aiweiwei. Den 56-årige kunstners værker er nogle uger endnu på udstilling på kunstmuseet Arken. Andreas Johnsens film får premiere i november.
Foto: Alexander F. Yuan/AP

aiweiwei. Den 56-årige kunstners værker er nogle uger endnu på udstilling på kunstmuseet Arken. Andreas Johnsens film får premiere i november.

Film og tv

I al hemmelighed: 'Kidd Life'-instruktør laver dokumentar om Ai Weiwei

Dansk instruktør har fulgt den systemkritiske kunstner før og efter fængslet.

Film og tv

'Ai Weiwei the Fake Case' er udtaget til Cph:Dox i november og får egentlig premiere bagefter.

Det er dokumentaristen Andreas Johnsen, som står bag. Den 39-årige dansker har fulgt den kontroversielle kinesiske kunstner i tiden før og efter de 80 dage, Ai Weiwei var fængslet af de kinesiske myndigheder i 2011, skriver filmmagasinet Ekko.

»Jeg tror ikke, vi skal tale alt for meget om de ting, jeg har bildt den kinesiske ambassade i Danmark ind for at få syv visa til Kina«, siger Andreas Johnsen til magasinet om den særprægede tilblivelse af filmen.

Han fortæller også, at han hver dag af frygt for myndighedernes reaktion gemte kopier af optagelserne med den 56-årige kineser, ligesom han sidenhen smuglede optagelserne ud af Kina via særlige forbindelser.

»Jeg ved jo, at de (myndighederne, red.) har registreret mig på alle mulige måder, filmet mig, når jeg gik ind og ud hos Ai Weiwei, og så videre«, siger Andreas Johnsen, der tilføjer, at han sågar slettede Ai Weiweis nummer fra sin mobil.

LÆS ARTIKLENhos Ekko

Andreas Johnsen siger i interviewet, at tålmodighed var en af nøglerne bag adgangen til kunstneren. Johnsen var hangaround på Ai Weiweis kontor i over to år, inden der begyndte at komme noget ud af det.

»Jeg prøvede altid så vidt muligt at komme ned på kontoret inden ham – ligesom jeg som regel var den sidste, der gik sammen med ham efter klokken ét om natten. Det meste af tiden var jeg der bare, og den tålmodighed tror jeg, at han havde respekt for«, siger Andreas Johnsen.

I filmen udtaler Ai Weiwei sig meget kritisk om det kinesiske system, ligesom det i skildringen af hans kunstneriske proces fremgår, at kunst og politik er helt uadskillelige størrelser.

Andreas Johnsen har instrueret en snes dokumentarfilm i karrieren og stod sidste år bag den populære ’Kidd Life’ om ungdomsfænomenet Nicholas Westwood Kidd. Tidligere har han lavet roste film om den afdøde sanger Natasja, internationale street art-kunstnere og en nigeriansk forfatter m.fl.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce