Dødsfælder. Selv om filmatiseringerne af J.R.R. Tolkiens eventyrunivers kan se farligt ud, var det faktisk uden for arbejdstid, de medvirkende dyr var udsat for fare.
Foto: Uncredited/AP

Dødsfælder. Selv om filmatiseringerne af J.R.R. Tolkiens eventyrunivers kan se farligt ud, var det faktisk uden for arbejdstid, de medvirkende dyr var udsat for fare.

Film og tv

27 dyr døde under indspilning af 'Hobbitten'

Heste, geder, høns og får har mistet livet i forbindelse med eventyrfilm.

Film og tv

Hvis 'Hobbitten' i sine rulletekster oplyser, at 'No Animals Were Harmed in the Making of this Motion Picture’, så er det faktisk ikke helt korrekt.

Godt nok har ingen dyr mistet livet under selve indspilningen. Men 27 af de medvirkende dyr er døde, mens optagelsene til filmatiseringen af J.R.R. Tolkiens første bog om hobbitten Bilbo Sækker og hans eventyr har stået på. Det skriver nyhedsbureauet AP.

LÆS OGSÅ

Filmens dyrepassere har klaget over, at dyrene har boet på en gård, hvor terrænet var farligt og fyldt med »dødsfælder«.

To heste kunne stadig være i live
En talsmand for filmens instruktør, Peter Jackson, anerkender, at heste, geder, høns og får har mistet livet, mens man har optaget trilogien. Han understreger dog, at nogle af dyrene døde af naturlige årsager.

Samtidig indrømmer talsmanden Matt Dravitzki, at to hestes dødsfald kunne være undgået, og at produktionen af samme årsag blev flyttet umiddelbart efter uheldene.

Indtil for nylig har de cirka 150 medvirkende dyr befundet sig på en gård uden for Wellington på New Zealand.

Protester ved biografer
The American Humane Association (AHA) har til ansvar at holde øje med, at dyr ikke lider overlast, når de medvirker i film.

Ifølge organisationen er ingen dyr kommet til skade under selve indspilningen, men den anerkender, at situationen belyser et problem ved det nuværende system.

AHA undersøger nemlig forholdene på filmsettet, men ikke de forhold, dyrene skal leve under, når de ikke er på arbejde.

Ifølge The Guardian planlægger dyrerettighedsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) at demonstrere i forbindelse med filmens premiere i New Zealand, Storbritannien og USA.

»Vi vil sende et klart budskab til Hollywood om, at de må tænke sig godt om, når de bruger dyr i film, og at de må tage alle de forholdsregler, der kan tages«, siger Peta's senior vicepræsident, Kathy Guillermo.

Ponyen 'Rainbow' brækkede ryggen

Fire dyrepassere fortæller medierne, at gården var uegnet til særligt heste, fordi terrænet var meget ujævnt, blandt andet på grund af større vandhuller.

»Da jeg kom på arbejde om morgenen, var den stadig i live, men den havde brækket ryggen«, Chris Langridge, dyrepasser

Chris Langridge var ansat til at passe omkring 50 heste. På et tidspunkt var han så bekymret over området, at han måtte tage sit eget hegn med til gården, hvor han prøvede at afskære dyrene fra de farligste steder. Det var dog en umulig opgave i det lange løb, fortæller han.

Den første, der måtte aflives, var ponyen Rainbow, der i filmen tilhører en hobbit.

»Da jeg kom på arbejde om morgenen, var den stadig i live, men den havde brækket ryggen. Han var løbet over en forhøjning og landet dårligt. Han var i en rigtig dårlig tilstand«, siger Chris Langridge.

En anden dyrepasser fortæller, at de har måttet begrave tre heste, seks geder, seks får og et dusin høns, og at yderligere to heste blev skadet, mens de var på gården.

Ifølge dyrepasserne delte de flere gange deres bekymring med produktionsselskabet, som er ejet af Warner Brothers uden forholdene blev ændret. Nu går de til medierne, fordi de håber på, at lignende episoder vil kunne undgås i fremtiden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce