Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tvist. Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972 er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.
Foto: Mie Brinkmann (arkiv)

Tvist. Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972 er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth raser over filmkonsulents 'buzzwords'

Levemanden opfordres til at tænke cross-platforme ind i ny film.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth er - som altid - i vælten.

Denne sommer fyldte han 75 år. Samtidig udkom tredje bind af hans erindringer, hans samlede digte er også blevet udgivet, en udstilling, ’Mit navn er Jørgen Leth’, har netop fyldt Gl. Strand i København, og senest er en bog, hvor Leth og Rolf Sørensen taler om cykelsport, kommet på gaden.

En mere prekær sag bringer nu igen levemandens navn frem i medierne. Nemlig den strid, Jørgen Leth befinder sig i med dokumentarfilmkonsulenten Klara Grunning-Harris fra Det Danske Filminstitut.

Stridens kerne drejer sig - som Filmmagasinet Ekko kan rapportere - om Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket 'Livet i Danmark' fra 1972. Filmen er i skrivende stund meget langt fra at blive realiseret.

LÆS OGSÅ

Leth vil ikke please
Det skyldes, ifølge Jørgen Leth selv, at han har fået at vide, at »han skal indtage en holdning. Tage ansvar for den kulturelle kompleksitet, der præger vores samfund. Og tænke cross-platforme, mobiltelefoner og internettet ind allerede i skabelsesprocessen«.

Dette, samt det faktum, at filminstituttet har afvist at støtte projektet, har fået Jørgen Leth op i det røde felt.

Filmmagasinet Ekko har fået indsigt i en mailkorrespondance mellem Leth og Grunning-Harris. Her skriver Jørgen Leth bl.a.:

»Jeg har ikke noget problem med at diskutere cross-platforme og alle mulige buzzwords. Jeg har en Mac. Jeg har en iPad. Jeg har en iPhone. Men den slags værktøjer vil aldrig diktere sproget i nogen film, jeg laver. Det ville være kreativt og kunstnerisk selvmord... Jeg er ikke parat til at ændre min tilgang for at tilpasse mig en eller anden luftig, flygtig iver efter at please og trykke hænder med publikum«.

Professor støtter Leth
Klara Grunning-Harris fra Det Danske Filminstitut har ikke villet kommentere sagen over for Filmmagasinet Ekko. Men det vil professor i Filmvidenskab på Københavns Universitet, Ib Bondebjerg, til gengæld.

Han mener, at det vil være ærgerligt, hvis opfølgeren til 'Livet i Danmark' ikke bliver til noget.

Jeg er ikke parat til at ændre min tilgang for at tilpasse mig en eller anden luftig, flygtig iver efter at please og trykke hænder med publikum

»Det vil være en helt forfærdelig fejltagelse, hvis den ikke bliver lavet. Jeg håber, han finder nogle penge og får projektet igennem. Han er jo heller ikke helt ung mere, så det ville være fantastisk, hvis han kunne få lov at lave den. Han er jo en meget begavet og elegant filmmager«, siger Ib Bondebjerg.

Leder: Konsulent er ikke med-skaber

Filmmagasinet Ekko er desuden også kommet med deres syn på sagen i en leder.

Her argumenteres der for, at film skal laves af instruktører og deres filmselskaber – ikke af staten.

»Alle må underkaste sig systemets spilleregler. Men det er samtidig vigtigt, at kulturlivets konsulenter, redaktører, dramaturger, kuratorer og andre administratorer indser, at de ikke er kunstnere. Deres opgave er at fremme kunsten, kunsten i Danmark. De skal ikke være en slags med-skabere, hvis personlige ambitioner, ideer og livsanskuelser skal imødekommes af kunstneren for, at pengekassen bliver lukket op«, skriver Ekko blandt andet i lederen.

Og konkluderer:

»Når kunstnerne laver benspænd for hinanden, er det spændende og kreativt. Når administratorerne spænder ben for kunstnerne, er det destruktivt og dumt«.

LÆS MERE www.ekkofilm.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden