Oscar-potentiale. I 'The Descendants' har George Clooney ifølge de amerikanske filmanmeldere en af karrierens bedste roller. Som en familiefader, der må tage sit liv op til revision.
Foto: PR

Oscar-potentiale. I 'The Descendants' har George Clooney ifølge de amerikanske filmanmeldere en af karrierens bedste roller. Som en familiefader, der må tage sit liv op til revision.

Film og tv

Politikens anmeldere: Her er de film, vi skal se i 2012

Politikens filmanmeldere løfter sløret for hvilke film, man skal glæde sig til næste år.

Film og tv

Det bliver bestemt ikke kedeligt, filmåret 2012.

Blandt de store - og vidt forskellige - film, der får premiere næste år, nævner vi i flæng 'My week with Marilyn', Peter Jacksons 'Hobitten: En uventet rejse', 'Jernladyen' (med Meryl Streep som Margaret Thatcher), Christopher Nolans 'The Dark Knight Rises' og Clint Eastwoods 'J. Edgar' (ja, den handler om J. Edgar Hoover).

Samt, ikke mindst, de med spænding imødesete hjemlige titler som Nikolaj Arcel Struensee-drama 'En kongelig affære', komedien 'Undskyld Jeg Forstyrrer' og det unge danske instruktørtalent Mads Matthiesens '10 Timer til Paradis'.

Men hvad skal vi også holde øje med i biograferne? Politikens filmanmeldere løfter sløret for hvilke film, de selv glæder sig til at se næste år.

KIM SKOTTE, FILMREDAKTØR
»De kommende måneder tegner virkelig spændende! Martin Scorsese er en filmskaber, der både mestrer det store drama og det historiske fix ned til mindste nørdede detalje. Jeg har en lumsk fornemmelse af, at han i 'Hugo' forener begge ting i en fortælling om en dreng i Paris for længe siden, der samtidig er en film om filmens barndom og om menneskets drøm om at skabe levende automatisk maskineri«.

»Næste år er også Alexander Payne, en af Amerikas mest begavede instruktører, tilbage. Han har taget sig gooood tid siden vinfavoritten 'Sideways' kom i 2004, så mon ikke 'The Descendants' er ventetiden værd?«

»Men mest af alt glæder jeg mig i denne tid som et velvoksent barn til gensynet med Michel Hazanavicius' franske stumfilm 'The Artist'. Jeg så filmen i år i Cannes og var helt betaget af dens kvaliteter. En stum film i sort og hvid og med Jean Dujardin som den tappert smilende stumfilmstjerne. Det er 'Singin' In The Rain' - uden regn og sang, men med smil og klump i hals«, siger Kim Skotte.

'The Artist' har premiere 9. februar. The Descendants' har premiere 16. februar.

SOPHIE ENGBERG SONNE, FILMANMELDER
»I spillefilmsdebuten 'Hunger' om IRA-fangen Bobby Sands' sultestrejke viste billedkunstneren Steve McQueen sig som en stærk og kompromisløs filmkunstner, og samarbejdet eller skulle man sige symbiosen med hovedrolleindehaveren Michael Fassbender var forbilledligt. I sin kommende film, 'Shame', har McQueen igen slået sig sammen med Fassbender, som er en af de største skuespilkometer lige nu, i en film om en mand, der er sygeligt afhængig af sex. Hvis nogen kan gøre sådan en historie filmisk interessant, er det makkerparret McQueen og Fassbender, og jeg glæder mig afsindigt«, siger Sophie Engberg Sonne.

'Shame' har premiere 8. marts.

SØREN VINTERBERG, FILMANMELDER
»Både John Le Carrè-filmatiseringen 'Dame, Konge, Es, Spion' og Henning Carlsens version af García Marquez’ ’Erindringen om mine vemodige ludere’ stemmer sindet til forventning. Men på børne- og tegnefilmfronten er der ingen tvivl: Peter Dodd og Gert Fredholms succesrige animationsfilmatisering af ’Orla Frøsnapper’ var et af 2011s danske pletskud – for første gang et filmudtryk, der fuldkommen matcher Ole Lund Kirkegaards skæve streg og fortælleform. I det nye år kommer turen til ’Gummi T’, altså animation af den ’Gummi-Tarzan’, som Søren Kragh-Jacobsen med sin live action-film i 1981 gjorde til folkeeje og kulturministerielt kanoniseret dansk børnekultur«, siger Søren Vinterberg.

'Dame, Konge, Es, Spion' har premiere 9. februar. ’Gummi T’ har premiere 16. maj.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce