Film. Anders Walter Hansens kortiflm '9 Meter' er i dag gået videre til  'semifinale-runden' i Oscar-kapløbet.
Foto: Rasmus Heise

Film. Anders Walter Hansens kortiflm '9 Meter' er i dag gået videre til 'semifinale-runden' i Oscar-kapløbet.

Film og tv

Eksperter: Dansk filmtaktik er som skræddersyet til Oscar

Man skal kunne kravle, før man kan gå, lyder tesen om danske filmtalenter.

Film og tv

Tidligt i morges fik danske Anders Walter Hansen meddelelsen om, at hans kortfilm '9 Meter' er med i opløbet om at blive nomineret til en Oscar-statuette.

Filmen er med blandt de 11 film, der optræder på den såkaldte shortlist for kortfilm, som Oscar-akademiet i januar skærer ned til tre eller fem film. Disse skal siden dyste ved selve Oscar-uddelingen 24. februar næste år.

At Anders Walter Hansens film er så fornemt repræsenteret, er langt fra en tilfældighed. Det mener flere filmeksperter, politiken.dk har talt med.

»Kortfilmen er et format, som vi i modsætning til mange andre lande – inklusive USA – satser meget på. Den har siden midten af 1990’erne været en vigtig del af den danske talentudvikling, hvor der bliver lagt vægt på, at man skal kunne kravle, før man kan gå. Filosofien er, at yngre instruktører hellere skal afprøve talentet – med alt, hvad det indebærer af risici – med en billig kortfilm end en stor produktion for millioner af statens penge«, siger Claus Christensen, chefredaktør på Filmmagasinet Ekko.

LÆS OGSÅ

Magnusson kender systemet
Producerveteranen Tivi Magnussons selskab M&M Productions står bag Anders Walter Hansens kortfilm. Otte gange har M&M Productions haft danske film nomineret til den store Oscar-fest, og tre gange har man vundet i kategorien.

Man kan kun tage hatten af for, at de gang på gang kommer så langt.

»Tivi Magnusson var den første herhjemme, der fandt ud af, at det ikke var så kompliceret at komme i betragtning til en Oscar i denne kategori. Det gjorde han i 1996, hvor Anders Thomas Jensens 'Ernst & lyset' blev nomineret. For at komme i betragtning kræver det dybest set blot, at man betaler 500 dollars for at få sat filmen op i en biograf i Los Angeles tre dage i træk med en 35 mm-kopi. Denne kategori har ikke den store opmærksomhed i USA, og derfor er konkurrencen mindre hård her«, siger Claus Christensen.

Han anerkender fuldt ud, at Tivi Magnusson og hans produktionsselskab ved, hvordan man spiller sine Oscar-kort rigtigt.

»Tivi Magnusson har uden tvivl rigtig gode kontakter og ved, hvordan man gebærder sig i systemet. Laver de år efter år verdens bedste kortfilm med relativt uprøvede instruktører? Det gør de næppe, men man kan kun tage hatten af for, at de gang på gang kommer så langt og dermed er med til at eksponere dansk film«, siger chefredaktøren på Filmmagasinet Ekko.

Samme anerkendelse lyder fra Christian Monggaard, filmekspert på Dagbladet Information.

»Tivi Magnusson og hans søn Kim er ildsjæle, der om nogen har sørget for, at vi i Danmark har en tradition for at fortælle små, pointerede historier i kortfilm. Deres selskab fungerede i 1990'erne nærmest som en talenfabrik for navne som Lotte Svenden, Thomas Vinterberg og Anders Thomas Jensen. De fik lov til at øve sig og slå gækken løs, før de prøvede kræfter med spillefilmen«, siger Christian Monggaard.

Stærk tradition i Danmark

Enhver filminstruktør - både i USA og i resten af verden - kan komme i betragtning til Oscar-akademiets kortfilm-kategori. For at blive kvalificeret, skal man, som Claus Christensen påpeger, enten have fået sin film vist i en biograf i Los Angeles. Eller også skal man have vundet en pris for bedste kortfilm på en Oscar-godkendt festival.

I den officielle pressemeddelelse fra Oscar-akademiet om næste års prisuddeling kan man læse, at 125 film denne gang har opfyldt kriterierne for at blive nomineret. Ud af de film er '9 Meter' altså blevet udvalgt.

Anders Walter går dermed i fodsporene på en lang række andre store danske talenter, der er startet i det korte format, og siden har opnået stor succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Danmark har en stærk og stolt kortfilmtradition, hvor kunstformen tidligere har haft gunstige vækstbetingelser - resultaterne talte deres tydelige sprog. Vi har tidligere været rigtig gode til både at producere og eksponere den korte fiktion. I dag er talentmassen i vækst, men støttevilkårene forringet. Alligevel produceres der stadig fantastiske danske kortfilm, og det er virkelig flot, at Anders Walter er nået til Oscars shortliste«, siger Birgitte Weinberger, der står i spidsen for kortfilmfestivalen Odense International Film Festival.

Det er et meget fornemt selskab at komme i, og en stor mulighed for deltagerne.

Claus Christensen fra Filmmagasinet Ekko er enig i den vurdering.

»Det danske filmmiljø er blevet dygtig til at fortælle naturlige, vedkommende historier på en kort og koncis måde. Det er sjældent de store eksperimenter, men det er effektiv og ofte finurlig, humoristisk fortællekunst, som Oscar-akademiet værdsætter i denne kategori«, siger chefredaktøren på Filmmagasinet Ekko.

'Halv billet' til Hollywood Førnævnte Odense International Film Festival er netop blevet udnævnt som såkaldt »kvalificerende kortfilmfestival« af det amerikanske Filmakademi.

Det betyder, at festivalen, som den første i Danmark, næste år kan sende deres to vinderfilm, den bedste nationale og den bedste internationale, direkte videre til The Academy Awards Short Film-kategorien. En slags halv billet til Hollywood, kunne man sige.

Selv om det at komme i betragtning ikke er en garanti for nominering i sig selv.

»Det her er utrolig vigtigt, ikke bare for vores festival, men for kortfilmen generelt. Det er et meget fornemt selskab at komme i og en stor mulighed for deltagerne. Forhåbentlig er der endnu flere danske kortfilm med i opløbet om en Oscar i årene, der kommer«, siger Birgitte Weinberger fra Odense International Film Festival.

En tradition på vej ud?
Men midt i alle jubelråbene over, at Anders Walter Hansen med '9 Meter' er med fremme i Oscar-opløbet, råbes der også fra ekspertsiden vagt i gevær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er blandt verdens bedste til at lave kortfilm. Men der bliver ikke lavet nær så mange kortfilm i Danmark som tidligere. Det skyldes dels, at man fra offentlig side ikke støtter lige så meget op om filmene som før. Dels, at kortfilmen har svært ved at finde et vindue«, siger Christian Monggaard fra Dagbladet Information.

Han påpeger, at DR og TV 2 før i tiden forpligtede sig til at vise de kortfilm, de var med til at producere.

»Men sådan er det ikke længere. Kortfilminstruktørerne har det problem, at de ikke ved, hvad de skal gøre for at få vist deres film. Kortfilmen lever i dag en skyggetilværelse, og det er der mange, der er kede af. Jeg håber, at Anders Walter bliver Oscar-nomineret, for så får jeg da mulighed for at se hans film«, siger Christian Monggaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce