Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Selvlært. Mia Lyhne kom aldrig ind på teaterskolen, men har haft succes både på de små scener, Det Kgl. Teater og som comedienne.
Foto: Miriam Dalsgaard

Selvlært. Mia Lyhne kom aldrig ind på teaterskolen, men har haft succes både på de små scener, Det Kgl. Teater og som comedienne.

Film og tv

Mia Lyhne modtager fornem filmpris og sender en hilsen til 'sin Ove'

Skuespilleren får Ove Sprogøe Prisen for sin poetisk-komiske dimension.

Film og tv

Mia Lyhne får i dag hæder og en check på 30.000 kr. Hun er årets modtager af Ove Sprogøen Prisen, der for ottende gang bliver overrakt hos Nordisk Film.

Prisen gives til en dansk skuespiller for en usædvanlig indsats på tv, film eller teatret.

Den autodidakte skuespiller fik sit folkelige gennembrud i tv-komedieserien 'Klovn', hvor hun spillede sammen med Frank Hvam og Casper Christensen og har desuden haft talrige roller på teatret (eksempelvis i 'Guitaristerne' på Mungo Park og 'Hvem er bange for Virginia Woolf' på Østre Gasværk Teater) og film (såsom Anette K. Olesens 'Forbrydelser' og 'Klovn the Movie')

LÆS ANMELDELSE

Bred appel som Sprogøe selv
Kim Skotte, der er priskomitémedlem og filmredaktør på Politiken sagde i sin motiveringstale bl.a.:

»Mia Lyhne er sjov. Og hun er det på en ganske egen måde. Faktisk på en måde, der er så særlig, at man på en måde kommer til at besvare spørgsmålet 'hvad vil det sige at være sjov?' blot ved at tænke på hende. Mia Lyhne er simpelthen en ganske bestemt måde at være sjov på. En ganske unik og uefterlignelig måde. En egen knastør og på engang spids og afvæbnende humor, der typisk tager afsæt i hverdagens underforståede modgang og giver ny mening til det amerikanske begreb deadpan«.

LÆS FRA ARKIV

Skotte fremhævede desuden, at det i formålsbeskrivelsen for prisen hedder, at den skal gå til én, som har talent med potentiale til samme folkelige og brede appel som Ove Sprogøe. Og det mener han, Lyhne har.

»Hun får prisen for sit særegne talent, der udstråler en sjælden poetisk-komisk dimension, som hun har vist gang på gang, både på scenen, på film og i tv«.

I 2014 kan Mia Lyhne opleves i filmkomedierne 'Malta – All inclusive' af Hella Joof og Morten B.H.s 'Kolbøttefabrikken'. Deusden har hun inden længe premiere på 'Don Quixote' på Betty Nansen Teatret over for bl.a. Nicolas Bro.

Lille Lyhne korresponderede med Sprogøe

42-årige Mia Lyhne siger, at prisen varmer hende »helt ind i maven« - særligt fordi der er tale om Ove Sprogøe Prisen.

»Da jeg var otte år, skrev jeg et brev til Ove Sprogøe. Jeg skrev, at jeg syntes, han var sådan en god skuespiller og at jeg beundrede ham meget og at jeg gerne selv ville være skuespiller… Og at jeg derfor ville blive rigtig glad, hvis han ville skrive tilbage til mig«.

»Der gik tre dage, så fik jeg et pænt brev tilbage, der var skrevet med skråskrift - et meget sødt og kærligt brev. Han ønskede mig alt mulig held og lykke. Og så stod der til sidst: 'Din Ove'. Selv om jeg kun var otte år gammel, blev jeg ret glad for, at der ikke kun stod 'Hilsen Ove', men 'Din Ove'. Jeg ved ikke, Ove, om du sidder deroppe lige nu og har en finger med i spillet. Hvis du har det, vil jeg gerne sige dig tusind tak«, siger Mia Lyhne.

Hun siger videre, at den folkekære Sprogøe altid har mindet hende om hendes egen morfar. Både i udseende og menneskelighed:

»I næsten alle de roller jeg har set Ove Sprogøe i, synes jeg altid, man har kunnet mærke, at inde bagved var et menneske med et stort hjerte, der skinnede igennem. Det blev jeg rørt over. Så at få en pris i en så dygtig, kærlig og ukrukket skuespillers navn er sgu ikke så dårligt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce