Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Jernlady.  Meryl Streep får stor ros for sin rolle som Margaret Thatcher i 'Jernladyen'.  Det er dog ikke nok til at redde filmen som helhed.

Jernlady. Meryl Streep får stor ros for sin rolle som Margaret Thatcher i 'Jernladyen'. Det er dog ikke nok til at redde filmen som helhed.

Film og tv

Anmeldere: Pragtfulde Streep kan ikke redde 'Jernladyen'

Danske anmeldere giver Oscar-bejleren 'Jernladyen' en lunken modtagelse.

Film og tv

Det danske anmelderkorps hiver ikke de store roser frem i deres anmeldelser af filmen 'Jernladyen'.

På trods af en pragtpræstation af Meryl Streep, så mener anmelderkorpset ikke, at filmen hæver sig over gennemsnittet.

»Meryl Streep er lynende præcis (med mere) som Englands kolde krigskælling, Margaret Thatcher. Men at Jernladyens menneskelighed tillægges hendes senildemente hallucinationer af sin rare, afdøde husbond, gør det principielt provokerende politiske biodrama om hende til en flad filmoplevelse«, skriver Christian Monggaard i sin anmeldelse i Information.

Film skildrer demens Filmen omhandler den første kvindelige premierminister i Storbritannien, Margaret Thatchers, liv. For eftertiden står hun som en af det 20. århundredes mest berygtede og magtfulde kvinder.

Hovedrollen i The Iron Lady førte til skuespillerindens 17. Oscar-nominering. Kilde: AP/Politiken.tv

'Jernladyen's præmis er at komme tæt på Margaret Thatchers liv. Herunder hendes kamp mod en mandsdomineret politisk verden. Filmen forsøger sideløbende at give et blik af Thatchers privatliv, hendes fremadskridende demens og hendes forhold til sin ægtemand.

I filmen lærer man hurtigt, at den 86-årige Margaret Thatcher er blevet senil. Hun går rundt i sit hjem og fører samtaler med sin mand Dennis. Problemet er bare, at Dennis for længst er død. Via disse virkemidler forsøger instruktøren at balancere mellem Thatchers politiske liv og hendes personlige liv.

Trættende tendens med portrætfilm
Filmen får premiere efter en række udgivelser, der har beskæftiget sig med afdøde, kendte mennesker. Heriblandt for eksempel 'J. Edgar' og 'Dirch'. Generelt er det en tendens, som de danske anmeldere er trætte af.

På trods af det, så er Meryl Streep »helt igennem overbevisende som Margaret Thatcher« ifølge DR Filmlands anmelder Per Juul Carlsen.

Meryl Streeps fremragende portrættering er dog ikke nok til at hive filmen op over en middelmådig karakter.

»Hun kunne næsten være en dobbeltgænger. Men det gør på ingen måde 'Jernladyen' til en god film«, skriver Per Juul Carlsen.

Han mener, at holdet bag filmen har tabt tråden med filmen.

»Tværtimod får man næsten fornemmelsen af, at instruktøren Phyllida Lloyd og hendes filmhold har været så travlt optaget af at genskabe Margaret Thatcher, at hun har glemt, hvad hun egentlig ville fortælle med 'Jernladyen'«, skriver Per Juul Carlsen i sin anmeldelse, hvor han giver filmen middelmådige tre ud af i alt seks stjerner.

Kedelig og uinteressant
Bo Tao Michaëlis fra Filmmagasinet EKKO er fremme med den helt store sabel. Han giver blot en ud af seks stjerner til filmen, som han kalder »kedelig, ligegyldig og ganske uinteressant«.

Som nævnt tager filmen udgangspunkt i Margaret Thatchers 52 år lange ægteskab. Ifølge Bo Tao Michaëlis er det dog et kedeligt udgangspunkt, der ikke gør meget godt for filmen.

»Jernladyen koncentrerer sig mestendels om hr. og fru Thatchers 52-årige ægteskab, der fremstår som et langt, idyllisk guldbryllup. Hun har hang til whisky, han til tandsmør på toast. Men ellers er der intet kontroversielt. Ingen sidespring, ingen skænderier, ingen skilsmisse«, skriver han.

Meryl Streep spiller Margeret Thatcher i ny film, om den tidligere britiske premierminister. Kilde: AP/politiken.tv

Margaret Thatcher var på alle måder en kontroversiel statsleder. Hun stod bag nogle store strukturelle ændringer i Storbritannien i sin regeringstid. Blandt andet blev fagbevægelsens magt kraftigt beskåret, mens hun indførte privatiseringer i store dele af den offentlige sektor.

Det fik hendes kritikere til at påstå, at hun skabte et ulige og splittet samfund. På den anden side mente hendes tilhængere, at disse reformer havde været med til at forbedre Storbritannien.

Rodet fortælling
Filmen har allerede fået konservative politikere i England helt op i det røde felt. De mener, at Meryl Streeps fortolkning af Margaret Thatcher er både »respektløs«, »usmagelig« og »nærmest blasfemisk«.

For Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch ligger det største problem dog i, at selve fortællingen sjusker med at skabe denne forståelse af kronologien i Thatchers regeringstid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han mener, at den kronologisk springende form gør ’Jernladyen’ »nærmest umulig at følge med i, med mindre man har en alder og et indblik, der gør, at man i forvejen er nogenlunde inde i datidens politiske klima i både England, Europa og USA«, skriver Henrik Queitsch.

Dermed mener han ikke, at man tager højde for, at publikum ikke kan historien i hovedet.

»Filmen tager det i hvert fald for givet, at man ved, hvad der tales om. Eller problemet er måske snarere, at det ikke rigtig er der, dens fokus er. Til gengæld bliver det så heller ikke klart, hvad det så er den vil«, skriver Henrik Queitsch i sin anmeldelse.

Derfor mener han heller ikke, at filmen fortjener mere end tre ud af seks stjerner.

»Hvis man overhovedet skal se ’Jernladyen’ er det for Streeps suveræne opvisning i skuespillets kunst. For som film betragtet, kan ’Jernladyen bedst beskrives som en spildt mulighed af de større«.

Beskæftiger sig med personligheden

En lidt mere positiv reaktion på filmen finder man hos Politikens anmelder Søren Vinterberg.

»Lige så kompromisløst som Margaret Thatcher i sin tid styrede mod sine politiske mål og nægtede at vige en tomme, lige så stift holder filmen om hende ufravigeligt sit fokus på personligheden Margaret Thatcher – og nægter at beskæftige sig med hendes politik som andet end stikord«, skriver Søren Vinterberg i sin anmeldelse, hvor han giver filmen fire ud af seks hjerter.

Dog er dette ufravigelige fokus på Thatchers personlighed også filmens akilleshæl.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er både filmens styrke og dens store svaghed – og det følger af filmens valg af synsvinkel: Den hukommelsessvækkede 86-åriges egne erindringer«, skriver Søren Vinterberg videre i sin anmeldelse.

Filmen har premiere 23. februar i biografer landet over.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce