Favoritfilm.  'Jagten' var i alt nomineret i 14 kategorier til årets Robert-prisuddeling. Filmen vandt i alt syv priser.
Foto: Per Arneseb/nordisk Film/Zentropa

Favoritfilm. 'Jagten' var i alt nomineret i 14 kategorier til årets Robert-prisuddeling. Filmen vandt i alt syv priser.

Film og tv

'Jagten' holder prisfest til Robert-uddeling

Thomas Vinterbergs drama vinder syv priser, mens 'Kvinden i buret' bliver totalt forbigået.

Film og tv

'Jagten' vinder en Robert som 'Årets danske spillefilm'.

Det er netop blevet offentliggjort til uddelingen af Robert-prisen, der her til aften fandt sted i København.

Udover at vinde den mest prestigefulde af priserne, vinder instruktøren Thomas Vinterberg prisen som 'Årets instruktør', ligesom han sammen med manuskriptforfatter Tobias Lindholm får en Robert for 'Årets manuskript'

I yderligere fire kategorier tildeles 'Jagten' hæder med Robert-priser. Blandt andet i kategorien 'Årets mandlige skuespiller', hvor Mads Mikkelsen vinder en pris for sin rolle i filmen.

LÆS OGSÅ

»Vi har badet os i succes, og det har ikke klædt os, men nu har vi endelig lejligheden til at dele æren og glæden med dem, der virkelig står bag filmen, som er alle disse mennesker, der står bag ved mig«, sagde Thomas Vinterberg, da han skulle modtage Robert-statuetten for 'Årets danske film'.

»Han kiggede på holdet bag filmen, som han havde taget med sig op på scenepodiet i Tivoli Hotel & Congress Center i København.

FAKTA

»Jeg vil gerne sende et dybfølt tak til hele banden. Det går helt amok. Det er fantastisk«, fortsatte instruktøren, der tydeligt bevæget blev assisteret af applaus fra publikum.

'Spies & Glistrup' også hædret
'Jagten' var ligesom filmen 'Kvinden i buret' nomineret til 14 priser i aften, men 'Kvinden i buret' vandt ikke en eneste, trods den af flere var spået som storfavorit.

Til gengæld blev 'Spies & Glistrup' aftenens anden store vinder, da filmen vandt en Robert-pris i fire kategorier med blandt andet Nicolas Bro kåret som 'Årets mandlige birolle'.

'Borgen' blev kåret som det bedste tv
I kategorien 'Årets danske tv-serie' var både tredje sæson af 'Borgen' og anden sæson af 'Broen' og 'Rita' nomineret.

De to bedste hovedroller var ifølge Akademiet at finde i Broen, hvor Kim Bodnia og Sofie Helin begge vandt en pris som 'Årets bedste hovedrolle i en tv-serie'. Også prisen for bedste kvindelige birolle i en tv-serie blev tildelt Broen, da Camilla Bendix vandt for sin rolle som Gertrud Kofoed i det dansk-svenske drama.

Men da det gjaldt kategorien 'Årets danske tv-serie', løb Borgens sæson tre med sejren, ligesom Christian Tafrdrup fik prisen som 'Årets mandlige birolle i en tv-serie' for sin rolle i DR-dramaet som arrogant tv-chef..

Ærespris gik til rørt Karen Bentzon
Årets såkaldte Æres-Robert blev tildelt til Karen Bentzon, der har deltaget i at lave mere end 100 film og tv-serier som både rekvisitør, manuskriptforfatter, instruktionsassistent, produktionsassistent, produktionsleder, producer og mere.

»Det er overvældende og lidt svært. Tusind, tusind tak«, sagde Karen Bentzon, da hun fik overrakt prisen af filminstruktøren Susanne Bier.

»Jeg er virkelig glad«, tilføjede Karen Bentzon fra scenepodiet.

’Jagten’ prisbelønnet i forvejen
'Jagten' har tidligere vundet en række priser.

Blandt andet vandt filmen Nordisk Råds Filmpris sidste år, ligesom 'Jagten' fik stor opmærksomhed til filmfestivalen i Cannes, da Mads Mikkelsen vandt en pris for bedste mandlige hovedrolle for sin indsats i filmen som pædagogen, der anklages for pædofili.

Derudover har Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Tobias Lindholm vundet en pris i kategorien ’Bedste manuskript’ til European Film Awards.

Og så kan holdet bag 'Jagten' se frem til en Oscar-uddeling i marts, hvor den danske film er nomineret i kategorien 'Årets bedste udenlandske film'.

Blev uddelt for 30. gang

Filmprisen Robert er blevet uddelt af Danmarks Film Akademi siden 1984 og kan altså i år fejre 30 års jubilæum.

Der uddeles priser inden for i alt 29 kategorier, og prisvinderne inden for spillefilmgenren nomineres og vælges af Akademiets 1.500 medlemmer, imens vinderne inden for kort- og dokumentarfilmgenren vælges af en jury.

LEDER

Prisen er opkaldt efter billedhuggeren Robert Jacobsen, som var stor filmelsker. Det er også Robert Jacobsen, der har skabt den statuette, som vindere af prisen får overrakt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce