsmæssigt for at genere det her mindretal og føre en politik, som er godt i tråd med, hvad Breivik prædiker. Den udlændingefjendtlighed har så spredt sig til hele Norden og er også til stede i hovedet på Breivik og giver ham måske den undskyldning, han skal bruge. Derfor kan jeg ikke se andet, end at vi som nation bærer et ansvar i forbindelse med tragedien i Norge«.

Ytringsfrihed fritager ikke for ansvar
Er der ikke et afgørende spring mellem at sige, hvad man mener om indvandring, og så at gribe til vold?

»Selvfølgelig. Og alle må sige, hvad de vil. Også Pia Kjærsgaard. Ytringsfriheden er hele grundpillen i vores demokrati. Men det fritager ikke for ansvar. Og vi har sendt det signal, at det er helt i orden at sprede had mod muslimer. Specielt efter at Dansk Folkeparti er blevet regeringens støtteparti. For når du læner dig op ad det parti og siger: Okay, de holdninger tager vi med i købet. Så legitimerer du dem«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi har opbygget en gæld, som betales, og som nu desværre blev betalt af nogle børn på Utøya. Og den gæld har Dansk Folkeparti været med til at stifte»Jeg synes, at der går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn og til Utøya. Man må kræve, at Pia Kjærsgaard træder frem og tager sin del af ansvaret for det, der er sket i Norge. For det er en holdningsændring, som hun og hendes parti med stor succes har repræsenteret«.

Umuligt at gardere sig mod fejlfortolkninger

Dansk Folkeparti har jo altid udtrykkeligt vendt sig imod vold?»Deres holdninger legitimerer måske ikke det, der er sket i Norge. For det er ekstremt. Men når man dehumaniserer en hel befolkningsgruppe, er der en pris at betale. Vi har opbygget en gæld, som betales, og som nu desværre blev betalt af nogle børn på Utøya. Og den gæld har Dansk Folkeparti været med til at stifte«. Har du også selv et ansvar, fordi du lavede ’Dogville’, som måske inspirerede ham?»Jeg kan ikke gardere mig imod fejlfortolkninger. Men jeg synes ikke, at man kan sige, at Breivik har fejlfortolket Pia Kjærsgaard. Han har bare ført hendes holdninger og moral længere ud«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden