Vinderfilm. 'Ud, spring over, ind' tog hele fem priser ved Ekko Shortlist Award. På billedet ses skuespillerne Søren Spanning (forrest) og Thomas Ernst.
Foto: Fra filmen

Vinderfilm. 'Ud, spring over, ind' tog hele fem priser ved Ekko Shortlist Award. På billedet ses skuespillerne Søren Spanning (forrest) og Thomas Ernst.

Film og tv

Skæv sommerhuskomedie triumferer ved prisfest

25-årige Thomas Daneskov tog godt for sig af priserne ved Ekko Shortlist Awards

Film og tv

Dansk kortfilm har en imponerende evne til at markere sig i oscarsammenhæng, hvor det er blevet til ikke færre end 11 nomineringer og fire statuetter på 17 år.

Men resten af året lever kortfilmsgenren en mere anonym tilværelse, hvor den især tjener som rugekasse for talentfulde instruktører og skuespillere.

For halvandet år siden valgte filmmagasinet Ekko at booste genren ved at lave en kortfilmshitliste på nettet, Ekko Shortlist, hvor man kunne se filmene og stemme på sin favorit.

Og her til aften blev cremen af de indtil videre 220 kortfilm på sitet fundet ved en prisfest i Øksnehallen i København, hvilket blev en særlig indbringende affære for den blot 25-årige selvlærte instruktør Thomas Daneskov.

Han løb med hovedprisen, Shortlist Prisen, og 25.000 kroner for den skæve komediekortfilm 'Ud, spring over, ind', hvor en far og søn tager i sommerhus, ryger tjald og drikker Fernet Branca i selvrealiseringens navn.

Kortfilmen stak af sted med fire yderligere priser:

Thomas Daneskov kunne selv hjemtage priserne for bedste manuskript og klipning, mens prisen for bedste mandlige skuespiller gik til Søren Spanning for hans hæmningsløse hovedrollepræstation i filmen. Og skuespillerens søn, Jasper Spanning, tog prisen for bedste fotografering for 'Ud, spring over, ind'.

WWWSe 'Ud, spring over, ind' her(27 minutter, eksternt link)

Nye, store talent i dansk film

Modsat flere af de andre ni nominerede instruktører i hovedkategorien har Thomas Daneskov aldrig gået på filmskole. Han er simpelthen bare gået i gang.

»Vi har virkelig fundet det nye, store talent i dansk film. Hans film har en sjælden kombination af moden præcision og legende, humoristisk overskud. Mange instruktører bruger hele deres karriere på at ramme denne balancegang«, udtaler filmmagasinet Ekkos chefredaktør Claus Christensen, der sad i juryen sammen med blandt andre instruktør Janus Metz ('Armadillo') og skuespiller Danica Curcic (voksne Kimmie i 'Fasandræberne').

Prisen for bedste kvindelige skuespiller blev tildelt Sarah-Sofie Boussnina, der spillede unge Kimmie i 'Fasandræberne' og for tiden kan opleves som den anarkistiske Claudia i tv-serien '1864'. Hun vandt for rollen som dragende femme fatale i den moderne film noir 'In Absentia'.

WWWSe 'In Absentia' her ( 42 minutter, eksternt link)

De nominerede film er alle udvalgt blandt kortfilmene, der ligger online hos Ekko Shortlist.

Filmene er produceret med vidt forskellige selskaber, institutioner og pengepunge i ryggen. Nogle er afgangsfilm fra Den Danske Filmskole og Super16, nogle er støttet af den offentlige talentordning under Filmværkstedet, mens andre er betalt af egen lomme.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden