Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mirakelmanden. Johan (Søren Malling) kan både hypnotisere og helbrede de uhelbredelige.
Foto: Per Arnesen/Miso Film

Mirakelmanden. Johan (Søren Malling) kan både hypnotisere og helbrede de uhelbredelige.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmelderne skoser mystisk isterning-scene i '1864'

Kritikerne er fortsat primært forbeholdne over for Bornedals store dramaserie.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kære DR, sender I Søren Malling forbi, så han kan fjerne en gletsjer hos mig?«, sådan skriver Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen.

I sjette afsnit af DR's 1864 kunne seerne i går se karakteren Johan, spillet af Søren Malling, med sin bare hånd hive en isterning ud af brystet på en døende Laust. Den noget alternative operation redder Laust, og kort tid efter er han igen en del af kampene ved Dybbøl.

Stort set alle anmeldere er enige i, at netop 'isterning-operationen' trækker ned i deres samlede vurdering af tredjesidste afsnit af Ole Bornedals dramaserie. Anmelder Henrik Queitsch hos Ekstra Bladet giver afsnittet to stjerner og mener, at scenen »enten er en ubehjælpsom fantasy-nødløsning for at drive handlingen videre eller også en ualmindelig klodset placeret verfremdungseffekt«.

Men så stopper enigheden også. For mens Ekstra Bladet og Jyllands-Postens faste anmeldere kun giver to stjerner, så er gæsteanmeldere på både Politiken og DR noget mere positive over for gårsdagens afsnit, som de giver henholdsvis fem hjerter og 5,5 stjerner.

»Vulgariteten koster en stjerne, men med det sjette afsnit er vi helt oppe at ringe, fordi historien er så godt fortalt og så gudbenådet flot fotograferet, at det nærmer sig katarsis«, skriver Politikens anmelder, køns- og litteraturforsker Elisabeth Møller, mens DR's anmelder, forfatter Claus Mørkbak Højrup, roser afsnittet for at »være en fantastisk gengivelse af tiden og ånden«.

Foto: Fotograf Per Arnesen

Berlingske: Forkert prioritering

Tager man gennemsnittet af anmeldelserne, ender man på beskedne 3,5 stjerner. De fleste er imponerede over det visuelle udtryk, men måske skulle Bornedal og co. have brugt mere tid på manuskriptet frem for kulisserne, mener Berlingskes anmelder, som giver tre stjerner.

»Man sidder stadig tilbage med en fornemmelse af skønne spildte kræfter, af hvor gribende og medrivende en serie »1864« kunne have været, hvis skuespillerne og det imponerende production design – kulisserne, kostumerne, statisterne – var blevet brugt til at gestalte mere end et middelmådigt manuskript«, skriver Jesper Eising i Berlingske.

Der mangler fortsat to afsnit af DR's dramaserie.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden