Selfie. Billede fra forestillingen.
Foto: Stanley Kubrick/PR-foto

Selfie. Billede fra forestillingen.

Film og tv

Udstilling viser filmmesteren Kubricks fotografier fra de unge år

Kunstforum Wien udstiller Stanley Kubricks fotografarbejde for Look Magazine.

Film og tv

Allerede i 1949, allerede inden han påbegyndte opstigningen til den mytiske status, han bibeholder i dag 15 år efter sin død, var Stanley Kubrick en art auteur.

Manden, der skabte ’Rumrejsen år 2001’, ’A Clockwork Orange’, ’Ærens vej’, ’Spartacus’, ’The Shining’, ’Dr. Strangelove’ m.fl., begyndte som fotograf for Look Magazine, som i årene 1945-50 gav ham frie hænder som billedmager. Og han var – som vi ser i hans portræt her af jetsetskuespillerinden Betsy von Fürstenberg – ikke for fin til at blande sig ind i motivet.

Tænk, at Kubrick dengang var blot 20-21 somre gammel, men med den voksenhed, gravitas og velklædthed, tiden fordrede.

Det interessante er ikke mindst, at ingen af Kubricks film primært er billedværker, bortset måske fra Thackeray-filmatiseringen ’Barry Lyndon’. Men da var det heller ikke billederne som statiske kompositioner, der var pointen, men det, at lyskilderne alle var naturlige, stearinlys, lys ind ad vinduet m.m., hvilket svøbte billederne i et attraktivt luminøst mørke.

Ellers handler Kubricks film om eksistentiel tvivl, ikke noget, som den gode frk. von Fürstenberg ligefrem stråler af, mens hun sidder der i sin garderobe og ifører sig makeup.

Faktisk er det jo Kubrick, ens øjne drages imod, som han står der, ludende, dødsensalvorlig og lidt ... voyeuristisk? Ikke typen, von Fürstenberg ville ønske at møde i en mørk gyde, det er sikkert og vist.

Billederne bliver under titlen ’Eyes Wide Open’ udstillet på Kunstforum Wien indtil 13. juli.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce