Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fucked... er Lars von Trier faktisk slet ikke efter sine naziudtalelser i Cannes i 2011. De har i hvert fald ikke fået hans faste økonomiske støtter til at trække sig.
Foto: Joel Ryan/AP

Fucked... er Lars von Trier faktisk slet ikke efter sine naziudtalelser i Cannes i 2011. De har i hvert fald ikke fået hans faste økonomiske støtter til at trække sig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Triers nazikommentar har ikke haft økonomiske konsekvenser

Naziudtalelser fik Lars von Trier til at klappe i, men skandalen har ikke påvirket ’Nymphomaniac’.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Köln i Tyskland holder filminstruktør Lars von Trier i dag pressemøde for den internationale presse for sin nyeste film ’Nymphomaniac’.

Uden at sige noget, fordi han har valgt ikke at udtale sig siden sine kontroversielle udtalelser om nazister og Hitler i Cannes for over et år siden.

LÆS MERE Men bortset fra hans stilhed ser naziudtalelserne ikke ud til at have fået nogen konsekvenser for von Triers nyeste film. »Der er ingen af vores faste økonomiske partnere, der har trukket sig«, konstaterer Zentropadirektør Peter Aalbæk og bliver bakket op af filmens producer Louise Vesth. »Vi var jo urolige for, om det ville have en betydning. Men det har ikke været et issue økonomisk«, siger hun fra Tyskland, hvor filmen i øjeblikket bliver optaget. Kristisk medproducent Efter at instruktøren i maj 2011 kom galt af sted i Cannes med naziudtalelser og blev erklæret persona non grata af festivalen, udtalte blandt andre Triers faste samarbejdspartner, den fransk-tyske tv-kanal Arte, at man nu alvorligt overvejede at stoppe alt samarbejde med den danske instruktør. »Vi ved godt, at det var sagt i sjov. Men det er ganske enkelt ikke sjovt«, sagde Artes filmdirektør, Michel Reilhac, dengang til Politiken.Men Arte er igen – ligesom de har været det gennem årene på ’Melancholia’, ’Antichrist’ og ’Dancer in the Dark’ – koproducer på ’Nymphomaniac’.

»Så vidt jeg ved, var der ingen fundamentale tvivl om, at vi ville støtte Triers nye projekt«, siger Andreas Schreitmüller, der er cinemadirektør i Arte.

Beløbet er ikke endeligt fastsat, men Arte, som hvert år koproducerer adskillige europæiske film, støtter ifølge Schreitmüller den nye film med cirka 300.000 euro, hvilket er omkring 5 procent af filmens samlede budget.

»Trier er ikke nazist«
Tv-stationen har tidligere givet mere end 15 millioner kroner til Trierfilm som ’Melancholia’, ’Antichrist’ og ’Dancer in the Dark’. Og Arte bestemte enstemmigt på et møde i sin interne filmkomite tidligere i år, at man ville støtte Triers nye film.

»Selvfølgelig var man bevidst om, hvad han havde sagt i Cannes. Men det nye projekt var af så høj kunstnerisk kvalitet, at vi blev nødt til at være en del af det«, siger Schreitmüller.At filmmageren er provokerende, kommer ikke som nogen overraskelse for direktøren, men tv-selskabet er ikke i tvivl om, at danskeren ikke er nazist.

»Trier er jo ikke nogen højreorienteret person overhovedet. Vi vil gerne støtte hans projekter, hvis de ikke indeholder racistiske eller nazistiske budskaber«, siger Artedirektøren.

Diskussioner om Nymfomanens indhold
Filmproducent Louise Vesth bekræfter, at man ikke har haft nogen diskussioner med Arte på baggrund af Triers udtalelser.

Heller ikke med andre af filmens bidragydere, som ud over Arte blandt andre tæller DFI, Filmstiftung Nordrhein-Westfalen, Eurimages, Deutscher Filmförderfonds, Nordisk Film & TV Fond, DR og Film i Väst, Canal+ og Den Vestdanske Filmpulje.

»Vi har mere diskuteret filmens indhold – de hardcore sexscener«, siger Louise Vesth om filmen, der handler om den selverklærede nymfoman Joe spillet af Charlotte Gainsbourg. Skuespillerne får hjælp af bodydoubles og visuelle effekter til sexscenerne, og filmen distribueres i forskellige mere eller mindre hardcore versioner.

Trier blev efter Cannesfestivalen politianmeldt af den franske organisation BNVCA, Det Nationale kontor for Årvågenhed mod Antisemitisme, for at overtræde en række love i fransk strafferet med sine erklæringer. Men selv om han blev afhørt af Nordsjællands Politi, fik anmeldelsen ingen juridiske konsekvenser.

Ingen kommentarer

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og udtalelserne har heller ikke fået nogen kunstneriske konsekvenser for Lars von Trier, som under den nyligt afholdte Copenhagen Art Festival var hovedmanden bag det interaktive filmprojekt ’Gesamt’, hvor filminstruktøren havde fundet seks værker, som kunstnere og almindelige mennesker skulle lade sig inspirere af.

Et af dem var af Hitlers hofarkitekt, Albert Speer, som Trier også nævnte under det famøse pressemøde i Cannes. Flere internationale film- og nyhedsmedier, deriblandt New York Times, har skrevet om projektet, men uden at nævne nazikommentarerne i et negativt lys.

LÆS MERE Siden udtalelserne i Cannes, hvor Trier blandt andet sagde »hvad kan jeg sige ... Jeg forstår Hitler. Jeg synes, han gjorde nogle forkerte ting, helt sikkert, men jeg kan se ham sidde i sin bunker hen mod slutningen ...«, har den provokerende filmskaber givet sig selv mundkurv på over for pressen. Den tavshed har han nu holdt i over et år. Heller ikke til denne artikel har det været muligt at få en kommentar fra ham eller hans advokat Tyge Trier. »Lars von Trier har valgt at tale gennem sin film. Det er nok også meget godt«, siger producer Louise Vesth.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden