Investeringer. Peter Aalbæk Jensen vil over for Jyllands-Posten ikke fremlægge dokumentation for, at medarbejderaktionærerne i Zentropa ville blive holdt skadefri, hvis chefernes ejendomseventyr kuldsejlede.
Foto: THOMAS SJØRUP (arkiv)/POLFOTO

Investeringer. Peter Aalbæk Jensen vil over for Jyllands-Posten ikke fremlægge dokumentation for, at medarbejderaktionærerne i Zentropa ville blive holdt skadefri, hvis chefernes ejendomseventyr kuldsejlede.

Film og tv

Aalbæk og von Trier lod ansatte hæfte for millionlån

Zentropa-bosser tjente millioner på ejendomssalg, hvor medarbejderne kautionerede, viser skøder og låneerklæringer.

Film og tv

Medarbejdere i Zentropa var i flere år uden deres vidende med til at hæfte for en gæld, som Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen og filminstruktør Lars von Trier havde stiftet i forbindelse med en række ejendomsinvesteringer.

Det skriver Jyllands-Posten, der i avisen fremlægger uddrag af skøder og låneerklæringer som understøtter historien.

Tilbage i 2006 købte medarbejderne sig ind i den succesrige filmvirksomhed i Avedøre, hvor de via to holdingselskaber kom til at sidde på næsten halvdelen af ejerskabet i anpartselsskabet Zentropa Folket ApS.

Medarbejderne købte sig alene ind i selskabets filmproduktion, mens lederne i Zentropa selv beholdt ejerskabet af bygningerne i Filmbyen i Avedøre.

Lån for 12,5 millioner Året efter indgik Peter Aalbæk Jensen som direktør for Zentropa Folket en aftale, hvor medarbejderaktionærerne i Zentropa Folket kautionerede for lån på 12,5 millioner kroner, uden at de vidste det.

Kautionen gjorde det ifølge Jyllands-Posten muligt for Peter Aalbæk Jensen, Lars von Trier og Zentropas finanschef Peter Garde at gennemføre et lukrativt salg af andelsboliger i Avedøre med en milliongevinst i fortjeneste.

»Jeg har aldrig hørt, at det selskab, vi som medarbejdere købte aktier i, kom til at kautionere for meget store ejendomslån for investeringer, som ledelsen har gennemført i andre selskaber«, siger Zentropa-instruktør og medarbejderaktionær Anders Rønnow Klarlund til Jyllands-Posten.

Han mener, at det er »meget alvorligt«, hvis avisens oplysninger er korrekte og vil have en uvildig gennemgang af koncernens regnskaber.

»Nu er jeg jo vokset op på landet, hvor en aftale er en aftale. Og jeg kan roligt sige, at det i hvert fald ikke var en aftale, at Zentropa Folket skulle bruges som kautionist for ledende medarbejderes ejendomseventyr. Hvis det er sket, har Aalbæk misbrugt sin position, vil jeg mene«, siger Anders Rønnow Klarlund til Jyllands-Posten.

Aalbæk vil ikke fremlægge dokumentation

Peter Aalbæk Jensen skriver i en mail til Jyllands-Posten, at det allerede inden medarbejderne i 2006 blev aktionærer i Zentropa Folket, var et krav fra kreditorerne, at Zentropa Folket kautionerede for ejendomslånene.

Han kan imidlertid ikke forklare, hvorfor det først i 2007 fremgår af de tinglyste lånedokumenter, skriver avisen.

Peter Aalbæk Jensen siger desuden, at der hele tiden har ligget en ikke-offentlig aftale om, at Peter Aalbæk Jensen og Lars von Trier via et andet anpartsselskab, Zentropa Staten ApS, ville holde medarbejderne skadefri, hvis cheferne taber penge på deres ejendomsinvesteringer.

LÆS OGSÅ

Da Jyllands-Posten beder ham om at fremlægge dokumentation for aftalen svarer Peter Aalbæk Jensen:

»Det kan jeg ikke udlevere«.

Peter Aalbæk Jensen understreger dog over for avisen, at medarbejderne sidste år i forbindelse med et andet ejendomssalg blev løftet fri af kautionsforpligtelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce