Foto: Reklameplakat
Film og tv

The Beatles' usynlige familiemedlem fortæller sin historie efter 43 års tavshed

Freda Kelly kørte sanggruppen til frisøren og sendte post med hårlokker til teenage-piger.

Film og tv

Hun arbejdede for det britiske band, The Beatles, i mere end et årti, men hun har aldrig åbent delt sine historier før nu.

Freda Kelly var bandets loyale sekretær - dog med udvidede arbejdsbeføjelser, kan man roligt sige.

I en ny dokumentarfilm 'Good Ol' Freda', der havde premiere i går ved en filmfestival i Austin i Texas, beretter hun om, da hun kørte firkløverbandet til frisøren, fejede deres hårlokker op og var oppe hele natten for at besvare fanpost.

Enkelte teenage-piger, som udgjorde størstedelen af gruppens fans, var heldige nok til at modtage nogle af hårlokkerne som svar på deres kærlighedsbreve. Da bandet fra Liverpool toppede, modtog de mellem 2.000 og 3.000 breve om dagen, fortæller Freda Kelly, der i dag er sidst i tresserne, ifølge Reuters.

»Go'e gamle Freda« Dokumentarfilmen 'Good Ol' Freda' er blevet til for at fornøje de mange Beatles-fans verden over, men instruktøren Ryan White søger desuden at fortælle en historie, der bryder med den traditionelle fortælling om bandet.

»Det er bare sådan en klassisk Askepot-historie: Pige tager et job for livet«, siger den fascinerede filminstruktør om sin films hovedperson ifølge Reuters.

Filmen indeholder fire Beatles-sange, som krævede mange menneskers tilladelse, inklusivt de to nulevende Beatles-ikoners. Men filmen indeholder også helt nye billeder af bandet, som aldrig tidligere har været fremme.

LÆS MERE

Dokumentarfilmens titel kommer fra The Beatles juleoptagelser fra 1963, hvor George Harrison takker bandets sekretær i Liverpool, hvorefter de alle råber »Good Ol' Freda! (go'e gamle Freda red.)«.

Ryan White beskriver The Beatles' usynlige femte kløver som »genert og ydmyg«. I dokumentarfilmen siger Freda Kelly, at hun gerne vil dedikere sine historier til sit to-årige barnebarn, for hun insisterer på, at ingen vil være interesseret i at høre hendes historie.

Det var en fælles bekendt og familieforbindelse til 60'ernes musiske scene i Liverpool, der åbnede Ryan Whites øjne for Freda Kelly. Den 31-årige filmskaber fra Los Angeles kendte Freda Kelly som en af familiens bekendte, der bare var sekretær.

»Dengang vidste jeg ikke, at hun havde en så vanvittig historie«, fortæller Ryan White og tilføjer, at han først fandt ud af hendes historie, da den fælles bekendte introducerede dem for hinanden for to år siden.

»Jeg var selv en fan«

Freda Kelly var på et tidspunkt blevet fyret af John Lennon, da hun var kommet for sent før et show, fordi hun havde fået et par drinks for meget med et opvarmningsband. Men sekretæren endte med at tvinge Beatles-stjernen i knæ og bønfalde hende om at blive, fortæller hun.

»Freda var som en del af familien«, siger Ringo Starr under filmens afsluttende rulletekster.

Freda Kelly måtte lukke for The Beatles' fanklub-kontorer, da bandet blev opløst i 1970. Kasser med autografer, fotos og samleobjekter forblev hos hende. Hun solgte dem aldrig, men gav dem med årene væk til fans, fortæller filmens instruktør, Ryan White.

LÆS OGSÅ

Freda Kelly, der selv var til gårsdagens filmpremiere i Texas og svarede på spørgsmål fra publikum, siger, at hun gjorde alt, hvad hun kunne for medlemmerne af fanklubben.

»Jeg var selv en af dem«, fortæller Freda Kelly ifølge Reuters reportage.

»Jeg var selv en fan«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce