Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tvist. Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972 er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.
Foto: Mie Brinkmann (arkiv)

Tvist. Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972 er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.

Film og tv

Jørgen Leth raser over filmkonsulents 'buzzwords'

Levemanden opfordres til at tænke cross-platforme ind i ny film.

Film og tv

Jørgen Leth er - som altid - i vælten.

Denne sommer fyldte han 75 år. Samtidig udkom tredje bind af hans erindringer, hans samlede digte er også blevet udgivet, en udstilling, ’Mit navn er Jørgen Leth’, har netop fyldt Gl. Strand i København, og senest er en bog, hvor Leth og Rolf Sørensen taler om cykelsport, kommet på gaden.

En mere prekær sag bringer nu igen levemandens navn frem i medierne. Nemlig den strid, Jørgen Leth befinder sig i med dokumentarfilmkonsulenten Klara Grunning-Harris fra Det Danske Filminstitut.

Stridens kerne drejer sig - som Filmmagasinet Ekko kan rapportere - om Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972. Filmen er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.

LÆS OGSÅ

Leth vil ikke please
Det skyldes, ifølge Jørgen Leth selv, at han har fået at vide, at »han skal indtage en holdning. Tage ansvar for den kulturelle kompleksitet, der præger vores samfund. Og tænke cross-platforme, mobiltelefoner og internettet ind allerede i skabelsesprocessen«.

Dette, samt det faktum, at filminstituttet har afvist at støtte projektet, har fået Jørgen Leth op i det røde felt.

Filmmagasinet Ekko har fået indsigt i en mailkorrespondance mellem Leth og Grunning-Harris. Her skriver Jørgen Leth bl.a.:

»Jeg har ikke noget problem med at diskutere cross-platforme og alle mulige buzzwords. Jeg har en Mac. Jeg har en iPad. Jeg har en iPhone. Men den slags værktøjer vil aldrig diktere sproget i nogen film, jeg laver. Det ville være kreativt og kunstnerisk selvmord... Jeg er ikke parat til at ændre min tilgang for at tilpasse mig en eller anden luftig, flygtig iver efter at please og trykke hænder med publikum«.

Professor støtter Leth
Klara Grunning-Harris fra Det Danske Filminstitut har ikke villet kommentere sagen over for Filmmagasinet Ekko. Men det vil professor i Filmvidenskab på Københavns Universitet, Ib Bondebjerg, til gengæld.

Han mener, at det vil være ærgerligt, hvis opfølgeren til 'Livet i Danmark' ikke bliver til noget.

Jeg er ikke parat til at ændre min tilgang for at tilpasse mig en eller anden luftig, flygtig iver efter at please og trykke hænder med publikum

»Det vil være en helt forfærdelig fejltagelse, hvis den ikke bliver lavet. Jeg håber, han finder nogle penge og får projektet igennem. Han er jo heller ikke helt ung mere, så det ville være fantastisk, hvis han kunne få lov at lave den. Han er jo en meget begavet og elegant filmmager«, siger Ib Bondebjerg.

Leder: Konsulent er ikke med-skaber

Filmmagasinet Ekko er desuden også kommet med deres syn på sagen i en leder.

Her argumenteres der for, at film skal laves af instruktører og deres filmselskaber – ikke af staten.

»Alle må underkaste sig systemets spilleregler. Men det er samtidig vigtigt, at kulturlivets konsulenter, redaktører, dramaturger, kuratorer og andre administratorer indser, at de ikke er kunstnere. Deres opgave er at fremme kunsten, kunsten i Danmark. De skal ikke være en slags med-skabere, hvis personlige ambitioner, ideer og livsanskuelser skal imødekommes af kunstneren for, at pengekassen bliver lukket op«, skriver Ekko blandt andet i lederen.

Og konkluderer:

»Når kunstnerne laver benspænd for hinanden, er det spændende og kreativt. Når administratorerne spænder ben for kunstnerne, er det destruktivt og dumt«.

LÆS MERE www.ekkofilm.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce