Fornøjelse. Både albummet  og koncertfilmen dokumenterer  den spilleglæde, der genoplivede Led Zeppelin som et rockband, der i øjeblikke kan overstråle alle andre.
Foto: Fra filmen

Fornøjelse. Både albummet og koncertfilmen dokumenterer den spilleglæde, der genoplivede Led Zeppelin som et rockband, der i øjeblikke kan overstråle alle andre.

Film og tv

Led Zeppelin lever op til legenden

På 'Celebration Day' lykkes Led Zeppelins genforening med glødende energi.

Film og tv

Det var den omvendte verden, da Led Zeppelin i 2007 gav én koncert i Londons O2 Arena for 20.000 dedikerede fans.

Bandet, der i sin storhedstid i 1970'erne var kendt for at turnere intenst, slæbe et spor af ødelæggelser efter sig og kokse uhæmmet derudad i maratonlange koncerter, stod nu på scenen i pænt knappede skjorter og gav kun den ene koncert.

LÆS OGSÅ

Selv med ekstranumrene 'Whole Lotta Love' og 'Rock And Roll' holdt de sig endda under de to timer! Et enkelt hug og det var så dét.

Kemien er intakt
Det er selvfølgelig en anden tid. Og på mange måder et andet band. Præcis 27 år efter, at de opløste det, der af mange stadig anses for at være verdens bedste rockband, har de tre originale medlemmer gennem årene udviklet sig gennem andre projekter og opbygget et par interne genvordigheder.

Men sangene forbliver de samme. Ligesom kemien er intakt - med Jason Bonham som en solid erstatning for sin far John Bonham. Det står klart allerede få minutter inde i åbningsnummeret 'Good Times Bad Times'.

I midten af det hele skærer Jimmy Page asymmetriske former i den sitrende luft, mens Robert Plant bevæger sig ubesværet op og ned på et af rockhistoriens mest intense stemmebåndEt komplekst udlæg og en påmindelse om, at Led Zeppelin kompositorisk set er alt andet end firkantet. Herefter er verden ikke vendt på hovedet mere. Men lige så larmende, vildtvoksende og medrivende som Led Zeppelin altid har været. Blot med årenes patina som substitut for fortidens kådhed.

Fra bjergskreddet af riff på 'Black dog' over en svovlboblende 'In My Time Of Dying' til det tunge groove på 'Misty Mountain Hop' borer John Paul Jones' arbejdsomme bas (og tangenter!) sig ind i rytmekernen, hvor Jason Bonham ruller indlevet rundt mellem eksploderende bækkener og pumpende dobbeltslag.

LÆS OGSÅ

I midten af det hele skærer Jimmy Page asymmetriske former i den sitrende luft, mens Robert Plant bevæger sig ubesværet op og ned på et af rockhistoriens mest intense stemmebånd.

Og de levede op til legenden.

Sange fra bagkanten af livet
Med uventede temposkift, labyrintiske basgange og den dynamiske spænding mellem Plants folkemusikalske sangvandringer og Pages gnistrende guitarspil vendte de bluesrocken på vrangen og skabte rockens supernova, der strålede fra sjælens indre gennem tunge gardiner af melankoli og månehylende drifter ud i verdensrummet.

Det kunststykke gentager de på 'Celebration Day'. En anelse langsommere i tempoet, dybere i tonelejet og uden at knappe de gennemblødte skjorter op. Men modsat de to fejlslagne genforeningsoptrædener i 1980'erne lykkedes genoplivningen af de gamle sange.

Fordi Plant ikke jagter sin ungdoms stemme, men giver sangene den fylde, de får, når de synges på bagkant af livet. Fordi Page er skræmmende i sin vitalitet på en guitar - med munden grimasserende midt i en spruttende stjernekaster af improvisation, der forskyder sange som 'Dazed & Confused' et lille stykke længere ud i galaksen.

LÆS OGSÅ

Og fordi de åbenlyst nyder det unikke rum, de skaber sammen med Bonham jr. og Jones. Som Plant udbryder undervejs:

»It still feels pretty good up here«.

Det er nu til både at høre på koncertoptagelserne og se i Dick Carruthers nøgternt observerende koncertfilm, der fornemt indfanger, hvordan smilene breder sig og kroppene falder ind i de gamle positurer, i takt med at sangene får deres eget sommerfuglekorte liv. Ingen lange turneer eller rungende gentagelser. Bare ét hug.

Sådan skriver man det sidste testamente med en glødende pen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce