Kontrovers. En scene fra filmen 'Call Girl', der netop nu skaber røre i det svenske filmfarvand.
Foto: Foto fra filmen

Kontrovers. En scene fra filmen 'Call Girl', der netop nu skaber røre i det svenske filmfarvand.

Film og tv

Instruktør: Min film handler om prostitution - ikke om Palme

Manden bag kontroversiel svensk thriller er overrasket over balladen.

Film og tv

Den svenske instruktør Mikael Marcimain havde regnet med, at hans nye film 'Call Girl' ville skabe debat.

Men han er overrasket over, at debatten handler mere om en af filmens karakterer end om det egentlige emne: udnyttelse af mindreårige prostituerede.

Nu drejer det sig heller ikke om en hvilken som helst karakter, men om en navnløs forbryder, der køber sex af en mindreårig pige, og som har en lang række lighedstegn med Sveriges tidligere statsminister Olof Palme (1969-1976 og igen 1982-1986).

LÆS OGSÅ

»Vi har ikke lavet en Palme-film. Vi har ingen hensigt om at hænge ham ud«, siger Marcimain til Aftonbladet.

Mange lighedspunkter med Palme
Filmen er 'inspireret af virkelige begivenheder', som det hedder i begyndelsen af thrilleren, der havde svensk biografpremiere fredag.

Mere specifikt er den inspireret af den såkaldte Geijersag, hvor Palmes justitsminister Lennart Geijer blev anklaget for at købe sex.

Palme selv var ikke umiddelbart involveret, men han undlod at undersøge sagen til bunds, og dermed kunne rygterne florere og blive til konspirationsteorier.

I filmen er en socialdemokratisk statsminister, der går klædt i Palmes lyseblå signaturhabit, blevet til sexkunden, og den prostituerede er her en 14-årig pige.

Desuden rekonstruerer filmen en scene, alle svenskere kender - talkshowet mellem Palme og skuespilleren Shirley MacLaine, hvor hun fortæller ham, hvor meget hun beundrer ham og hans kamp for ligestilling.

Og filmen medtager også Palmes berømte replik fra 1976, da han havde tabt valget og bekendtgjorde, at han nu skulle hjem og spise pyttipanna.

Instruktør: Personerne er symboler

Instruktør Mikael Marcimain opfordrer til, at man ser karaktererne i filmen som symboler, fremfor virkelige personer.

»For mig er der tydeligvis tale om en spillefilm. Man kan godt læse ligheder med virkeligheden ind, hvis man vil. Men vi vil fremfor alt fortælle en historie om piger, der bliver tvunget ind i prositution«, siger han til Aftonbladet.

Skuespilleren Ruth Vega Fernandez, der medvirker i filmen, støtter instruktøren.

»Disse piger blev udnyttet af hundrevis af mænd. Om de blev udnyttet af én mand mere eller mindre, tror jeg, de er ret ligeglade med. Som skuespiller er det svært, ikke at have øje for ofre. Jeg synes ikke, Palme er et offer her«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Olof Palmes søn, Mårten Palme, overvejer, om han skal lægge sag an.

Filmen er ikke planlagt til visning i danske biografer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce