Film. Julie Zangenberg og Lars Mikkelsen spiller hovedrollerne i 'Viceværten', men også Leif Sylvester (i midten) og andre medvirker i filmen.
Foto: Nordisk Film / Per Arnesen

Film. Julie Zangenberg og Lars Mikkelsen spiller hovedrollerne i 'Viceværten', men også Leif Sylvester (i midten) og andre medvirker i filmen.

Film og tv

Kritik: Flop-film burde aldrig have været i biografen

'Viceværten' solgte 556 billetter i weekenden og er en historisk, dårlig premiereåbning.

Film og tv

Den nye danske film 'Viceværten' solgte i sin første weekend kun 556 billetter. Filmen fik premiere i 15 biografer i Danmark torsdag i sidste uge.

Brancheforeningen Danske Biografer konstaterer dermed, at 'Viceværten' står for en af de dårligste åbninger nogensinde for en spillefilm, der har fået et markant beløb i støtte fra Det Danske Filminstitut.

»Det er et historisk flop. Den burde aldrig have været i biografen, og man burde have kunnet forudse, at 'Viceværten' ikke ville sælge mere. Jeg ved, at filmen har testet som en af de dårligste nogensinde ved testvisninger. Derfor burde den være sendt direkte ud på dvd eller video-on-demand«, siger Kim Pedersen, formand for Danske Biografer, til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

En nedfalden engel

'Viceværten' er instrueret af Katrine Wiedemann og handler om en vicevært, Per (Lars Mikkelsen), som arbejder i et moderne boligbyggeri.

En dag finder han en nøgen, stum pige (Julie Zangenberg) i en tom lejlighed, som var hun en nedfalden engel. Viceværten indleder et seksuelt forhold til pigen, og efter et stykke tid melder spørgsmålet sig, om pigen har helbredende kræfter.

Pigen tager nemlig også imod viceværtens jævnaldrende venner, der har opdaget, at et knald med pigen kan kurere skavanker og endda alvorlige sygdomme.

Katrine Wiedemann har skrevet manuskriptet sammen med en erfaren herre, Kim Fupz Aakeson, og 'Viceværten' fik rimelige, omend ikke vildt prangende, anmeldelser, ved premieren i sidste uge.

Jeg har aldrig set en dansk film, der er startet så dårligt i biograferne i forhold den støtte, den har fået. Den er et stort flop

LÆS ANMELDELSE

Tab på omkring en million
'Viceværten' kom op i biograferne samtidig med James Bond-filmen 'Skyfall', og hvis man kigger på det lave billetsalg, tyder meget derfor på, at den danske film er blevet fuldstændig overset af biografgængerne.

Filmen er produceret af Zentropa og har fået omkring syv millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut.

'Viceværten' har kostet 10 millioner kroner at producere, og ifølge Zentropa står man med et tab i omegnen af en million kroner på filmen.

»Der er brug for film som 'Viceværten'. Den prøver grænser af og tilfører dansk film mineraler, men det bliver ikke os, der laver den slags i fremtiden. Vi vil lave ting, hvor vi kan få pengene hjem. Der må være nogle tomandsselskaber derude, der har lyst til at eksperimentere«, siger Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten i dag.

Formand kræver ændring
Danske Biografers formand, Kim Pedersen, mener, at det dårlige billetsalg til 'Viceværten' bør få Det Danske Filminstitut til at ændre den måde, man støtter film på herhjemme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der bør være en markedsvurdering af, om film skal udsendes i biograferne. Støttebeløbet fra Det Danske Filminstitut falder jo på det manuskript, man har læst. Det bliver altså ikke uddelt på baggrund af, at man har set den færdige film. Hvis man kigger på USA, så greenlighter de store amerikanske studier jo først, når en film er færdig. Man sætter sig altså ned og vurderer, om filmen overhovedet er egnet til biograferne«, siger Kim Pedersen.

Han mener, at klausulen i støttevilkårene fra Det Danske Filminstitut skal ændres, så der åbnes mulighed for, at film kan udkomme direkte på dvd eller andre platforme.

»DFI har jo også støttet lanceringen af 'Viceværten' og formentlig smidt en halv eller trekvart million kroner efter det. Det betyder, at man smider nogle gode penge efter efter noget dårligt. Jeg vil gerne pointere, at denne debat ikke handler om kvaliteten af 'Viceværten'. Jeg har dog aldrig set en dansk film, der er startet så dårligt i biograferne i forhold den støtte, den har fået. Den er et stort flop«, siger Kim Pedersen.

Publikum har altid ret. I hvert fald, hvis en film ikke sælger.

Dramadronning: Kald mig gerne en gammel gris

Publikum har altid ret
Oven på, at Katrine Wiedemanns film i premiereweekenden kun blev set af 556 mennesker, er billettallet i biograferne til 'Viceværten' nu steget til 1.207. Men det er stadig ikke godt nok, mener Nordisk Film, som distribuerer filmen.

»Det her er ikke en film, der er lavet med henblik på at få et kæmpestort publikum, så vi havde lave forventninger til billetsalget. Alligevel er det lavere end forventet, og med den viden, vi har nu, kan man godt sige, at 'Viceværten' burde have været udsendt direkte på dvd eller video-on-demand«, siger distributionschef i Nordisk Film, Jan Lehmann.

Han pointerer, at Nordisk Film løbende i processen af en films tilblivelse vurderer, om man skal skrue op eller ned for blusset i forhold til hvilket publikum, filmen skal sigte efter og ikke mindst, hvor mange publikummer, man tror, man kan få.

»Vi laver en vurdering i hvert enkelt tilfælde, og nogle nogle gange nedjusterer vi. Jeg har sagt til flere instruktører i løbet af min karriere: »Ved du hvad, det er jo bedre, at den går direkte på dvd eller tv. Din film kommer ikke til at gå godt i biografen«. Men de har ikke lyttet, selv om de havde kunnet undgå at sende en film ud i biografen, som ikke rammer publikum«, siger Jan Lehmann.

Han tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce