Film. Den erfarne skuespiller Claus Bue lægger i et nyt, dansk filmprojekt krop og stemme til uhyret Josef Fritzl.
Foto: Michael Langhoff

Film. Den erfarne skuespiller Claus Bue lægger i et nyt, dansk filmprojekt krop og stemme til uhyret Josef Fritzl.

Film og tv

Danmark tør ikke vise kontroversiel incest-film

Den dybt ubehagelige danske film 'Far' går tæt på Josef Fritzl-sagen.

Film og tv

En dansk filminstruktør giver nu sit dybt skræmmende og ubehagelige bud på den østrigske Fritzl-sag.

Det sker i filmen 'Far'. Problemet er bare, at det bliver endog meget svært for danskerne at se filmen.

»Vi har vist filmen til indkøbsafdelingen på TV 2, men vi fik at vide, at de ikke kunne se den færdig. Den var for 'væmmelig, ulækker og klam', var deres svar. Siden har vi sendt filmen til tre forskellige personer i DR, men ingen af dem har svaret endnu. Det, synes vi, er synd, for vi synes selvfølgelig, at historien om Fritzl-sagen er vigtig at fortælle«, siger Per Dreyer til politiken.dk.

Han har instrueret 'Far', har i mange år arbejdet med reklamefilm og er uddannet fra Den Danske Filmskole på samme årgang som Susanne Bier og Zentropa-bossen Peter Aalbæk Jensen.

LÆS OGSÅ

Fandt selv pengene
I sidste uge udkom den franske bog 'Claustria', hvor forfatteren Régis Jauffret i fiktionsform fortæller om Josef Fritzls incestforbrydelser.

Bogen har vakt stor furore i Østrig, ikke mindst fordi Jauffret forestiller sig, hvad der egentlig skete nede i den mørke kælder i den lille by Amstetten, hvor Josef Fritzl gennem 24 år holdt sin datter og tre børn fanget.

Nu fortæller den danske film 'Far' den samme historie.

Fordi det er så nærværende, bliver det nok ubehageligt og grænseoverskridende at se på for nogle.

Instruktøren Per Dreyer skød sidste år 120.000 kroner af sine egne penge ind i filmprojektet og lånte yderligere 80.000, inden han startede optagelserne i samarbejde med den anerkendte, Oscar-belønnede filmfotograf Anthony Dod Mantle og scenografen Birgitte Bisgaard, som har genskabt kælderen i Amstetten.

Tre måneder senere var optagelserne færdige og ud af det er kommet et psykologisk kammerspil, hvor den erfarne skuespiller Claus Bue lægger krop og stemme til uhyret Josef Fritzl.

Udtaget til festival i USA

'Far' svælger ifølge instruktøren selv ikke i unødige detaljer, men viser ondskab, en voldtægt og frem for alt en mors kærlighed til sine børn under ekstreme forhold.

»Filmen afspejler den latente ondskab og undersøger, hvad der sker, hvis man lader et monster få herredømmet over folk. Det er et portræt af en tilstand i en kælder. Man er i filmen sammen med de her mennesker i tre timer af deres liv, og fordi det er så nærværende, bliver det nok ubehageligt og grænseoverskridende at se på for nogle«, siger Per Dreyer.

Under alle omstændigheder er indholdet i 'Far' ifølge Per Dreyer så kontroversielt, at ingen officielle instanser endnu har villet vise den her i Danmark.

Til gengæld er filmen, der har en spilletid på en halv time, blevet udtaget til independent-filmfestivalen 'Bend' i Oregon i USA i næste uge. Og Per Dreyer har selv for et stykke tid siden sat en visning op i Filmhuset i København, hvor 200 mennesker troppede op.

»Vi lejede en biograf, som vi fyldte op. Publikums reaktion var meget overraskende. Det var en ekstrem reaktion. Folk ville slet ikke gå hjem bagefter, de blev bare ved med at stå og tale om filmen. Jeg tror, mange synes, den er gribende. Du slippper den ikke igen, efter du har set den«, siger Per Dreyer.

Man kommer helt tæt på et udyr og ser, at han i virkeligheden bare er et menneske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Et tabuiseret problem
Nu er din film blevet udtaget til festival i USA. Hvad håber du på fremover for den?

»I princippet håber jeg bare, at nogen overhovedet kommer til at se denne her film. Men jeg håber også, at den vil skabe debat og sætte mere fokus på udsatte børn. Og selv om nogle af tingene i filmen er ubehagelige, så er det altså ikke så meget værre end hvad for eksempel Lars von Trier laver«, siger instruktøren

Men hvorfor skal vi overhovedet se film som det her?

»Det er tankevækkende, at den aften, vi fik besked fra TV 2 om, at de ikke kunne se filmen færdig, da sendte de selv et program om en seriemorder, der kogte ligene af de mennesker, han havde myrdet. Sådan noget er jo udelukkende skabt for at gøre folk bange og ødelægge deres nattesøvn. Min film handler om et reelt problem i vores virkelighed, som er tabuiseret. I filmen kommer man helt tæt på et udyr og ser, at han i virkeligheden bare er et menneske. Man jager et monster, men finder et menneske«, siger Per Dreyer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden