Cut! Da Tine Thomasen startede på en instruktørskole i New York, havde hun ikke drømt om, at hun bare fire år senere skulle sidde og instruere James Franco i en film med festivalpotentiale.
Foto: PR-foto

Cut! Da Tine Thomasen startede på en instruktørskole i New York, havde hun ikke drømt om, at hun bare fire år senere skulle sidde og instruere James Franco i en film med festivalpotentiale.

Film og tv

Dansk instruktør laver poetisk jamsession med James Franco

Danske Tine Thomasen har været med til at instruere spillefilmen 'Tar', der er på filmfestival i Rom.

Film og tv

På fredag står Tine Thomasen blandt de festklædte mennesker på den røde løber til Rom Filmfestival. Iført sin lange, sorte kjole skal hun repræsentere filmen ’Tar’, som hun har instrueret i samarbejde med ti andre instruktører.

Det er gået stærkt for den 37-årige dansker, efter at hun besluttede at droppe jobbet som arkitekt og forsøge at blive filminstruktør i New York. For fire år siden startede hun på NYC Tisch School of The Arts, hvor hun stadig studerer.

Det var her, hun blev kontaktet af Hollywood-stjernen James Franco, som nu spiller hovedrollen i hendes film

Stjerner på rollelisten
James Franco underviser af og til på skolen via en Skype-forbindelse, og en dag skulle han udvælge 11 filmstuderende til at instruere spillefilmen ’Tar’.

Tine Thomasen var en af dem. Filmen er bygget op over 11 digte fra digtsamlingen ’Tar’ af den amerikanske digter C. K. Williams, og de studerende skulle vælge hver et digt, som de så skulle skrive manuskript til og instruere.

LÆS OGSÅ »Han lod os selv vælge det digt, vi skulle arbejde med, fordi han gerne ville have, at vi valgte et, der talte til os«, siger hun over telefonen fra New York, dagen ind hun flyver til Rom. ’Tar’ er en smal, eksperimenterende film lavet på et minimum af tid og med et mikroskopisk budget. Alligevel har den en håndfuld anerkendte stjerner på rollelisten, der ud over James Franco selv også tæller Mila Kunis (’Black Swan’), Jessica Chastain (’Lawless’, ’The Tree of Life’ m.fl.) og Zach Braff (’Scrubs’). Poetisk jamsession»Filmen er en slags jamsession mellem 11 instruktører. Den har ikke rigtigt et kronologisk forløb, men den har en ramme. I starten møder man hovedpersonen og hans kone, og så følger man ham på en slags poetisk roadtrip. Den er meget intuitivt klippet. Selv om der er en struktur, er den klippet sammen efter følelser og fornemmelser. Der er nogle billeder i poesi, som måske ikke kan direkte oversættes, men som kan viderebringes gennem filmmediet«. ’Tar’ er filmet på bare tre uger, og kort før start måtte optagelserne pludselig flyttes til Detroit. James Franco skulle nemlig samtidig spille hovedrollen i Sam Raimis ’Oz’, der også blev filmet i Michigans hovedstad.Og det passede Tine Thomasen fint.

»Digtsamlingen handler meget om nogle personlige erindringer, og der er et lag af nostalgi over det – næsten forfald. Detroit har lidt det samme forfald, men samtidig er der en skønhed i det forfald«.

Fra tegnebord til instruktørstol
Tine Thomasens interesse for film og iscenesættelse startede allerede i det nordjyske barndomshjem i Hjørring.

»Som barn satte jeg teaterstykker op for min familie. Det jo lidt en blanding af at lave noget arkitektonisk og efterfølgende at sætte det i scene«.

Men det var først, da hun havde færdiggjort arkitektuddannelsen, at Tine Thomasen besluttede sig for at satse hundrede procent på filmen.»Jeg boede i en periode i Rom, og der fik jeg mulighed for at fordybe mig i nogle ting og se en masse film, og det gik op for mig, at jeg ville noget andet. Film kan udtrykke følelser på en helt unik måde. Det kunne jeg ikke på samme måde med arkitektur. Jeg ser det mere som en videreudvikling af arkitekturfaget end et brud med det. Jeg arbejder med billeder og med rummet, ligesom jeg gjorde, da jeg var arkitekt. Det er selvfølgelig et andet medie, men det hænger godt sammen for mig«, siger Tine Thomasen, der også befinder sig godt i New York-skolens internationale studiemiljø.

»Det er mindre end halvdelen af de studerende, der er amerikanere. Folk kommer fra hele verden: Australien, Brasilien og forskellige europæiske lande. Det giver et ekstra lag af inspiration at færdes i sådan et miljø. Vi er vant til forskellige filmtraditioner, og det er rigtigt interessant«.

Kastede al fornuft over bord

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tine Thomasen er i gang med sit sidste år på skolen. De studerende har normalt to år til at lave deres afgangsfilm, men hun har valgt at gøre det på et år for at kunne få pengene til at slå til. »Kun økonomien var et stort spørgsmål, da jeg besluttede mig for at tage af sted, men jeg kastede al fornuft over bord og valgte at gå efter det, der virkede som det rigtige for mig«. Og i morgen kan hun så sole sig i blitzlyset på den røde løber i Rom.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce