Kontroversiel. Filminstruktøren Oliver Stone er i gang med en ny og  anderledes fortælling om USA’s historie.
Foto: Sakchai Lalit/AP

Kontroversiel. Filminstruktøren Oliver Stone er i gang med en ny og anderledes fortælling om USA’s historie.

Film og tv

Oliver Stone får kritik for at fortælle USA's ufortalte historie

Instruktøren indbyder endnu en gang til kritik med ny bog og dokumentarserie.

Film og tv

Oliver Stone er noget så sjældent som en tredobbelt amerikansk oscarvinder, der ofte lægges for had af sine landsmænd.

LÆS OGSÅ

Igen og igen har han provokeret de mest fædrelandskærlige amerikanere med kritiske skildringer af USA som krigsnation og med kontroversielle filmiske portrætter af de præsidenter, der ikke alene har ledet landet, men efter mange amerikaneres mening også resten af den frie verden.

Det gode land
Med sit nye film- og bogprojekt ’The Untold History of the United States’ gør han endegyldigt op med fænomenet 'American exceptionalism' - forestillingen om, at USA har spillet og stadig spiller en afgørende moralsk lederrolle i verden.

Det gjorde han også forleden i boghandlen Barnes & Noble på Union Square i New York, hvor han talte om, at USA er besat af tanken om at være uundværlig. »Hvis man ikke er mest magtfuld, er man ikke god«, sagde Stone, der selv kæmpede i Vietnamkrigen.

LÆS OGSÅ

»Jeg var overbevist om, at jeg kæmpede imod international kommunisme. Jeg købte ideen af min far og min skolegang. Amerika var det gode land, der gjorde det rigtige«.

USA dystre sider
Intet kunne være mere forkert, siger Oliver Stone i dag. Det nye projekt består af en dokumentarserie i ti afsnit, der sendes på kabelkanalen Showtime – andet afsnit i aften – og en bog på 750 sider. Begge projekter er lavet i samarbejde med historikeren Peter Kuznick, men det er Stone, der løber med det meste af omtalen.

I bogen skriver de ikke om alle de ting, USA har gjort rigtigt – »der er biblioteker fyldt med bøger dedikeret til det formål«.

LÆS OGSÅ

I stedet fokuserer de på de mere dystre sider af amerikansk historie og spørger blandt andet, hvorfor USA bruger flere penge på militær end resten af verden tilsammen. Og hvorfor rige amerikanere får lov at have så meget magt over både amerikansk indenrigs- og udenrigspolitik og medierne.

Mary McNamara skriver i en anmeldelse i Los Angeles Times, at Stones’ fremstilling i filmen hviler mere på storytelling end på stringent analyse.

Stone: Atombombepræsident er Bushs favorit
Stone og Kuznick kalder deres fremstilling den »ufortalte historie«, men Alessandra Stanley fra New York Times mener, at de tager fejl, når de tror, at de er blandt de første, der fortæller, at atombomberne over Hiroshima og Nagasaki ikke var afgørende for, at japanerne overgav sig.

»Stone er stolt over at kalde sin version af fortiden en »ufortalt historie«, men den samme tese blev præsenteret på amerikansk tv i to dokumentarer i forbindelse med 50-året for Hiroshima«, skriver hun.

Netop atombomberne er årsagen til, at daværende præsident Harry Truman er genstand for hård kritik.

»Alt, man behøver at vide om Harry Truman, er, at han er Condoleezza Rice og George Bushs favoritpræsident fra det 20. århundrede - man ved, at der er noget galt med de to«, sagde Stone i Barnes & Noble.

LÆS OGSÅ

Obama har gjort situationen værre
I Barnes & Noble kommenterede Oliver Stone også den aktuelle sexskandale, som har kostet den efter hans mening overvurderede tidligere general David Petraeus jobbet som chef for CIA. Han benyttede lejligheden til at kritisere de amerikanske medier.

»Jeg kan ikke lide deres flokmentalitet – jeg ser dem alle løbe i den samme retning, når de siger, hvilken stor helt han er«, sagde Stone.

Heller ikke Obama går fri. I bogen skriver de bl.a., at han overtog et kaotisk land, men at han på mange måder har gjort situationen værre. »I stedet for at begrænse indflydelsen fra Wall Street og store amerikanske virksomheder har han givet dem råderum til at fortsætte størstedelen af deres aggressive opførsel«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce