Storfavorit. Den danske forfatter Kim Leine belønnes med Nordisk Råds prestigefulde litteraturpris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'.
Foto: Heiko Junge/AP

Storfavorit. Den danske forfatter Kim Leine belønnes med Nordisk Råds prestigefulde litteraturpris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Film og tv

'Jagten' vinder Nordisk Råds Filmpris

Nordens mest eftertragtede filmpris er blevet uddelt i Oslo.

Film og tv

Thomas Vinterbergs film 'Jagten' vinder Nordisk Råds Filmpris.

Det er netop blevet offentliggjort til en prisceremoni i den norske hovedstad Oslo, hvor statuetten i aften bliver uddelt i det nye operahus.

Prisvinderen får også 350.000 danske kroner, og prisen gives til en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk.

LÆS ANMELDELSE

Én dansk nomineret
Udover 'Jagten' af danske Thomas Vinterberg var årets nominerede film til Nordens mest eftertragtede filmpris 'Kerron Sinulle Kaiken' fra Finland, 'Djúpid' af den islandske instruktør Baltasar Kormákur, den norske 'Som du ser meg' af Dag Johan Haugerud (instruktør) samt den svenske 'Äta Sova Dö', der er instrueret af Gabriela Pichler.

Fælles kriterium for alle nominerede er, at de har haft national biografpremiere i perioden 1. september 2012 til 31. august 2013.

Anden gang Vinterberg vinder
Uddelingen af Nordisk Råds priser sker under Nordisk Råds årlige topmøde, sessionen. Som noget helt nyt bliver navnene på prisvinderne i år først afsløret under et gallashow i Oslo, der også transmitteres på norsk tv og herhjemme på DR K.

Der uddeles fire priser udover Nordisk Råds Filmpris: Nordisk Råds Litteraturpris, Nordisk Råds Musikpris, Nordisk Råds Miljøpris, samt den helt nye Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris.

Thomas Vinterberg har tidligere vundet den prestigefyldte filmpris. I 2010 vandt instruktøren for den barske filmatisering af romanen 'Submarino'.

Også et dansk Oscar-bud

Den danske Oscar-komité har også udvalgt 'Jagten til at være Danmarks bidrag i Oscar-kategorien 'Bedste ikke engelsksprogede film', og filmen skal altså måske kæmpe om en Oscar-statuette i marts, hvis den også bliver nomineret af Oscar-akademiets medlemmer.

'Jagten' fik også stor opmærksomhed til filmfestivalen i Cannes, da Mads Mikkelsen vandt en pris for bedste mandlige hovedrolle for sin indsats som pædagogen, der anklages for pædofili.

LÆS OGSÅ

Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Tobias Lindholm vandt med 'Jagten' også sidste år en pris til European Film Awards for bedste manuskript.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce