Rektor. »Det er et kæmpe ønske, som går i opfyldelse for mig«, siger Vinca Wiedemann om sin ny stilling som leder af Den Danske Filmskole.
Foto: Suste Bonnen (pr-foto)

Rektor. »Det er et kæmpe ønske, som går i opfyldelse for mig«, siger Vinca Wiedemann om sin ny stilling som leder af Den Danske Filmskole.

Film og tv

Ny rektor på filmskolen: Poul Nesgaard har været utroligt generøs

Vinca Wiedemann har fået solid støtte af den siddende rektor.

Film og tv

»Poul (Nesgaard, red.) har ringet til mig for lidt siden, og vi har haft en rigtig god snak. Han har været utrolig generøs over for mig, og vi har også snakket sammen under ansøgningsprocessen«.

Det fortæller Vinca Wiedemann, der netop har fået at vide, at hun overtager Nesgaards stilling som rektor for Den Danske Filmskole per 1. marts.

LÆS ARTIKEL

De to kender hinanden tilbage fra 1992, hvor den unge Wiedemann var lærer på filmskolen, da Nesgaard fik positionen som rektor.

»Vi har et rigtigt godt samarbejde. Jeg er fuld af benovelse og ærefrygt over at skulle overtage hans stilling. Det er stadig lidt uvirkeligt for mig«, siger Wiedemann

Har det ikke været prekært at modtage råd i ansøgningsprocessen fra den siddende konkurrent?

»Når man formår at tackle det med det storsind, han har, så er det ikke så prekært. Men selvfølgelig er det meget bevægende for os begge to. Det er det«, lyder det.

LÆS

Slut med at måle med gamle kæmper
Den ny rektor afviser at komme med detaljerede programerklæringer for sit nye virke, men vil gerne fortælle om fundamentet for sit arbejde.

»Dansk fiktionsfilm har haft så meget succes de sidste 15 år - og dokumentarer og animationsfilm er også kommet rigtigt godt med - at det giver en særlig udfordring for de nye generationer af filmfolk. De bliver konstant målt med de gamle kæmpers alen. Hvis jeg var et ungt filmmenneske i dag, ville jeg få spat af det. Af at blive forholdt til, at man skal være den ny Bier eller Trier. Ingen spørger Yahya Hassan, om han er den ny Vita Andersen, når han træder frem på scenen«, siger Vinca Wiedemann.

Derfor mener hun, at filmskolen fremover især skal skabe et frirum for de nye filmfolk, så de får inspirerende forhold og modspil, når de skal skabe deres egne sprog og egne blik på deres historier.

»Det er det helt afgørende for filmskolen de kommende år«, fastslår hun.

LÆS ARTIKEL

Ildsjæle og hard core opgaver

Vinca Wiedemann, der selv er uddannet fra Den Danske Filmskole, ser også rollen som rektor som et tungt ansvar og en stor udfordring - fordi uddannelsen er så afgørende for filmkunsten. Men hun mener, at hun har det rette erfaringsgrundlag, idet hun i sin karriere har beskæftiget sig med såvel indhold som kunstneriske udviklingsprocesser og strategi.

»At være rektor for filmskolen er en enestående kombination af at skulle skabe rammerne for de kommende generationers uddannelse og lede en lærergruppe af dedikerede ildsjæle og skabe - sådan helt hard core - de fysiske og økonomiske rammer og lave strategier for, at filmuddannelsen også fremover er noget, der udvikler sig og bliver bedre og bedre«.

»I sidste ende handler det jo om, at vi i Danmark er så privilegerede, at vi får filmfortællinger på et højt niveau - filmfortællinger, der er personlige, skarpe og mangeartede og giver os danskere et blik på verden, som er vores eget«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce