Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bille August er tilbage i storform med sin nye film 'Stille hjerte'. Kim Skotte anmelder filmen. Kilde: Politiken.tv/ Kim Skotte, Peter Vintergaard

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldere: 'Stille hjerte' er årets bedste danske film

Enige anmeldere roser Bille Augusts kammerspil for at være rørende, velspillet og stærkt vedkommende

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En familie samles en efterårsweekend på et fynsk landsted for at tage afsked med moderen Esther, der lider af ALS og har bestemt sig for at modtage aktiv dødshjælp.

Det er den enkle og samtidig komplekse ramme for Bille Augusts nye film, der får begejstret kritik af en rørt anmelderskare.

Den nære historie folder sig ud som stort drama mellem familiens medlemmer - for eksempel den kontrollerende storesøster Heidi (spillet af Papria Steen) og den skrøbelige lillesøster Sanne (spillet af Danica Curcic) og deres forhold til moderen (spillet af Ghita Nørby).

»Augusts ubetinget bedste værk siden ' En sang for Martin' (2001), ja måske ligefrem siden Guldpalmevinderen 'Den gode vilje' (1992), hvor han i øvrigt også arbejdede sammen med Ghita Nørby«, skriver Henrik Queitsch i Ekstra Bladet.

Han oplever, at filmen »rammer som et følelsesmæssigt knytnæveslag lige i solar plexus« og giver fem stjerner.

LÆS ARTIKEL

Årets bedste

Jacob Wendt Jensen rammer samme karakter i Berlingske og skriver, at »Bille August har skabt en film om livets efterår, der helt uden at mase sig ind og råbe op om, hvad vi skal føle, sniger sig til tops i erindringen som en af årets bedste danske film«.

De fleste anmeldere kommenterer, at Bille Augusts karriere viser, at han gør sig bedst i de nordiske, fortættede ensemblespil frem for de mere storladne internationale produktioner som ''Åndernes Hus' og 'Frøken Smillas fornemmelse for sne'. Og flere mener, at han med 'Stille hjerte' er i samme storform, som da han instruerede 'En sang for Martin' (2001) og 'Den gode vilje' (1992).

»Bille August har med et livsbekræftende kammerspil om aktiv dødshjælp lavet sin mest helstøbte film i over tyve år«, skriver Morten Piil i Filmmagasinet Ekko og giver fem stjerner.

Niels Lind Larsen fra BT skriver, at 'Stille hjerte' »slutter sig flot til kongerækken med et indtrængede og nænsomt gribende drama, fortalt med den luksus, det er at give sig god tid« og kalder filmen »tankevækkende og tårevædende«.

Også han mener, at 'Stille hjerte' »bliver stående som årets bedste danske film« og giver fem stjerner.

Foto: Rolf Konow

Sorgen sidder i kroppen

Informations anmelder Ralf Christensen er revet med af det lavmælte familiedrama. Han oplever, at Bille August lader »den dybe sorg og den givende kærlighed og den aktive dødshjælps berettigelse skylle tilskueren i møde. Det bliver ikke stoppet ned i halsen på os, men synes alligevel at gennemtrænge hver en fiber, når man forlader biografen«.

Blandt flokken af begejstrede anmeldere er Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen den eneste, der 'kun' giver fire stjerner. Anken lyder, at historiens skabelon er for tydelig og konstrueret, og så påpeger hun, at »at man ser »den temmelig kluntede afslutning fra flere kilometers afstand, og det er synd den ellers fine historie taget i betragtning«.

Hun er også den eneste, der ikke falder på halen over skuespillet i filmen. For eksempel langer hun ud efter Pilou Asbæks gestaltning af flipperfyren Daniel, som hun mener er »klichefyldt«.

Uselvisk Ghita Nørby

Foto: Rolf Konow

Men det hører til undtagelserne. For generelt er anmelderne aldeldes benovede over skuespillet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»[I]sær de tre kvinder i centrum (Nørby, Steen og Curcic) spiller med en beundringsværdig autoritet og troværdighed, som for alles vedkommende er lige til en Bodil«, lyder det blandt andet i Ekstra Bladet.

Politikens anmelder Kim Skotte er særligt revet med af Danica Curcics præstation som den overfølsomme og klartseende psykisk syge i den normale families skød. »Men rollen er ingen kliche, og Curcic spiller Sanne, så man føler virkeligheden i hendes figur, i hvert eneste sekund hun er på lærredet«.

» A Star Is Born«, lyder hans konklusion.

LÆS POLITIKENS ANMELDELSE

Morten Piil fra Filmmagasinet Ekko har særligt fokus på omdrejningspunktet Esther.

»I et ensemblespil, hvor hver rolle virker maksimalt besat, imponerer Ghita Nørby ved atter at finde nye toner – sagtmodige, varme, inderlige. Stærkt på vej mod de 80 år yder hun en af sine mest ubesværet bevægende præstationer (...) Dette er uselvisk ensemblespil af dansk teaters største diva, perfekt tone-afstemt til de øvrige spilleres hverdagsrytme«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden