Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Reklameplakat
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

The Beatles' usynlige familiemedlem fortæller sin historie efter 43 års tavshed

Freda Kelly kørte sanggruppen til frisøren og sendte post med hårlokker til teenage-piger.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun arbejdede for det britiske band, The Beatles, i mere end et årti, men hun har aldrig åbent delt sine historier før nu.

Freda Kelly var bandets loyale sekretær - dog med udvidede arbejdsbeføjelser, kan man roligt sige.

I en ny dokumentarfilm 'Good Ol' Freda', der havde premiere i går ved en filmfestival i Austin i Texas, beretter hun om, da hun kørte firkløverbandet til frisøren, fejede deres hårlokker op og var oppe hele natten for at besvare fanpost.

Enkelte teenage-piger, som udgjorde størstedelen af gruppens fans, var heldige nok til at modtage nogle af hårlokkerne som svar på deres kærlighedsbreve. Da bandet fra Liverpool toppede, modtog de mellem 2.000 og 3.000 breve om dagen, fortæller Freda Kelly, der i dag er sidst i tresserne, ifølge Reuters.

»Go'e gamle Freda« Dokumentarfilmen 'Good Ol' Freda' er blevet til for at fornøje de mange Beatles-fans verden over, men instruktøren Ryan White søger desuden at fortælle en historie, der bryder med den traditionelle fortælling om bandet.

»Det er bare sådan en klassisk Askepot-historie: Pige tager et job for livet«, siger den fascinerede filminstruktør om sin films hovedperson ifølge Reuters.

Filmen indeholder fire Beatles-sange, som krævede mange menneskers tilladelse, inklusivt de to nulevende Beatles-ikoners. Men filmen indeholder også helt nye billeder af bandet, som aldrig tidligere har været fremme.

LÆS MERE

Dokumentarfilmens titel kommer fra The Beatles juleoptagelser fra 1963, hvor George Harrison takker bandets sekretær i Liverpool, hvorefter de alle råber »Good Ol' Freda! (go'e gamle Freda red.)«.

Ryan White beskriver The Beatles' usynlige femte kløver som »genert og ydmyg«. I dokumentarfilmen siger Freda Kelly, at hun gerne vil dedikere sine historier til sit to-årige barnebarn, for hun insisterer på, at ingen vil være interesseret i at høre hendes historie.

Det var en fælles bekendt og familieforbindelse til 60'ernes musiske scene i Liverpool, der åbnede Ryan Whites øjne for Freda Kelly. Den 31-årige filmskaber fra Los Angeles kendte Freda Kelly som en af familiens bekendte, der bare var sekretær.

»Dengang vidste jeg ikke, at hun havde en så vanvittig historie«, fortæller Ryan White og tilføjer, at han først fandt ud af hendes historie, da den fælles bekendte introducerede dem for hinanden for to år siden.

»Jeg var selv en fan«

Freda Kelly var på et tidspunkt blevet fyret af John Lennon, da hun var kommet for sent før et show, fordi hun havde fået et par drinks for meget med et opvarmningsband. Men sekretæren endte med at tvinge Beatles-stjernen i knæ og bønfalde hende om at blive, fortæller hun.

»Freda var som en del af familien«, siger Ringo Starr under filmens afsluttende rulletekster.

Freda Kelly måtte lukke for The Beatles' fanklub-kontorer, da bandet blev opløst i 1970. Kasser med autografer, fotos og samleobjekter forblev hos hende. Hun solgte dem aldrig, men gav dem med årene væk til fans, fortæller filmens instruktør, Ryan White.

LÆS OGSÅ

Freda Kelly, der selv var til gårsdagens filmpremiere i Texas og svarede på spørgsmål fra publikum, siger, at hun gjorde alt, hvad hun kunne for medlemmerne af fanklubben.

»Jeg var selv en af dem«, fortæller Freda Kelly ifølge Reuters reportage.

»Jeg var selv en fan«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden