Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afsløring. Instruktør Manyar Parwani bryder tavsheden og afslører. at det var en god ven, der løb med pengene fra castingen til et kontroversielt filmprojekt.
Foto: Finn Frandsen

Afsløring. Instruktør Manyar Parwani bryder tavsheden og afslører. at det var en god ven, der løb med pengene fra castingen til et kontroversielt filmprojekt.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 'hemmelige' hovedperson i Ekko-konflikten udpeger skurken

Instruktør Manyar Parwani vil rense sit navn i sag om kontroversielt filmprojekt.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En trist fortælling om spillegæld, bedrageri og kuldsejlet venskab.

Det er ingredienserne i historien bag historien - dén, der på overfladen handler om en forholdsvis banal strid mellem Zentropas chef Peter Aalbæk Jensen og filmmagasinet Ekko.

Medierne har i et par uger rådækket tvisten mellem Ekko og 'Ålen', hvor sidstnævnte har anlagt injuriesag mod førstnævnte for en webartikel om et kontroversielt filmprojekt, hvor håbefulde skuespilaspiranter skulle betale for at gå til casting.

LÆS OGSÅ

Projektets bagmand, instruktør Manyar Parwani, har hidtil forholdt sig tavs, men i en opsigtsvækkende meddelelse giver han nu sin version af sagen.

Heri fremgår det, at Zentropa var stærkt involveret i filmprojektet med titlen 'Klar til optagelse', og - måske mest bemærkelsesværdigt - at filmens klipper stak af efter at have tømt filmkontoen.

Frygtede for sin vens velbefindende
Parwani oplyser, at han lavede to hvervefilm til 'Klar til optagelse'-castingen. I den ene medvirkede Peter Aalbæk Jensen. Begge hvervefilm blev klippet på Zentropa af Parwanis bedste ven gennem 25 år, Faisel N. Butt.

750 personer meldte deres interesse ved at indsende videoptagelser.

»Jeg gennemså dem alle og udvalgte dem, der skulle til anden runde af castingen, som foregik på Zentropa under mit opsyn, og som varede i flere uger. Peter Aalbæk Jensen samt to producere fra Zentropa, Louise Vesth og Ida Harder, blev involveret«, fortæller Parwani.

»For castingen betalte alle skuespilleraspiranter et gebyr, som blev sat ind på en konto, der blev oprettet i projektets navn. Imidlertid forsvandt Faisel Butt pludselig sporløst, hvorfor jeg sammen med hans familie meldte ham savnet hos politiet, da jeg havde grund til at tro, at der var tilstødt ham noget«.

»Jeg fortsatte uroligt castingen og stod efter tredje og fjerde runde med otte fremragende skuespillere. Efter en uges forsvinden dukkede Faisel Butt op igen. Det viste sig, at han havde en stor spillegæld, og at han ikke var helt psykisk stabil. Peter Aalbæk Jensen tilbød at hjælpe ham ud af gælden, hvis han lovede at gå til psykolog. Det indvilligede Faisel Butt i, men snart efter var han igen forsvundet. Da opdagede jeg, at Faisel Butt havde tømt 'Klar til optagelse'-kontoen«, lyder det fra Parwani.

Parwani: Aalbæk lånte penge til spillegæld
Da filmmagasinet Ekko i første omgang rullede 'Klar til optagelse'-sagen ud i januar 2012, ville Parwani ikke redegøre for, hvor de forsvundne casting-penge, i alt 250.000 kroner, var blevet af.

»Det er det spørgsmål, som jeg har fået mange gange - som om jeg er en slags tyv. Pengene er forsvundet, og det er i sidste ende mig og mig alene, som skal stå til ansvar for det«, sagde instruktøren dengang til politiken.dk.

LÆS MERE

Men nu afslører han altså, at det var hans mangeårige ven, der løb med kassen. Angiveligt fordi han havde oparbejdet en stor spillegæld.

Det fortalte Parwani torsdag aften i et interview med Radio24syv, hvor det også kom frem, at Peter Aalbæk Jensen havde overført i alt 250.000 kroner for at hjælpe Faisel Butt ud af sin gældsknibe.

De 250.000 'spillegældskroner' er dog ikke de samme som de 250.000 'castingkroner', understregede Parwani i interviewet i kulturprogrammet AK 24syv.

Zentropa trak sig ud
Situationen omkring Faisel Butt gjorde Peter Aalbæk og Zentropa nervøse, fortæller Parwani i dag.

»I den sidste ende valgte Peter Aalbæk og jeg at opgive samarbejdet, da vi ikke kunne enes om filmens kritierier. Vi skiltes i mindelighed, og Peter Aalbæk gav mig i vanlig generøsitet lov til kvit og frit at tage alt mit materiale med mig fra Zentropa«.

»Jeg var tæt på selv at opgive at lave 'Klar til optagelse', da jeg i sagens natur var rystet over, at min bedste ven gennem 25 år havde berøvet projektet dets midler. Faisel Butt viste sig nu at være i England, hvor jeg talte i telefon med ham. Han var fortsat ude af balance, og han har til dato ikke kontaktet sin familie hjemme i Danmark, selvom jeg gjorde, hvad jeg kunne, for at få ham til det«, siger Parwani.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Jeg ville beskytte ham'

I dag fortæller Parwani, at årsagen til, at han ikke sladrede om Faisel Butt tilbage i januar var, at han ville beskytte sin ven.

»Jeg var på daværende tidspunkt nervøs for, hvad der ville ske Faisel Butt, hvis jeg røbede, at det var ham, der var løbet med pengene. Det var forfærdeligt at blive mistænkt for bedrageri, men mit mangeårige venskab med ham betød mere«.

»Nu kan jeg imidlertid ikke tie længere, da intet tyder på, at han vender tilbage til Danmark, og da jeg skylder mine hårdt prøvede skuespillere ro om 'Klar til optagelse', så vi kan komme videre«.

Parwani oplyser videre, at optagelserne til filmen - mod alle odds - begynder 18. januar næste år med komikeren Omar Marzouk som producent.

Politiken.dk har bedt Faisel Butt om at give sin version af sagen. Indtil videre forgæves.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden