Prissæson. Både Robert og Bodilpriser (billedet) uddeles snart. Robert giver i hele 29 kategorier og til såvel tv som filmfolk, mens Bodil-statuetten tildeles vindere arf blot 8 kategorier. (arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

Prissæson. Både Robert og Bodilpriser (billedet) uddeles snart. Robert giver i hele 29 kategorier og til såvel tv som filmfolk, mens Bodil-statuetten tildeles vindere arf blot 8 kategorier. (arkivfoto)

Film og tv

Og de nominerede til Årets Filmpris er... Robert og Bodil

Landets største filmpriser er efter 30 år endnu ikke færdige med drilleri og kamp om prestige.

Film og tv

Bodil vs. Robert.

De to store danske filmpriser har gennem årene været temmelig enige om, hvilke skuespillere og film, der fortjener hænder. Samtidig har de i internt i 30 år konkurreret om positionen som Danmarks mest prestigefyldte filmpris.

Nu er prisfesterne rundt om hjørnet, og i år har konkurrencen resulteret i drilleri med datoerne for at komme først og få den største bevågenhed.

Søndag 26. januar uddeles hele 29 Robert-priser, og næste lørdag, 1. februar, er der otte Bodil-statuetter på spil.

LÆS ARTIKEL

Dato nappet
Traditionelt har Robert-festen altid ligget på første søndag i februar, men det blev der ændret på sidste år.

Kim Magnusson, der er formand for Danmarks Film Akademi, fortæller, at man ønskede, at Robert-prisen skulle vække mere opmærksomhed »så det blev en pris, der havde betydning ude i hverdagen«. Og da TV 2 gerne ville transmittere live fra prisfesten, blev det styrende for datoen, som blev 28. februar.

I år er der ikke nogen tv-dækning, men før Danmarks Film Akademi kunne nå at vende tilbage til den vante første søndag i februar, var den første lørdag i februar nappet af Bodil-priskomiteen.

»Og det er ikke optimalt, at folk i branchen skal have pænt tøj på to aftener i træk«, mener Kim Magnusson. Derfor rykkede akademiet Robert-prisen helt frem til 26. januar.

Og det spænder ben for Bodil-prisens intention om at ligge tidligst i filmpris-sæsonen.

»Man vil jo gerne have mest mulig opmærksomhed om sin pris. Og derfor har vi i år eksperimenteret med at lægge den tidligt«, fortæller Jacob Wendt Jensen, der er formand for Danske Filmkritikere, som uddeler Bodil-prisen.

Det er ikke første gang, de to priser har kæmpet om datoer. For nogle år siden rykkede Bodil-prisen sin fest to uger frem, mens Robert slog igen ved at rykke sin fest yderligere to uger før Bodil.

LÆS ARTIKEL

Mål os på kongerækken
Kampen om datoer synes at bunde i den langvarige konkurrence om at være Danmarks førende filmpris. Men det er en konkurrence, som de to formænd ikke er meget for at tale direkte om.

Jacob Wendt Jensen afviser at svare på, hvilken af de to, der aktuelt har mest prestige, men vil gerne fremhæve Bodil-prisens styrker:

»Jeg vil gå planken ud og sige, at vi har eksisteret siden 1948, og det er 67. gang, vi uddeler. Og så kan man måle prisen på kongerækken, altså se på, hvem der har tidligere fået prisen. Vi har en lang og fornem kongerække. Punkt to kan man måle på, hvordan prisen bliver uddelt. Det er filmkritikere og journalisterne, som uddeler Bodil. Vi er uden for branchen, og det giver en troværdighed. Ubestikkeligheden og lødigheden er i top«.

LÆS

Kollegers ros
Kim Magnusson fra Danmarks Film Akademi vil heller ikke direkte tillægge den ene pris mere værdi end den anden, men siger dog:

»Bodil-prisen uddeles af knap 50 kritikere, hvor det hos os er 1.500 medlemmer. Robert-prisen er en akademipris ligesom den franske César og Oscaren, hvor det er kollegaerne, der stemmer. Astrid Henning Jensen (filminstruktør, red.) sagde det helt fint, før hun døde, da en spurgte 'Næh, har du fået Bodil'er?', og hun svarede 'Ja, men jeg er også rigtig glad for min Robert. Den betyder meget for mig, da det er mine kolleger, der har stemt på mig«.

Som salt og peber
Hvis man spørger en af årets nominerede, filminstruktør Michael Noer, som er indstillet til både en Robert og en Bodil for 'årets bedste spillefilm' med filmen 'Nordvest', er han fløjtende ligeglad med, om det bliver til den ene eller den anden pris:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er fra Jylland, så jeg tager gerne imod både stort, småt og let brændbart. For mig er der ingen forskel på Bodil og Robert. Jeg synes, jeg fortjener det hele«.

Heller ikke den ellers så åbenmundende direktør for Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, ønsker at tillægge den ene pris mere værdi end den anden.

»De er som salt og peber. Begge dele har sin berettigelse«, siger han og opfordrer: »Men slå det da sammen til en stor pris og fest!«.

Fælles fest blev stemt ned


Den løsning har været forsøgt. Det Danske Filmakademi arbejdede på et oplæg til en fælles Bodil/Robert-prisfest, men før ideen var færdigudviklet, huggede Danske Filmkritikere bremsen i og stemte forslaget ned på deres generalforsamling.

Siden har ideen været taget af bordet, og alt bliver i år, som det plejer - inklusiv datodrilleri og to fester:

Robert-festen på søndag foregår i højloftede sale på Tivolis Hotel & Congress Center med middag, fest og billetter til den nette pris af 950 kroner, som kun branchefolk kan købe.

Bodil-festen foregår i mere intime rammer på Bremen Teater og er åben for alle, der vil betale 500 kroner for drinks, Bodil-kage, efterfest med livemusik og godt udsyn til kendisser.

Robert vandt som nævnt i år konkurrencen om at komme først. Alligevel tør Kim Magnussen ikke helt tro på, at man også løber med mediedækningen, for erfaringen siger ham, at Bodil får forrang i kraft af, at det er journalisternes egen pris.

LÆS ARTIKEL

Tv i ærmet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men han har et es i ærmet til næste år. Nemlig en næsten færdigforhandlet aftale om tv-transmission, så alle danskere i 2015 kan følge Robert-festen live.

Tv-interessen er han ikke alene om. Også Jacob Wendt Jensen fra Danske Filmkritikere har dialog med tv-stationer om livesending - fra Bodilfesten.

»Jeg vil til enhver tid arbejde på, at vi kommer i fjernsynet. Vi taler med dem, vi gerne vil sendes hos. Det ville være naturligt, at Bodil var på en af de originale danske kanaler. TV 2 eller DR er gode bud, synes jeg. Men det betyder ikke, at vi ikke vil sendes andre steder«.

Om det bliver Robert eller Bodil, der vinder prisen for Årets Livesending 2015 vil vise sig til februar næste år. Medmindre altså nogen finder på at rykke datoerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden