Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Afsløring. Instruktør Manyar Parwani bryder tavsheden og afslører. at det var en god ven, der løb med pengene fra castingen til et kontroversielt filmprojekt.
Foto: Finn Frandsen

Afsløring. Instruktør Manyar Parwani bryder tavsheden og afslører. at det var en god ven, der løb med pengene fra castingen til et kontroversielt filmprojekt.

Film og tv

Den 'hemmelige' hovedperson i Ekko-konflikten udpeger skurken

Instruktør Manyar Parwani vil rense sit navn i sag om kontroversielt filmprojekt.

Film og tv

En trist fortælling om spillegæld, bedrageri og kuldsejlet venskab.

Det er ingredienserne i historien bag historien - dén, der på overfladen handler om en forholdsvis banal strid mellem Zentropas chef Peter Aalbæk Jensen og filmmagasinet Ekko.

Medierne har i et par uger rådækket tvisten mellem Ekko og 'Ålen', hvor sidstnævnte har anlagt injuriesag mod førstnævnte for en webartikel om et kontroversielt filmprojekt, hvor håbefulde skuespilaspiranter skulle betale for at gå til casting.

LÆS OGSÅ

Projektets bagmand, instruktør Manyar Parwani, har hidtil forholdt sig tavs, men i en opsigtsvækkende meddelelse giver han nu sin version af sagen.

Heri fremgår det, at Zentropa var stærkt involveret i filmprojektet med titlen 'Klar til optagelse', og - måske mest bemærkelsesværdigt - at filmens klipper stak af efter at have tømt filmkontoen.

Frygtede for sin vens velbefindende
Parwani oplyser, at han lavede to hvervefilm til 'Klar til optagelse'-castingen. I den ene medvirkede Peter Aalbæk Jensen. Begge hvervefilm blev klippet på Zentropa af Parwanis bedste ven gennem 25 år, Faisel N. Butt.

750 personer meldte deres interesse ved at indsende videoptagelser.

»Jeg gennemså dem alle og udvalgte dem, der skulle til anden runde af castingen, som foregik på Zentropa under mit opsyn, og som varede i flere uger. Peter Aalbæk Jensen samt to producere fra Zentropa, Louise Vesth og Ida Harder, blev involveret«, fortæller Parwani.

»For castingen betalte alle skuespilleraspiranter et gebyr, som blev sat ind på en konto, der blev oprettet i projektets navn. Imidlertid forsvandt Faisel Butt pludselig sporløst, hvorfor jeg sammen med hans familie meldte ham savnet hos politiet, da jeg havde grund til at tro, at der var tilstødt ham noget«.

»Jeg fortsatte uroligt castingen og stod efter tredje og fjerde runde med otte fremragende skuespillere. Efter en uges forsvinden dukkede Faisel Butt op igen. Det viste sig, at han havde en stor spillegæld, og at han ikke var helt psykisk stabil. Peter Aalbæk Jensen tilbød at hjælpe ham ud af gælden, hvis han lovede at gå til psykolog. Det indvilligede Faisel Butt i, men snart efter var han igen forsvundet. Da opdagede jeg, at Faisel Butt havde tømt 'Klar til optagelse'-kontoen«, lyder det fra Parwani.

Parwani: Aalbæk lånte penge til spillegæld
Da filmmagasinet Ekko i første omgang rullede 'Klar til optagelse'-sagen ud i januar 2012, ville Parwani ikke redegøre for, hvor de forsvundne casting-penge, i alt 250.000 kroner, var blevet af.

»Det er det spørgsmål, som jeg har fået mange gange - som om jeg er en slags tyv. Pengene er forsvundet, og det er i sidste ende mig og mig alene, som skal stå til ansvar for det«, sagde instruktøren dengang til politiken.dk.

LÆS MERE

Men nu afslører han altså, at det var hans mangeårige ven, der løb med kassen. Angiveligt fordi han havde oparbejdet en stor spillegæld.

Det fortalte Parwani torsdag aften i et interview med Radio24syv, hvor det også kom frem, at Peter Aalbæk Jensen havde overført i alt 250.000 kroner for at hjælpe Faisel Butt ud af sin gældsknibe.

De 250.000 'spillegældskroner' er dog ikke de samme som de 250.000 'castingkroner', understregede Parwani i interviewet i kulturprogrammet AK 24syv.

Zentropa trak sig ud
Situationen omkring Faisel Butt gjorde Peter Aalbæk og Zentropa nervøse, fortæller Parwani i dag.

»I den sidste ende valgte Peter Aalbæk og jeg at opgive samarbejdet, da vi ikke kunne enes om filmens kritierier. Vi skiltes i mindelighed, og Peter Aalbæk gav mig i vanlig generøsitet lov til kvit og frit at tage alt mit materiale med mig fra Zentropa«.

»Jeg var tæt på selv at opgive at lave 'Klar til optagelse', da jeg i sagens natur var rystet over, at min bedste ven gennem 25 år havde berøvet projektet dets midler. Faisel Butt viste sig nu at være i England, hvor jeg talte i telefon med ham. Han var fortsat ude af balance, og han har til dato ikke kontaktet sin familie hjemme i Danmark, selvom jeg gjorde, hvad jeg kunne, for at få ham til det«, siger Parwani.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Jeg ville beskytte ham'

I dag fortæller Parwani, at årsagen til, at han ikke sladrede om Faisel Butt tilbage i januar var, at han ville beskytte sin ven.

»Jeg var på daværende tidspunkt nervøs for, hvad der ville ske Faisel Butt, hvis jeg røbede, at det var ham, der var løbet med pengene. Det var forfærdeligt at blive mistænkt for bedrageri, men mit mangeårige venskab med ham betød mere«.

»Nu kan jeg imidlertid ikke tie længere, da intet tyder på, at han vender tilbage til Danmark, og da jeg skylder mine hårdt prøvede skuespillere ro om 'Klar til optagelse', så vi kan komme videre«.

Parwani oplyser videre, at optagelserne til filmen - mod alle odds - begynder 18. januar næste år med komikeren Omar Marzouk som producent.

Politiken.dk har bedt Faisel Butt om at give sin version af sagen. Indtil videre forgæves.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce