Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Oscar-favorit. 'The Master' af Paul Thomas Anderson med Joaquin Phoenix i hovedrollen tegner til at blive et af årets helt store film.
Foto: fra The Master

Oscar-favorit. 'The Master' af Paul Thomas Anderson med Joaquin Phoenix i hovedrollen tegner til at blive et af årets helt store film.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Filmredaktør: Der er blodsprøjt på krystalkuglen for 2013

Stærke mexicanere kan sætte sci-fi-trumf på blodigt filmår, spår Kim Skotte.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2012 blev det bedste danske biografår i 30 år og for dansk films vedkommende det næstbedste år siden 1981.

Så selv om digitaliseringen har gjort ondt i budgetterne, går det strygende ved billetlugerne. Det kan sagtens tænkes at fortsætte med uformindsket kraft i 2013.

LÆS OGSÅ Med 28 pct. af billetsalget står og falder meget med de danske film. 2013 får en flyvende start, når der i denne uge omsider er premiere på Thomas Vinterbergs Cannesfilm ’Jagten’.

Nye Cannesforhåbninger er der til Lars von Triers 'Nymphoniac', der er sat til Canneskølvandspremiere sidst i maj. Medmindre selvfølgelig forrige års naziudvisning er konverteret til en permanent Trierkarantæne.Danskere går nye veje
Annette K. Olesen og Christopher Boe går nye veje. Olesen med den med spænding imødesete remake af 'Skytten' fra 1977. Trine Dyrholm afløser Peter Steen som journalisten, mens Jens Okkings gamle rolle som snigskytte er overtaget af Kim Bodnia.

Boe har fornøjelsen af at instruere Pilou Asbæk og Nicolas Bro som 'Spies og Glistrup'. Filmen kan meget vel vise sig at blive et af sæsonens tilløbsstykker.

Michael Noer lavede sammen med Tobias Lindholm 'R'. Lindholm har på egen hånd lavet 'Kapringen', og nu er det Noers tur med 'Nordvest'. Nicolas Winding Refn fortsætter i det hårdkogte spor med 'Only God Forgives', mens Nils Malmros spiller op til 'Sorg og glæde' i september.

Uden at ryste på hånden har en konsulent igen støttet Simon Staho. Uanset hvordan det går med 'En dans på roser', så står 'pengetransporten' klar til at rykke ud.

'Min søsters børn på safari' og de komiske musketerer i 'Alle for 2' er klar til store billetsalg i første halvår, mens Jussi Adler-Olsen-filmatiseringen 'Kvinden i buret', børnefilmene 'Ant Boy' og 'Olsen Banden – på dybt vand' og Anne-Grethe Bjarup 'Hvidsten' Riis' film om travdynastiet bag 'Tarok' skal klare ærterne i efterårssæsonen.

Oscar dominerer første par måneder
En række amerikanske film dominerer de første par oscarmættede måneder.

Efter 'Hushpuppy' venter Steven Spielbergs 'Lincoln' og Paul Thomas Andersons 'The Master'. Daniel Day Lewis, Philip Seymour Hoffman og ikke mindst Joaquin Phoenix kan alle gøre sig gældende i oscarsammenhæng, og det samme gælder selvfølgelig Katryn Bigelows kontroversielle 'Zero Dark Thirty' og Quentin Tarantinos slavewestern 'Django Unchained'.Som filmbøf må man have store forventninger til 'Hitchcock' med Anthony Hopkins, Helen Mirren og Scarlett Johansson. Men når først feinschmeckerne har slikket fløden af skægget, venter realiteterne.

Det er hverken 'The Master' eller 'Hitchcock' og formentlig ej heller de litterære filmatiseringer 'Anna Karenina' og 'Den store Gatsby', der afgør, om 2013 bliver et stort biografår. Det er andre spørgsmål. Kan Superman flyve højt nok i 'Man of Steel'? Er 'Iron Man' stadig populær i 3'eren?Ferrell tilbage som Anchorman
2013 ligner et år, hvor mainstream kan have mange jokere i ærmet, og hvor der kommer blodsprøjt på krystalkuglen.

Jeg tror, der er gode chancer for, at 'Hunger Games' og 'Kick-Ass' kan levere værdige 2'ere, og glæder mig skamløst til nye ombæringer af 'Sin City' og 'Machete'.

Det skulle være ganske vist, at kamikazekomiker Will Ferrell for anden gang skal være 'The Anchorman', og sikkert er det, at Simon Pegg og Edgar Wright, de skøre briter bag 'Shaun of the Dead' og 'Hot Fuzz', giver deres bud på 'The World's End'. Katastrofefilmen over alle katastrofefilm – nu som pubcrawl.

LÆS ANMELDELSE

En markant disciplin i 2013 hedder 'instruktør på udebane', hvor gode navne prøver kræfter med nye genrer og budgetter.

Mest spændt er jeg på koreanske Park Chan-wooks første udebanefilm, 'Stoker'. Manden bag 'Old Boy' ankommer til amerikansk film med et morderisk familiedrama med Nicole Kidman og Mia Wasikowska.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Coenbrødrene som julegave

Sydafrikanske Neill Blomkampf lavede den tankevækkende socio-sci-fi 'District 9'. I 'Elysium' bliver han i sci-fi og klassekampen, men med langt større budget og kanoner.

Men måske bliver det to mexicanere, der sætter trumf på et år domineret af sci-fi.

'Children of Men'-instruktøren Alfonso Cuaron vender seks tavse år senere tilbage til sci-fi med 'Gravity', og det dæmoniske legebarn Guillermo del Toro får i 'Pacific Rim' chancen for at lege med kæmpe giga robotter, da Jorden bliver invaderet fra det ydre rum.

LÆS OGSÅ Men det skal såmænd nok vise sig, at flere af årets bedste kommer fra helt uventet hold.

Foreløbig er Coenbrødrenes nye film 'Inside Llewyn Davies' flyttet fra januar til december, og så kan man jo starte tidligt med at glæde sig til jul.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden