Selv om Lars von Trier ikke nåede i mål med 'Nymphomaniac' til tiden, står dansk film stærkt repræsenteret på den 66. Cannes-festival, der begynder i dag.
Cannes tager Lars von Trier til nåde
Nicolas Winding Refn er for anden gang med i hovedkonkurrencen og skal således være med til at dyste om Guldpalmen på festivalen, hvor han forrige år sensationelt vandt instruktørprisen for 'Drive'.
Her er 'Only God Forgives' bl.a. oppe imod 'Borgman' og 'Michael Kohlhaas'. Den første er instrueret af hollandske Alex van Warmerdam, men er en dansk ko-produktion med de danske skuespillere Sara Hjort Ditlevsen og Benjamin Boe Rasmussen på rollelisten.
Franske Arnaud des Pallières filmatisering af Heinrich von Kleists klassiker 'Michael Kohlhaas' har Mads Mikkelsen i titelrollen, så Mikkelsen har en chance for at forsvare sin pris fra i fjor, hvor han takket være 'Jagten' blev bedste mandlige skuespiller.
SE HELE LISTEN Her er Winding Refns konkurrenter i Cannes
Lidt længere ned i klassementet finder man bl.a. den danske kortfilm 'Whale Valley', instrueret af islandske Gudmundur Arnar Gudmundson, den colombiansk-danske kortfilm 'Solecito', instrueret af Oscar Ruiz Navia, og en film om den verdensberømte danske kunstner Olafur Eliasson med det nordatlantiske mandat.
Fransk-dansk-svensk film med Ryan GoslingDer er således masser af hjemmebanevinkler for den danske presse og rigeligt med muligheder for at kippe med flaget i byen, hvor Lars von Trier, Bille August, Thomas Vinterberg og andre har gjort dansk film til en lille stormagt på Croisetten.
Jo, det danske flag er rødt og hvidt... og efterhånden også blåt og en hel masser andre farver.
Selv om Danmark er stærkt repræsenteret, spejder man forgæves efter en 'rigtig' dansk film.
LÆS INTERVIEW Refn: »Jeg har en meget mørk side, som jeg er nødt til at uddrive«
Det er ko-produktioner, danske produktioner med udenlandske instruktører, og selv om Winding Refns 'Only God Forgives' er støttet af Det Danske Filminstitut efter alle filmkunstens regler, så er det en fransk-dansk-svensk film indspillet i Bangkok med Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas og Yayaying Rhathan i hovedrollerne.
Filmkunstens globalisering Spørgsmålet er, om det overhovedet giver mening at snakke om en national filmkunst anno 2013 på vore breddegrader.
I USA og lande som Kina og Indien laver man sine egne film, men i europæisk film, hvor landene typisk er små og pengene endnu mindre, er ko-produktioner blevet nøgleordet. Ikke mindst danske Zentropa er gået forrest i denne globalisering – eller måske rettere europæisering – af den europæiske filmkunst.
'Ålen' fylder alt i nysgerrigt portræt af dansk films mekka
Også Frankrig har altid været langt fremme i filmskoene. Filmfestivalen i Cannes har således igen og igen været kritiseret for at favorisere franske ko-produktioner, når der skal plukkes film til palme-kapløbet. Overalt i verden får priskomiteer flere grå hår for hvert år, når de enkelte film skal nationalitetsbestemmes.
Det danske flag er rødt og hvidt og ikke spor møgbeskidt. Måske nok efterhånden et noget meleret regnbueflag, men vi skal nok vide at klappe, når og hvis det går til tops
Kim Skotte
Danske instruktører er sultne efter at komme til udlandet og lave film på engelsk med internationalt kendte skuespillere. Men gerne med danske støttekroner i ryggen. Danske film bliver nu oftere indspillet og efterbearbejdet i de østeuropæiske udlande, hvor lønningerne til filmarbejdere og symfoniorkestre er betragteligt lavere.